Borsa

Decepció pel BCE

Les mesures adoptades pel BCE no complauen els inversors i les borses acusen la decepció. L'Íbex 35 salva els 10.000 punts però recula un 2,25% setmanal i torna a números vermells en l'exercici.

Els grans valors registren significatives pèrdues, mentre que la banca mitjana atreu els inversors i lidera el rànquing dels més alcistes

Tants dies espe­rant l'apa­rició de Mario Draghi en escena, i quan com­pa­reix el pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) deixa els inver­sors sense argu­ments per man­te­nir l'aposta per la renda vari­a­ble. Feia set­ma­nes, des que Draghi va pro­me­tre als mer­cats fer tot el que calgués per esti­mu­lar el crei­xe­ment econòmic, que els inver­sors espe­cu­la­ven amb les mesu­res que posa­ria en marxa el banc emis­sor. I com que el pre­si­dent del BCE no només no els havia dece­but en ante­ri­ors oca­si­ons sinó que a sobre els havia donat més del que espe­ra­ven, els inver­sors ja es fre­ga­ven les mans amb els nous incen­tius que veu­rien la llum a par­tir de dijous pas­sat. Per això la decepció ha estat majúscula entre els inver­sors, i en el mateix moment que Daghi anava anun­ci­ant les seves mesu­res, els prin­ci­pals índexs euro­peus dibui­xa­ven la mateixa línia ver­ti­cal cap avall. La injecció de liqui­di­tat ha resul­tat ser menor del que s'espe­rava i un dels pocs argu­ments que posa­ven ben­zina en el motor erràtic de les bor­ses -l'actu­ació del BCE- ha que­dat sense efecte. A part d'això, la Reserva Fede­ral (FED) con­ti­nua avi­sant els inver­sors de les seves inten­ci­ons: apu­jar els tipus d'interès aquest desem­bre després de nou anys sense modi­fi­car a l'alça el preu del diner mal­grat que les dades macro­e­conòmiques no mos­tren una millora con­tun­dent de l'eco­no­mia.

Amb el dal­ta­baix que ha supo­sat el pro­grama del BCE, els inver­sors no s'han parat a fer una segona lec­tura més posi­tiva: si Draghi no posa en marxa mesu­res més radi­cals deu ser que la situ­ació econòmica és menys nega­tiva del que es pensa. D'igual manera es pot lle­gir l'immi­nent canvi en la política monetària nord-ame­ri­cana. Però aquesta set­mana els inver­sors, després d'arros­se­gar al novem­bre una apa­tia i una falta de tendència gene­ra­lit­za­des, han optat per la insa­tis­facció i les ven­des que han situat en ter­reny nega­tiu la pràctica tota­li­tat d'índexs euro­peus.

El selec­tiu Íbex 35 ha posat a prova els 10.000 punts aquesta set­mana, i final­ment ha acon­se­guit tan­car diven­dres per sobre d'aquest nivell, tot i recu­lar un 2,25%. La dava­llada regis­trada en la set­mana (només dijous, el dia de la reunió men­sual del BCE, l'Íbex 35 va caure un 2,41%) ha tor­nat a situar l'índex amb pèrdues anu­als (-1,95%). Tot i que el valor més bai­xista en la set­mana ha estat el grup metal·lúrgic Mit­tal Steel (que ha patit una dava­llada que supera el 13% en cinc ses­si­ons i que ha situat les seves acci­ons en mínims històrics), bona part de les pèrdues que arros­sega l'índex és pel llast dels grans valors. San­tan­der, Telefónica, BBVA i Rep­sol regis­tren retro­ces­sos que van del 3% al 6,5% en la set­mana.

Fre a la sag­nia.

Per con­tra, la banca mit­jana ha posat fre al mal com­por­ta­ment que regis­trava en el con­junt de l'any, i ara sem­bla que és un dels sec­tors que més atreu els inver­sors, que s'estan posi­ci­o­nant en aques­tes acci­ons de cara al pro­per exer­cici. Així, els pri­mers cinc llocs de la llista dels valors amb més guanys en la set­mana estan ocu­pats per Cai­xa­Bank, Bankia, Saba­dell, Popu­lar i Bankin­ter, que sumen entre un 5% i un 2,5% en cinc ses­si­ons. Cinc valors més (Acci­ona, Ama­deus, IAG, Aena i Medi­a­set) acom­pa­nyen en el ter­reny dels guanys la banca mit­jana, en una set­mana en què el color ver­mell ha estat el pro­ta­go­nista dins del selec­tiu.

La set­mana que ve es reu­neix el Comitè Asses­sor Tècnic (CAT) de l'Íbex, i ja es comença a espe­cu­lar amb quins valors podrien omplir el forat que ha dei­xat Aben­goa en l'índex. Els prin­ci­pals can­di­dats en les tra­ves­ses són la socimi Mer­lin i Cell­nex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.