Política

política catalana

pressupostos

El Govern incrementa un 42,2% la partida per a l'acció exterior i un 12,6%, la d'hisenda pròpia

Destina un 78,5% dels nous recursos a despesa social, la partida per a salut creixerà en 316,7 milions, la d'educació en 211,2 milions i la de treball i afers socials en 173,4 milions

El projecte de llei presentat per Junqueras no contempla recursos destinats específicament per al procés constituent ni per a la futura seguretat social

El pro­jecte de llei de pres­su­pos­tos per al 2016 pre­sen­tat aquest dimarts pel vice­pre­si­dent, Oriol Jun­que­ras, con­tem­plen un aug­ment nota­ble de les par­ti­des des­ti­na­des a l'acció exte­rior de la Gene­ra­li­tat i també a l'estruc­tura i fun­ci­o­na­ment d ela hisenda pròpia. Con­cre­ta­ment, el pres­su­post dels afers inter­na­ci­o­nals creix un 42,2% res­pecte de l'any pas­sat, i l'Agència Tri­butària de Cata­lu­nya rebrà un 12,6% més de recur­sos. Aques­tes eren dues de les potes cen­trals de la cre­ació d'estruc­tu­res d'estat pre­vis­tes pel Govern. Les altres dues, la futura segu­re­tat social i el procés cons­ti­tu­ent, no tenen, en canvi, par­ti­des con­cre­tes al pres­su­post, tot i que Jun­que­ras ha asse­gu­rat que el que es reque­reixi per al debat de la cons­ti­tució del nou estat està inclòs dins els 10,1 mili­ons que els comp­tes con­tem­plen per a les rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals i la par­ti­ci­pació.

Els pres­su­pos­tos per a aquest 2016, que s'han entrat aquest dimarts al Par­la­ment, con­tem­plen una par­tida total per al depar­ta­ment d'Afers i Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Exte­ri­ors i Trans­parència, lide­rat pel con­se­ller Raül Romeva, de 50,9 mili­ons d'euros, des­ti­nant a Rela­ci­ons Exte­ri­ors i Coo­pe­ració la major part de l'import amb els seus 34,1 mili­ons. Aquesta dar­rera xifra suposa gai­rebé doblar (42,2%) el pres­su­post que per al 2015 tenia pre­vist el Govern per a la seva acció exte­rior, i que se situ­ava en 19,7 mili­ons d'euros. La resta de les par­ti­des d'aquest pro­jecte de llei dota les rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals amb 10,1 mili­ons i en dedica 6,7 per a les com­petències de Trans­parència.

Si la com­pa­ra­tiva es fa amb la xifra dels pres­su­pos­tos de les àrees que ara assu­meix Romeva i que l'any pas­sat esta­ven repar­tits, es passa de 34,4 mili­ons als actu­als 50,9 mili­ons d'euros, notant-se que la major part del crei­xe­ment de recur­sos (15,1 mili­ons dels 16,5 d'aug­ment) ve donada per la part de l'acció exte­rior.

Entre les pri­o­ri­tats i actu­a­ci­ons que el Govern pre­veu por­tar a terme en aquesta matèria amb el pres­su­post de 2016, des­taca “l'imple­men­tació de la Llei d'acció exte­rior” i el “reforç de les dele­ga­ci­ons del Govern a l'exte­rior”. Al docu­ment de pres­su­pos­tos pre­sen­tat per Oriol Jun­que­ras aquest dimarts també es parla de “gene­rar sinèrgies amb l'acció exte­rior d'altres ins­ti­tu­ci­ons i ens públics”.

En la seva pre­sen­tació pública dels comp­tes feta aquest dimarts, Jun­que­ras ha expli­cat que el 42,2% més de pres­su­post que es des­tina a les rela­ci­ons exte­ri­ors res­pon única­ment “a que es tracta d'un depar­ta­ment nou, que farà fei­nes noves i que no exis­tia”, així com a un aug­ment en les par­ti­des de Coo­pe­ració. No ha vol­gut esmen­tar, doncs, res refe­rit a les dele­ga­ci­ons exte­ri­ors del Govern o a l'acció diplomàtica inter­na­ci­o­nal de Romeva i els dele­gats.

