Política

Crònica d'un desacord

La negociació ja es preveia difícil des de la nit electoral, quan Baños va recordar que la CUP no investiria Artur Mas com a president

Des del primer moment els cupaires van plantejar la presidència rotatòria o col·legiada, actes de ruptura i pla de xoc

La declaració de ruptura i l'annex social aprovats han estat els únics acords assumits per les dues parts

La negociació per a un acord va començar dos dies després del 27-S, amb una petició de discreció i des de posicions diametralment oposades. La mateixa nit electoral el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, havia recordat que no investirien Artur Mas de president. ERC feia pinya amb CDC i Mas.

1 d'octubre

La CUP suggereix presidència coral

Els independentistes anticapitalistes proposen una presidència coral o rotatòria com a desllorigador, o un govern col·legiat com el suís.

8 d'octubre

La CUP vol acord de ruptura abans de la investidura

Els 10 diputats de la CUP reclamen actes de desobediència del Parlament abans de la investidura i proposen un pla de xoc de 39 mesures, així com l'aturada de 10 privatitzacions. Mas reclama temps a CDC per madurar les propostes.

21 d'octubre

Es negocia el text de la declaració de ruptura

Junts pel Sí i la CUP negocien la declaració de ruptura, que volen que s'aprovi abans del debat d'investidura. ERC s'ofereix com a mediadora.

26 d'octubre

La CUP vota Carme Forcadell de presidenta

Es constitueix el Parlament i la CUP vota la presidència de Carme Forcadell. No entra a la mesa però garanteix la majoria a Junts pel Sí.

27 d'octubre

Veus discrepants al govern i CDC pel text de ruptura

El Parlament admet a tràmit la proposta, es fixa ple pel 9-N i veus del govern i CDC consideren que el text fa concessions a la CUP a canvi de res. El dia 6 de novembre, el text s'ampliarà amb un annex social.

9 de novembre

S'aprova la declaració

El Parlament aprova la declaració de ruptura amb el suport dels 62 diputats de JxSí i els 10 de la CUP.

12 de novembre

La CUP vota no, CDC la critica i es parla d'eleccions

El candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, no aconsegueix ser investit ni el dia 10 ni el 12. CDC apuja el to de les crítiques a la CUP i l'ANC pressiona en un acte a la Ciutadella mentre ja es parla d'eleccions.

29 de novembre

L'assemblea de la CUP a Manresa vota no de llarg

L'assemblea de la CUP a Manresa, amb 1.200 inscrits, mostra que els vots contraris a Mas doblen els dels partidaris.

10 de desembre

La negociació passa a una taula única

Les negociacions sectorials es concentren en una taula única i la CUP demana calendari i pressupost del pla de xoc fet per JxSí. El dia 22, la coalició concreta 270 milions i tanca la porta a cap més oferta.

27 de desembre

L'assemblea decisiva de la CUP acaba empatada

Després de tres votacions, els més de 3.000 militants i simpatitzants empaten a 1.515 i han d'ajornar la decisió a un consell polític. Demanen un gest a JxSí, que el descarta.

3 de gener

La CUP es decideix pel no

En el consell polític, l'opció de no investir Mas obté 38 vots i la d'investir-lo, 32. La CUP demana a JxSí que mogui fitxa.

5 de gener

L'ANC proposa una negociació ‘in extremis'

JxSí i la CUP s'avenen a parlar, ningú cedeix, CDC i ERC ja discrepen i Mas fa una dura crítica a la part de la CUP que no li ha donat suport.

7 de gener

CDC i ERC ja s'enfronten

L'enèsima negociació no canvia res, Mas ofereix a ERC entrar al govern en funcions per anar a eleccions i ERC ho veu un “frau democràtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.