Borsa

A la recerca de gangues

Els inversors es refan de les pors pels atacs terroristes a París i prenen posicions en els actius de risc tot i la falta de tendència de les borses. L'Íbex 35 rebota un 1,77% pels caçadors de gangues.

Els caçadors de gangues busquen els valors més castigats, i aquesta setmana s'han fixat en els bancs i les empreses de l'acer

El final d'exercici s'acosta i els inversors continuen sense tenir motius clars i contundents per entrar amb força en els parquets, ans al contrari. Després dels atacs terroristes de la setmana precedent a París, les borses van començar la setmana colpides per les pors de més atacs. No obstant, van poder refer-se dels temors inicials, i malgrat els recels les compres –i els números verds- han acabat imposant-se arreu. Unes dades macroeconòmiques per sobre de les previsions van ser el detonant per fixar-se de nou en la renda variable, que també s'ha vist impulsada per l'aparició dels caçadors de gangues, que estan aprofitant els baixos preus d'alguns sectors per prendre posicions de cara a final d'any i l'inici del 2016.

A part, el paper que jugaran en les pròximes setmanes els bancs centrals –tant en aquesta com a l'altra banda de l'Atlàntic- han afavorit la inversió borsària durant els darrers dies. Els inversors compten amb el suport d'aquestes institucions per continuar nodrint l'arribada de diner al parquet. Per una banda, sembla que els mercats han paït ja que la Reserva Federal (FED) apujarà segur els tipus d'interès als EUA en la reunió de mitjans de desembre. Fins ara s'ha especulat amb un deteriorament de l'economia nord-americana per ajornar aquest moviment, però les darreres dades macroeconòmiques publicades apunten a una expansió econòmica que -tot i no ser espectacular- sí que aplana el camí a la FED per encarir el preu del diner, segons indiquen les actes de l'última
reunió conegudes aquesta setmana.

I d'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) està preparat per prendre noves mesures d'estímul econòmic en la reunió del desembre, tal com han anunciat darrerament alguns membres del seu consell, fet que empeny els inversors al parquet abans que s'anunciï aquest nou programa per reactivar l'economia.

L'Íbex 35, afavorit per aquestes expectatives, ha rebotat un 1,77% en les últimes cinc sessions fins a situar-se a les portes dels 10.300 punts. Amb aquest repunt -el més abundós registrat en les darreres quatre setmanes–, l'índex selectiu torna a terreny positiu en l'any i s'apunta una alça del 0,10% aquest 2015.

La banca s'ha recuperat de l'ensopegada de la setmana anterior ajudada pels caçadors de gangues, que no han deixat passar l'ocasió de prendre posicions en aquest sector amb vistes als pròxims mesos. Així, Santander, Banc Sabadell, Bankia, CaixaBank i BBVA han sumat avanços en el conjunt de la setmana. Els caçadors de gangues no només s'han fixat en els valors bancaris, sinó que també han aprofitat els baixos preus de les empreses de l'acer per entrar en aquests valors. Acerinox i Mittal Steel han eixugat part de les pèrdues de les setmanes prèvies i s'han apuntat alces d'entre el 4% i el 6%. Repsol també ha acabat amb abundoses plusvàlues (per sobre del 7%) a l'abric de l'alça del petroli, que s'ha encarit per la por d'un desabastiment arran dels atacs terroristes a França.

Operacions que no agraden.

Per contra, Abertis ha acabat la setmana amb mal peu, i tot i no ser dels més baixistes, la davallada registrada divendres (superior al 4%) l'ha deixat en números vermells en el balanç setmanal. La venda accelerada que el fons de capital risc CVC va fer del 6,34% de la concessionària, a un preu inferior al del tancament del dia anterior, ha colpejat Abertis.

El pitjor valor, no obstant, ha estat Abengoa, que ha retrocedit més d'un 4% setmanal pels dubtes sobre la situació de les seves finances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.