Societat

L'accident deixa en estat de xoc el món universitari

Catalunya és un dels destins preferits dels estudiants d'Erasmus i l'Estat espanyol és el que en rep i n'aporta més

Les universitats catalanes mostren el condol per la tragèdia de Freginals

La tragèdia d'ahir a Fre­gi­nals va cau­sar una enorme com­moció a tot el país i, molt espe­ci­al­ment, entre la comu­ni­tat uni­ver­sitària i els estu­di­ants del pro­grama Eras­mus d'inter­canvi d'estu­di­ants, de la Comissió Euro­pea, en el qual par­ti­ci­pa­ven les vícti­mes. Cata­lu­nya ha estat, tra­di­ci­o­nal­ment, un dels des­tins favo­rits dels estu­di­ants euro­peus i, segons dades de la secre­ta­ria d'Uni­ver­si­tats i Recerca, el curs 2013/14 en va aco­llir més de 4.300. La Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) és la novena d'Europa en recepció d'Eras­mus, amb 1.103 el curs 2012/13.

De fet, l'Estat espa­nyol encapçala tant el rànquing de països recep­tors d'estu­di­ants Eras­mus (amb 39.277 el curs 2012/13, al davant dels 30.964 d'Ale­ma­nya), com el d'emis­sors (37.235, seguit de França amb 36.759). Segons un estudi de la Comissió Euro­pea, el per­fil tipus de l'estu­di­ant d'Eras­mus cor­res­pon a una noia (61% dels par­ti­ci­pants) de 23 anys que fa una estada a l'estran­ger de sis mesos.

A banda de la vida acadèmica a la uni­ver­si­tat de destí, els estu­di­ants inter­na­ci­o­nals par­ti­ci­pen en mol­tes altres acti­vi­tats, com el viatge a les Falles de València que havia orga­nit­zat l'Eras­mus Stu­dent Network (ESN) i que va aca­bar en tragèdia. L'ESN, l'asso­ci­ació d'estu­di­ants més gran d'Europa, que té 14.500 mem­bres actius i dóna ser­vei a 190.000 estu­di­ants cada any, segons les seves dades, va expres­sar ahir el seu con­dol per l'acci­dent i es van posar a dis­po­sició de les auto­ri­tats per aju­dar en aques­tes cir­cumstàncies. “Ens unim al dolor de les famílies, amics i fami­li­ars de les vícti­mes, en sen­tim molt la pèrdua i, de la mateixa manera, volem expres­sar la nos­tra més sin­cera pre­dis­po­sició a aju­dar en tot allò que fami­li­ars, amics o ins­ti­tu­ci­ons puguin neces­si­tar”, va dir ESN en un comu­ni­cat. L'orga­nit­zació va apro­fi­tar per dema­nar dis­creció i res­pecte per a les famílies de les vícti­mes, als quals van enviar el con­dol, i va mos­trar el seu agraïment als volun­ta­ris i als ser­veis d'emergència.

Les uni­ver­si­tats cata­la­nes van enviar mos­tres de con­dol i de soli­da­ri­tat amb les vícti­mes de l'acci­dent i la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) va posar, a més, a dis­po­sició de fami­li­ars i de les auto­ri­tats la seva Uni­tat de Trauma, Crisi i Con­flicte de Bar­ce­lona. També es va sumar a les mos­tres de con­dol la Con­ferència de Rec­tors de les Uni­ver­si­tats Espa­nyo­les (CRUE). El con­se­ller d'Empresa i Conei­xe­ment, Jordi Bai­get, va agrair “l'escalf de la comu­ni­tat uni­ver­sitària”.

LES XIFRES

4.300
estudiants
del programa Erasmus són els que hi havia a Catalunya el curs 2013/2014, segons el govern.
9
posició
ocupava la Universitat de Barcelona en nombre d'estudiants d'Erasmus el curs 2012/2013.
23
anys
tenen de mitjana els estudiants europeus d'Erasmus. El 61% són noies. L'estada mitjana és de sis mesos.

Cinc minuts de silenci avui i espai de condol a la UB

Les dotze universitats catalanes –públiques i privades– faran avui, a les dotze del migdia, cinc minuts de silenci en record de les víctimes de l'accident d'ahir a Freginals. La Universitat de Barcelona (UB), d'on, segons el rector, Dídac Ramírez, probablement eren la majoria dels accidentats, va habilitar ahir un espai de condol al vestíbul de la porta principal de l'edifici històric, on tothom que vulgui retre homenatge a les víctimes podrà fer-ho fins dimecres a les deu de la nit. A l'espai, al qual s'accedeix per una catifa vermella, hi ha tretze poms de roses blanques en record de les víctimes mortals i quatre llibres de signatures. Les banderes de la UB onegen a mig pal des d'ahir al matí. El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, van ser dels primers a firmar en els llibres de condol ahir a la tarda, poc després que s'obrís l'espai al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.