Borsa

Nervis per les eleccions

La Fed compleix el guió en apujar els tipus d'interès i els índexs reaccionen amb alces. L'Íbex 35 tanca la setmana en positiu, tot i que la incertesa per les eleccions limita els avanços.

Pocs inversors esperen que es produeixi el famós ral·li de Nadal, ara que l'Íbex 35 s'enfonsa un 5,47% el 2015 i cotitza molt lluny dels 10.000 punts

Una de les incerteses que més angoixava des de fa mesos els mercats s'ha esvaït aquesta setmana. Finalment, i tal com estava previst, la Reserva Federal (Fed) ha posat fi a nou anys de tipus d'interès en mínims. El banc nord-americà, que ja havia avisat que la política expansiva començaria a canviar en el decurs del 2015, ha esperat fins al darrer mes de l'any per incrementar els tipus un quart de punt i per advertir de noves alces graduals el pròxim exercici. Però tot i els nervis inicials i el desconcert per l'impacte que aquesta mesura pugui tenir en uns mercats altament dependents de la liquiditat dels bancs centrals, la pujada de tipus ha frenat l'onada de vendes que estava dominant els parquets.

Els inversors han reaccionat amb compres a aquest canvi d'escenari aprofitant-se també així dels baixos
preus que havien assolit algunes accions després de la sagnia de la darrera setmana i mitja.

Però tot i que la incògnita de com acabaria l'any el preu del diner als EUA està aclarida, la davallada del preu del petroli i les matèries primeres està posant molt nerviosos els inversors en la darrera quinzena de l'any. L'or negre cotitza en mínims no vistos des del 2004, en plena guerra de l'Iraq, i els inversors es debaten ara entre els beneficis que aquests baixos preus poden tenir en algunes empreses i els perjudicis que tindran en d'altres abans de prendre posició en el darrer tram de l'exercici.

Adéu a la ratxa.

L'Íbex 35 ha frenat la negativa ratxa que l'havia dut a encadenar deu sessions consecutives a la baixa i que l'havia situat a un pas de caure per sota els 9.400 punts. Tanmateix, la incertesa pel resultat de les eleccions generals del cap de setmana ha posat neguitosos els inversors, que en la darrera sessió setmanal han preferit sortir del mercat i esperar a veure qui governarà els pròxims quatre anys. Així, l'Íbex 35 que dijous s'havia quedat a un pas dels 10.000 punts (va marcar el màxim intradia en els 9.999,9 punts) va tancar divendres en els 9.717 punts, nivell que representa un guany setmanal del 0,9%.

Quan falten només vuit jornades de negociació el 2015, el balanç és força negatiu, atès que l'Íbex 35 arrossega unes pèrdues del 5,5% d'ençà que va començar l'any i són pocs els que esperen que aparegui el famós ral·li de Nadal.

La banca revifa.

Un dels sectors més afavorits del canvi en la política monetària ha estat la banca. Les accions dels bancs han acabat la setmana en positiu i fins i tot algunes, com ara les de CaixaBank i Bankia, han enregistrat avanços significatius (superiors al 3%). No obstant, l'estrella de la setmana ha estat FCC. Després d'anunciar una ampliació de capital els inversors s'han ficat a corre-cuita en el valor perquè l'operació té el suport del magnat mexicà Carlos Slim i d'Esther Koplowitz, que s'han compromès a injectar diners per reduir el deute del grup. Les accions de FCC van arribar a pujar més d'un 25% només en la sessió de divendres a l'abric d'aquesta notícia i en el conjunt de la setmana s'han disparat per sobre d'un 17%.

IAG i Aena també han repuntat aprofitant els baixos preus del petroli. Cal destacar, a més a més, que les accions d'Aena cotitzen en màxims històrics i des de la seva estrena borsària (al febrer) es revaloren més d'un 90%.

Per contra, les companyies metal·lúrgiques continuen molt penalitzades pel descens del preu de les matèries primeres i Mittal Steel no s'ha pogut treure de sobre el signe negatiu. Igual que Sacyr que torna a ser el fanalet vermell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.