Política

França i Rússia reforcen la cooperació antiterrorista

Putin i Hollande impulsen la creació d'una coalició internacional destinada a lluitar contra Estat Islàmic

Moscou prepara sancions contra Turquia i espera disculpes per l'abatiment del caça rus

El cap del Kremlin, Vladímir Putin, es va reunir ahir amb el seu homòleg francès, François Hollande, que acabava una gira internacional amb l'objectiu de forjar una coalició internacional per combatre Estat Islàmic (EI) en una trobada que els dos mandataris van qualificar de constructiva per coordinar esforços i informació per lluitar contra el terrorisme.

Putin va anunciar que havien decidit “reforçar la cooperació per una lluita conjunta contra el terrorisme” i que col·laborarien obertament en l'intercanvi de dades sobretot en el tema de quins grups es consideren terroristes. A més, Putin va destacar que va prenent força la idea d'una coalició internacional unida sota el mandat de l'ONU però que encara falta consens i que Moscou està disposat a treballar en altres formats. Un dels entrebancs és que Rússia dóna suport al president Baixar al-Assad, i ahir Putin va insistir que ha de ser el poble sirià el que decideixi el futur polític del seu líder.

Hollande, que al principi de la trobada es va adreçar al seu homòleg amb les paraules “mon chèr Vladímir”, va qualificar la reunió “d'important” i va destacar que Moscou tindrà un paper destacat en el futur procés de pau a Síria. A més, el cap de l'Elisi va dir que “el més important és determinar els punts clau a bombardejar”.

Mentrestant, ahir continuava la guerra retòrica entre Rússia i Turquia arran de l'abatiment del bombarder rus per caces turcs. Putin va dir que Rússia espera de Turquia disculpes del seu govern, la compensació dels danys i que es castigui els responsables de l'incident.

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, va anunciar ahir que el govern està elaborant una sèrie de mesures de represàlia econòmica contra Turquia que afectaran el comerç, les inversions, l'ús de la mà d'obra, el turisme i el transport aeri. Moscou ja va anunciar ahir que reforçarà els controls sobre els productes agrícoles i alimentaris turcs per suposades violacions de la normativa sanitària, i el ministeri d'Afers Estrangers va demanar als seus ciutadans que marxin de Turquia.

Per la seva banda, ahir Erdogan es va defensar de les acusacions russes que el titllen de ser còmplice del terrorisme dient que Turquia és l'únic país que realment combat contra Estat Islàmic i que el president sirià és el que més dóna suport a aquesta organització gihadista. A més, Erdogan va assegurar que Putin no li va contestar a les trucades que va fer després de l'abatiment del caça rus.

Renzi alerta del front de Líbia

Abans de viatjar a Rússia, Hollande va rebre a París el primer ministre italià, Matteo Renzi, amb el qual va mostrar la seva sintonia a l'hora d'afrontar “amb una solució global” el drama dels refugiats de Síria i Líbia. Els dos líders van considerar que un acord amb Turquia sobre els demandants d'asil diumenge seria significatiu, tot i que van demanar que no s'oblidessin altres països afectats. Hollande va demanar a Renzi més esforç contra Estat Islàmic enviant reforços a l'Àfrica i al Líban. Hollande va considerar que les iniciatives diplomàtiques han de tenir per objectiu dos grans fronts: primer Síria i després Líbia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.