Borsa

Canvi de rumb

Després de tres mesos a la baixa, el març ha començat amb més bon peu als parquets. L'Íbex-35 ha rebotat més d'un 17% des dels mínims del febrer.

L'expectativa de nous estímuls per part del
BCE ha alimentat
el rebot de les borses en les primeres jornades
del mes de març
L'Íbex-35 reconquereix els 9.000 punts de
la mà del BCE

Les sèries de dades històriques assenyalen el març com un mes alcista als mercats. I de moment, l'estan encertant. Després d'un inici d'exercici descoratjador en el conjunt de borses internacionals, les compres han retornat amb moderació als parquets.

La sobrereacció i les vendes massives que es van veure el gener i, en major mesura, durant el febrer, han donat pas a una reflexió sobre on poden estar les oportunitats d'inversió en aquest exercici. I la resposta ha dut els inversors a pensar que pot ser que el comportament hagi estat exagerat en l'arrencada d'any i a tornar, tot i que amb cautela, a la renda variable.

No és que l'escenari disposi ara de senyals més positius. Ans al contrari. La Xina continua desaccelerant-se però, tal i com assenyala el consens dels analistes, aquest país continua creixent tot i que a taxes menors que en els darrers temps. A més a més, les autoritats xineses no tenen cap intenció de deixar que la situació econòmica empitjori i les darreres setmanes s'han posat mesures per contrarestar la menor expansió econòmica. El banc central de la Xina ha aprovat una sèries d'estímuls econòmics i això ha animat els inversors a veure el got mig ple durant les darreres setmanes. A part del gegant asiàtic, els inversors es mostren confiats que la resta de bancs centrals faran tot el possible perquè la situació econòmica no empitjori més i que els descensos borsaris no acabin per impactar negativament en la recuperació econòmica.

Xarxa de seguretat.
Per això era tan important la cita de dijous passat del Banc Central Europeu (BCE). Al gener, quan les coses als mercats s'estaven posant molt difícils, el president del BCE, Mario Draghi, va tranquil·litzar els mercats assegurant que al març arribarien nous estímuls per treure l'economia del pou en què estava caient. Així que els inversors esperaven amb candeletes els detalls d'aquest nou programa que, un cop coneguts, han acabat per acontentar els mercats i donar una mica més de benzina a unes borses que feia setmanes que descomptaven una actuació del BCE beneficiosa per a la renda variable.

I la pròxima setmana és el torn de la Reserva Federal (FED). Ara els mercats, un cop ha passat la cita europea, estan molt pendents del que farà el banc nord-americà amb la seva política monetària. Tot i que no s'espera que la FED modifiqui res en aquests moments ja que la seva presidenta, Janet Yellen, va assenyalar recentment l'aparició de riscs en l'economia global que poden entorpir el creixement als EUA sí que els inversors estaran expectants sobre el que pugui dir Yellen sobre l'estat de l'economia.

Balanç de febrer.

Durant el darrer mes l'Íbex-35 s'ha mogut en un ampli rang evidenciant la manca de tendència i la fortíssima volatilitat present en els parquets. El nivell màxim de tancament es va situar en els 8.788 punts en la primera jornada del febrer i les vendes constants durant aquelles primeres jornades del mes van dur l'Íbex-35 a tocar un mínim el dia 11 que està fixat en els 7.746,30 i que, fins ara, és el mínim de l'actual exercici. Des d'aleshores, el selectiu índex ha anat escalant poc a poc i intercalant sessions de fortes baixades amb alces abundoses, movent-se a l'abric de les notícies macroeconòmiques i de les xifres empresarials publicades a una i altra banda de l'Atlàntic. La recuperació en el preu de l'or negre -que cotitza ja en els voltants dels 40 dòlars- i la confiança en l'actuació dels bancs centrals juntament amb unes dades macroeconòmiques que tot i no ser bones han estat millors de l'esperat s'han aliat per portar una mica de confiança a uns inversors poc propensos a assumir riscs en aquests moments.

Això va fer que l'Íbex-35 s'allunyés dels mínims de principis de mes i hagi pogut recuperar una mica de terreny en acomiadar el febrer en els 8.461,40 punts tot i no poder fer res per esborrar les pèrdues mensuals que s'han enfilat fins al 4,02%. D'aquesta manera, el selectiu índex ha enllaçat tres mesos consecutius amb números vermells pujant fins a l'11,35% la pèrdua acumulada en els primers dos mesos de 2016.

De nou, el sector bancari ha estat el fanalet vermell del selectiu índex durant el febrer, amb Bankia i Banc Sabadell reculant un 14% i un 11,84% respectivament. Els dubtes sobre la solvència de la banca preocupen els inversors, que no confien gens en aquest sector. No obstant això, ha estat Técnicas Reunidas el valor més penalitzat al febrer, en acabar el mes amb una davallada del 17,93%. Per contra, la recuperació del preu de les matèries primeres va treure Acerinox d'entre els valors més castigats i en aquesta ocasió les seves accions van enfilar-se al primer lloc del rànquing del millor comportament durant el febrer, en guanyar un gens menyspreable 22,16% que eixuga els números vermells enregistrats al gener (-12,20%). Per la seva part, les bones xifres presentades per Mediaset també van fer que l'acció brillés en el parquet amb llum pròpia revalorant-se un 11,43%.

I què portarà el març a la inversió en borsa? Doncs el que els experts tenen clar és que no serà pas un camí de roses. La volatilitat i els daltabaixos no desapareixeran durant les setmanes vinents, tot i que és possible que el pitjor del temporal hagi passat ja. De fet, des dels mínims del mes de febrer l'Íbex-35 s'ha enlairat més d'un 17% i cotitza per sobre dels 9.000 punts, nivell que va conquerir l'índex després de la reunió del BCE.

En les poc més de dues setmanes del mes de març, el selectiu es revalora més d'un 7%, trencant així amb un trimestre sencer de números vermells. Això no obstant, encara queda mig mes per davant en què poden passat moltes coses, com ara la convocatòria de noves eleccions al juny si no s'aconsegueix formar un govern estable, fet que no acaba d'agradar gens als inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.