Sobre les reclamacions als bancs
El passat dia 3 de febrer el Tribunal Suprem va dictar una sentència per la qual va decretar la nul·litat de les ordres de compra d'accions efectuada per petits inversors particulars, arran de l'oferta pública de subscripció (OPS) emesa per Bankia l'any 2011.
El Tribunal Suprem ha considerat que Bankia no havia proporcionat a aquests inversors la informació financera necessària per tal de realitzar les seves inversions amb plenes garanties, ja que la mateixa entitat afirmava i justificava ser plenament solvent, quan en realitat els seus comptes a finals de l'exercici 2011 van reflectir una pèrdua real i efectiva de més de 3.000 milions d'euros. Aquest fet ha portat el Tribunal Suprem a apreciar sense cap tipus de dubte l'existència d'error en el consentiment d'aquests inversors i en conseqüència declarar la nul·litat de l'esmenada ordre de compra.
El principal punt a destacar és que aquesta decisió de l'alt tribunal legitima i fonamenta jurídicament les reclamacions pendents i futures de tots aquells petits accionistes afectats, permetent-los recuperar la seva inversió, així Bankia amb la fi d'evitar els nombrosos processos judicials oberts i per obrir -i amb els costos que comporten, no solament econòmics sinó també perjudicials per a la seva imatge, ha anunciat que retornarà els diners dels accionistes amb un 1% d'interès anual. Aquest compromís afecta tots els inversors minoristes que, o bé desisteixin de l'acció judicial, o bé, si encara no l'han interposat, signin un acord amb Bankia, la qual reintegrarà el capital més els interessos en el termini de 15 dies, des de la signatura de l'acord, a canvi de la devolució de les accions. Així els afectats ho poden sol·licitar a qualsevol oficina de l'entitat, el termini és de 3 mesos i va començar el passat dia 18 de febrer.
Sembla ser així que s'assenta en la doctrina jurisprudencial la nota de la manca d'informació i transparència com a criteri clau per poder reclamar la compensació, ja aplicada de forma similar en supòsits de les reclamacions interposades pels clients particulars per contractes amb productes financers complexos (SWAPS); la inclusió de clàusules sòl en els contractes d'hipoteca; a les reclamacions per les participacions preferents, que per cert ja s'ha començat a condemnar Catalunya Caixa per les seves, seguint el mateix criteri i obrint un altre front judicial.