Política

Valls avisa que França està exposada a atacs químics

L'Assemblée aprova allargar l'estat d'emergència tres mesos i endurir la política antiterrorista

La ciutadania aprova àmpliament les decisions d'Hollande

No li calia l'advertiment per garantir l'aprovació legislativa dels propòsits del govern –allargar l'estat d'emergència i endurir les mesures de seguretat–, però el primer ministre francès, Manuel Valls, va alertar ahir que França està exposada a atacs químics i bacteriològics. “No podem excloure cap possibilitat. Ho dic amb precaució, però hi ha aquest risc”, va afirmar el líder de l'executiu francès abans de tornar a brandar la paraula guerra per definir la situació en què està el país.

L'anunci el va fer a primera hora del matí, durant el ple en què l'Assemblée va aprovar àmpliament (551 vots a favor, sis en contra) l'allargament de l'estat d'urgència fins al 14 de febrer. Avui s'espera un tràmit similar al Senat. L'estat d'emergència ha permès a les forces de l'ordre dur a terme més de 400 escorcolls extrajudicials que han servit per requisar 87 armes i posar sota residència vigilada 118 persones.

Valls va ser gràfic: “La macabra imaginació dels que donen les ordres no té límits: fusells d'assalt, decapitacions, bombes humanes, armes blanques... o tot alhora”. En vista d'aquest escenari, el primer ministre va assegurar que està justificat que algunes llibertats “quedin temporalment limitades”. Més concretament, el català va avançar que el govern estudia crear una “estructura per a joves radicalitzats”, que hi serien admesos sota decisió judicial. “Els primers admesos podrien ser joves penedits als quals es posaria a prova durant un temps per analitzar la seva voluntat real de reintegrar-se a la societat”, va precisar. L'estructura no estaria en cap cas destinada a gihadistes de retorn de Síria o de l'Iraq.

Vastos poders

El projecte de llei aprovat ahir d'urgència preveu una ampliació dels poders de l'Estat per fer front a l'amenaça gihadista. Per exemple, la policia podrà fer còpia de totes les dades que trobi durant les batudes extrajudicials que autoritza l'estat d'urgència; es podran dissoldre associacions que esperonin actes contra l'ordre públic, realitzar arrestos domiciliaris de sospitosos que suposin una amenaça per a la seguretat pública, i se'ls podrà incomunicar. L'Estat també podrà revocar el permís de residència a qui es cregui que obstrueix les autoritats, i expulsar del país i retirar la nacionalitat als ciutadans amb doble nacionalitat als quals es consideri perillosos per a l'ordre públic. A més, els policies aviat estaran autoritzats a utilitzar la seva arma reglamentària quan estiguin fora de servei.

L'oposició conservadora i d'ultradreta, Els Republicans i el Front National, fora de lloc per la restrictiva política de seguretat del govern, va lloar les mesures i va demanar sense convicció encara més duresa. També la ciutadania sembla estar d'acord amb les mesures impulsades per François Hollande, tot i que comportin limitacions a les llibertats civils. Segons un sondeig de Le Parisien, un 73% dels francesos donen suport a l'actuació del cap de l'Estat des del dia dels atemptats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.