Política

Puigdemont aposta per “fer bandera” del compromís social i construir un país “decent i digne”

El president de la Generalitat ha assistit a la presentació del projecte '#Invulnerables', davant de 180 empresaris

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha celebrat aquest dijous el compromís social de la ciutadania, que creu que s'ha de saludar com una “qüestió excepcional” i fer-ne “bandera de país”. Precisament, el president creu que aquest compromís té a veure amb fer un país “decent i digne” que, en definitiva, “vol dir fer un país lliure”. Puigdemont ha assistit a la presentació del programa pilot #Invulnerables, que es dirigeix a infants i famílies que viuen en situació de màxima vulnerabilitat. El president, davant de 180 representants del món empresarial, ha afirmat que les xifres de pobresa actual “no ens les podem permetre” i creu que “hem de mirar cara a cara els problemes”.

Durant la presentació el projecte #Invulnerables a les instal·lacions de l'empresa Oller del Mas, a Manresa, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut subratllar el compromís social “de tanta gent” perquè es tracta “d'un dels esperits més nobles que pot tenir una comunitat de persones que es considera una nació”. Això, segons ell, “té a veure amb fer un país decent i digne i, fer un país decent i digne, vol dir també fer un país lliure. Lliure de pobresa, de marginació, d'exclusió i dels riscos que les estadístiques encara ens diuen que tenim”, ha afegit Puigdemont.

El cap de l'executiu català ha explicat que a Catalunya una de cada cinc persones pateix pobresa i, en el cas dels infants, un de cada tres i mig es troba en aquesta situació. Per això, ha dit, “tot i que les xifres són lleugerament millors a les de l'Estat i no estan gaire lluny de les mitjanes europees, són números que no ens podem permetre si hem decidit fer un país decent i digne”. A més, Puigdemont ha apel·lat a l'esperit voluntari de les persones, ja que “des de fa dècades i segles hem decidit com a país mirar cara a cara els problemes i, entre tots, decidir quina part del tram de la solució hi podem aportar voluntàriament”. Aquesta és, segons ell, “la manera com els països decents afronten les responsabilitats”.

L'objectiu, no deixar ningú enrere

Puigdemont ha estat convidat a la presentació del projecte pilot #Invulnerables, impulsat pel Departament de Benestar Social i Família, l'Obra Social la Caixa, la Fundació del FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol. Es tracta d'un projecte que es durà a terme a vuit municipis de Catalunya de lluita contra la pobresa dirigit als infants i a les famílies en situació de vulnerabilitat. Les localitats que acullen el projecte són Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, Manresa, El Vendrell, Tortosa, Salt i al barri de la Mariola de Lleida.

El programa, segons ha explicat aquest dijous una de les impulsores de la iniciativa, l'activista Sor Lucia Caram, es dirigeix als infants i les seves famílies que viuen en un context de màxima vulnerabilitat, i té com a objectiu donar resposta a les necessitats bàsiques no cobertes amb un acompanyament integral i orientació als pares i mares dels territoris pilot. Segons Caram, cada població que forma part del programa donarà suport a un mínim de 50 famílies, tot i que Caram ha fet una crida als empresaris perquè col·laborin amb el projecte i així aquest número de destinataris es pugui ampliar.

Per Sor Lucia, l'objectiu és donar “igualtat d'oportunitats als nens i les famílies” i ha insistit que “cal deixar de banda d'una vegada per totes les excuses i els pretextos per començar a crear unes xarxes sòlides des de la confiança i el compromís”. Segons l'activista social, “no ens podem acontentar amb el que tenim, ja que avui ens reclamen alguna cosa més que donar menjar i acompanyar-los”. Per això, Sor Lucia ha expressat que el programa vol garantir que els infants “puguin créixer i viure com els toca, segons la seva dignitat” i “puguem alliberar-nos de l'estigma de la pobresa”.

Els representants dels altres dos socis del projecte, Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona, i Jaume Giró, director general de l'obra social La Caixa, han destacat la importància de la col·laboració público-privada per a tirar endavant projectes socials com aquest. D'una banda, Cardoner ha explicat que el Barça “no només s'ha d'identificar amb una pilota i l'espectacle”, sinó que s'ha posicionat “com el club dels nens”. En aquest sentit, ha apuntat que el club vol ajudar a la infància amb intangibles com són “les emocions, les sensacions, la sensibilitat o la il·lusió”.

D'altra banda, el director general de l'Obra Social de La Caixa, Jaume Giró, ha apuntat que els reptes socials “van més enllà dels països que es troben en situació de pobresa i ens impliquen a tots”. També ha destacat la importància de la implicació del sector privat perquè “sense la participació del món dels negocis no hi ha possibilitat que ens en sortim”. En aquest sentit, Giró ha apel·lat directament els 180 representats del món empresarial que s'han reunit a l'Oller del Mas i ha expressat que “el nostre futur no és només del Govern, l'Estat o les ONG, sinó és responsabilitat de tots que ningú es quedi enrere”.

Una prova pilot amb col·laboració público-privada

Els vuit municipis s'han triat d'acord amb l'equilibri territorial i en funció dels resultats dels Indicadors territorials del risc de pobresa i exclusió social, que el Departament de Benestar Social i l'Institut d'Estadística de Catalunya van presentar el passat mes d'octubre de 2015. Es tracta d'indicadors de renda, desocupació, protecció social i demografia.

La iniciativa neix arran de diverses trobades que van començar el mes abril de 2015, quan es van reunir la llavors titular de Benestar Social i Família, Neus Munté, i Sor Lucía Caram i van identificar la necessitat de sumar esforços per lluitar contra la pobresa. El programa vol iniciar el camí que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats en l'Agenda 2030 de l'Assemblea General de Nacions Unides pel que fa a l'eradicació de la pobresa.

Pel que fa a la participació de cada 'soci' del projecte, el Departament de Treball posarà a disposició del projecte pilot els recursos i serveis que inverteix al territori, d'acord amb els objectius de lluita contra la pobresa i de suport a la infància. Els ens locals també posaran a disposició del projecte els seus recursos i serveis, mentre que l'Obra Social 'La Caixa' s'hi involucra amb els programes Incorpora i CaixaProinfància, que es desenvolupen a partir d'entitats del tercer sector. De la seva banda, el FC Barcelona, posarà a disposició els programes FutbolNet i Barçakids, mentre que la Fundació Rosa Oriol aportarà la seva experiència acumulada en el treball per donar resposta a les persones i col·lectius amb risc d'exclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.