Opinió

Evitant els efectes perversos dels pressupostos

Els pres­su­pos­tos i els plans són una eina de gestió impres­cin­di­ble en qual­se­vol orga­nit­zació, tant si és pública com pri­vada, gran o petita. Les orga­nit­za­ci­ons que estan mínima­ment pro­fes­si­o­na­lit­za­des uti­lit­zen el pres­su­post no per a pre­dir el que pas­sarà, sinó per a influir en el futur. Quan fan el pres­su­post poden coor­di­nar els recur­sos i dis­po­sen d'infor­mació que ajuda a deci­dir sobre el que convé fer per a acon­se­guir els objec­tius mar­cats.

Poste­ri­or­ment, quan comença l'exer­cici, l'anàlisi de les des­vi­a­ci­ons ava­lua la gestió feta. Això per­met cor­re­gir a temps.

De tota manera, hi ha visi­ons molt crítiques amb els pres­su­pos­tos perquè con­si­de­ren que poden gene­rar efec­tes per­ver­sos en gene­rar con­duc­tes contràries al que interessa a l'orga­nit­zació. Això passa quan es dóna un pes exces­siu als aspec­tes finan­cers en detri­ment dels fac­tors clau d'èxit (satis­facció dels cli­ents, clima labo­ral, capa­ci­tat d'inno­vació i d'adap­tació al canvi, etcètera). També es pot pro­vo­car un com­por­ta­ment iner­cial, quan es tracta de créixer com la inflació, en lloc de fer-ho millor que la com­petència. I pro­vo­quen pica­res­ques quan s'intenta enga­nyar el con­tro­ller amb els objec­tius del pro­per any per evi­tar càstigs. I quan es com­pleix el pres­su­post es pot pro­vo­car rela­xació en lloc d'inten­tar fer-ho tan bé com sigui pos­si­ble. No obli­dem que en molts sec­tors tot can­via massa ràpid i els objec­tius fixats al desem­bre pot­ser ja no valen al març. Per motius com els esmen­tats, Bob Lutz, exdi­rec­tor gene­ral de Chrys­ler, deia que “sovint el pres­su­post és més una eina de repressió que d'inno­vació”.

Un altre pro­blema és dedi­car un temps exces­siu als pres­su­pos­tos. Horváth (2013) denun­cia que els pres­su­pos­tos con­su­mei­xen el 50% del temps del con­tro­ller. El risc és que passi el que deia John Len­non: “La vida és allò que ens passa men­tre estem ocu­pats fent plans.”

Per això és clau el con­sens a l'hora de for­mu­lar el pres­su­post i fixar els incen­tius. I per a evi­tar enganys convé fer com­pa­ra­ci­ons amb els resul­tats dels millors com­pe­ti­dors. En defi­ni­tiva, no es tracta d'una eina de repressió o de pre­mis i càstigs, sinó de millora contínua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.