Opinió

I de la ‘bio', què?

1 2 3 4 5

Venim d'un any que ha estat extraordinari en el sector biotecnològic, tant en termes d'acords de llicència com de finançament: des de la signatura de l'acord d'Oryzon amb Roche a mitjan 2014, que ha servit perquè la companyia comencés a cotitzar al Mercat Continu a mitjan mes de desembre passat, amb la vista posada al Nasdaq, no hem parat de rebre bones notícies: des de l'èxit clínic de Tigenix (participada per Grífols), a les inversions internacionals a Minorix i Sanifit fins al recent acord de llicència de Palobiofarma amb Novartis.

Durant l'any 2015 han cristal·litzat els esforços de molts emprenedors i les inversions de la darrera dècada en diferents projectes, que haurien de servir per confirmar que és possible treballar en sectors d'alta innovació i triomfar malgrat els recursos escassos. Tanmateix es fa difícil pensar que el 2016 puguem continuar en la mateixa línia. La raó d'aquesta incertesa és que la majoria de les companyies que han tingut èxits rellevants el 2015 es van constituir prèviament al 2008. El cicle de desenvolupament del sector biotecnològic és llarg i en el nostre país encara s'allarga més, a causa principalment de la falta d'inversions rellevants. Addicionalment, a partir de l'inici de la crisi, les fonts de finançament per a recerca en general i per al sector biotecnològic en particular han patit encara més reduccions, que han portat els índex d'inversions a nivells del 2007 i han incrementat la distància amb altres països europeus, cosa que fa pensar que costarà alguns anys que torni a sortir una fornada de companyies que pugui mantenir la continuïtat del sector.

Finalment, l'actual indefinició política tant a Catalunya com a l'Estat espanyol ens situa en un context que convida al pessimisme, perquè la R+D en general i la innovació en concret no són la prioritat per a ningú. La situació és greu, no només des del punt de vista del sector biotecnològic sinó de l'economia en general. La recuperació econòmica recent, basada sobretot en l'èxit del turisme, no arriba a tota la societat i es pot convertir en un miratge ràpidament, segons com evolucioni la geopolítica global. Si volem un futur millor, hem de començar a apostar per la recerca i la innovació a curt i a mitjà termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.