Economia

Oleguer Pujol i De la Rosa, en la llista de les societats opaques

El fill de l'expresident s'hauria valgut de tres societats pantalla per cobrar milions per la compra d'oficines del Santander

De la Rosa hauria participat en l'operació

Continua el degoteig de noms d'implicats en l'escàndol dels anomenats papers de Panamà, la major filtració de dades sobre suposada evasió fiscal a través de societats deslocalitzades. Ahir els mitjans espanyols que tenen accés als documents del despatx panameny Mossack Fonseca van revelar que en aquests hi figuren els noms d'Oleguer Pujol, fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; l'empresari català Javier de la Rosa, i el pilot de motos Àlex Crivillé. Aquests s'afegeixen als de la germana del rei Joan Carles I, Pilar de Borbó, i als de la família Domecq, apareguts en la primera remesa d'informacions.

Pel que fa a Oleguer Pujol, se'l relaciona amb un cas que ja investigava el jutge de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz i que fa referència a les comissions cobrades per Pujol per fer d'intermediari en la venda de 1.152 oficines del Banc Santander l'any 2007. En aquest afer es van saber ahir dues novetats. La primera és que el polèmic empresari Javier de la Rosa, condemnat pel cas Kio, hauria intercedit perquè el Santander vengués les oficines a Oleguer Pujol, i la segona és que la comissió cobrada pel fill petit de l'expresident va pujar fins als 6,8 milions d'euros, i no pas fins als 6,2 com sospitava el jutge Pedraz.

Segons els documents fets públics ahir, Oleguer Pujol hauria mogut tots aquests diners en múltiples societats pantalla a les Illes Verges, una de les quals estaria vinculada també a l'empresari José María de Vilallonga.

D'altra banda, la fiscalia de l'Audiencia Nacional va anunciar ahir que demanarà als mitjans de comunicació que han publicat els papers de Panamà tota la documentació relacionada amb ciutadans espanyols per incorporar-la a la investigació que va obrir dilluns.

El portaveu del grup popular, Rafael Hernando, va considerar ahir prematur que el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, comparegui al Congrés dels Diputats per informar sobre l'afer de Panamà perquè “abans Hisenda ha de reunir tota la informació possible i decidir si és procedent actuar o obrir inspeccions”.

En relació amb el cas, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va afirmar que tot plegat és una demostració que la democràcia espanyola és de low-cost i va enviar “una salutació” a la tia del rei Felip VI, Pilar de Borbó. “Veig que la casa reial segueix entossudida a mantenir aquest ADN de corrupcions”, va concloure.

LA XIFRA

6,8
milions d'euros
són els que hauria cobrat Oleguer Pujol i que hauria mogut en societats opaques.

Sabadell, Santander i BBVA neguen irregularitats

Banc Santander, BBVA i Banc Sabadell es van desmarcar ahir de les informacions que els van relacionar amb possibles activitats irregulars a Panamà i que assenyalen que van actuar com a intermediaris per a la creació de societats deslocalitzades per afavorir els seus clients, segons una investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ).

Fonts del Banc Sabadell van afirmar que l'entitat “no està en el negoci offshore i que mai no ha creat, comprat ni recomanat als seus clients operar amb aquestes societats. L'entitat catalana hi ha afegit que Sabadell United Bank, l'ensenya amb la qual opera a Amèrica amb seu a Miami, sí que ha pogut i pot tenir clients amb comptes a Panamà, però que són “societats legítimes” i no societats pantalla. Sabadell United Bank, han remarcat les fonts, és una entitat financera que fa banca local amb clients locals americans, cosa que no és en cap cas offshore. Fonts del Santander van explicar que els espanyols que figuren en la llista feta pública no són clients de la banca privada internacional del banc. Per la seva banda, fonts del BBVA van assegurar que els comptes de les societats a les quals fan referència les informacions sobre Panamà es van tancar entre el 2002 i el 2009. De fet, el banc va prendre la determinació fa anys de posar fi a les operacions en paradisos fiscals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.