El pres­su­post pre­sen­tat per Jun­que­ras pre­veu també des­ti­nar 48,5 mili­ons d'euros per al des­ple­ga­ment de la hisenda pròpia, inclo­ent en aquesta par­tida el “des­ple­ga­ment de l'admi­nis­tració tri­butària” cata­lana i la “rees­truc­tu­ració de l'Agència Tri­butària de Cata­lu­nya” per pre­pa­rar “la plena assumpció de les fun­ci­ons d'apli­cació dels tri­buts” en els que la Gene­ra­li­tat té com­petències. De fet, als pres­su­pos­tos es con­tem­pla que hi hagi fins a 600 pla­ces per dotar de per­so­nal l'Agència Tri­butària, i que el 60% de deu­tes de la Gene­ra­li­tat en fase exe­cu­tiva siguin ges­ti­o­nats per Tri­buts de Cata­lu­nya.

Des­pesa finan­cera

La Gene­ra­li­tat incre­men­tarà la des­pesa no finan­cera i sense par­ti­des fina­lis­tes dels seus depar­ta­ments en 1.113,4 mili­ons d'euros aquest any, dels quals 874,3 (el 78,5%) es dedi­ca­ran a fins soci­als, segons s'indica en el pro­jecte de Pres­su­pos­tos pre­sen­tat aquest dimarts al Par­la­ment pel vice­pre­si­dent i con­se­ller d'Eco­no­mia, Oriol Jun­que­ras. La par­tida per a salut crei­xerà en 316,7 mili­ons, la d'edu­cació en 211,2 mili­ons, la de tre­ball i afers soci­als en 173,4 mili­ons, 10 mili­ons per a fer front a l'emergència habi­ta­ci­o­nal, 10 mili­ons per a millo­res de bar­ris i 10 mili­ons con­tra la pobresa energètica. En total, el 73,6% de la des­pesa no finan­cera de la Gene­ra­li­tat estarà copada per par­ti­des soci­als (el 2015 va ser el 71%).“Estem davant dels pres­su­pos­tos més soci­als de tota la història”, ha des­ta­cat Jun­que­ras.

El Govern pre­veu uns ingres­sos no finan­cers i sense par­ti­des fina­lis­tes de 21.757 mili­ons un 3,4% més res­pecte al pres­su­post del 2015, i unes des­pe­ses no finan­cers en ter­mes SEC, sense interes­sos del deute, de 22.884 mili­ons el 2016, un 5,6% més res­pecte al Pres­su­post de 2015.

Els ingres­sos no finan­cers crei­xen sobre­tot per la liqui­dació del model de finançament de l'any 2014, de 1.407 mili­ons, i la reducció dels interes­sos del deute per­met incre­men­tar els recur­sos dels depar­ta­ments en un 5,3%, tot i que el con­junt de la des­pesa creix mode­ra­da­ment (1,5%).

Així, Jun­que­ras ha vol­gut subrat­llar que es trac­ten d'uns pres­su­pos­tos que es com­pro­me­ten amb les par­ti­des soci­als i amb l'esta­bi­li­tat finan­cera. “Són uns pres­su­pos­tos rigo­ro­sos i ambi­ci­o­sos soci­al­ment i econòmica­ment, i això és pos­si­ble entre d'altres coses per la millora gene­ral del con­text econòmic”, ha senya­lat el con­se­ller. Al seu enten­dre, són els comp­tes “més rigo­ro­sos pres­su­postària­ment i més sos­te­ni­bles dels que hem tin­gut fins ara”.

Jun­que­ras ha vol­gut subrat­llar que el pres­su­post de la Gene­ra­li­tat per a l'any 2016 “vol aten­dre les neces­si­tats de la ciu­ta­da­nia i per això s'ha fet un esforç molt impor­tant de reas­sig­nar recur­sos cap a la des­pesa social”.

Catalunya creixerà un 2,9% i crearà 73.100 llocs treball

La Generalitat preveu tancar aquest any amb un creixement del PIB del 2,9% i la creació de més de 73.000 llocs de treball, la qual cosa situarà la taxa d'atur en el 16,6%, dos punts per sota de la xifra del 2015. Si més no, així ho contempla el projecte de llei de pressupostos per al 2016 que ha presentat aquest dimarts al Parlament el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha qualificat aquesta previsió de “factible i realista”.

Catalunya tornarà a créixer aquest any i també el que ve -un 2,7% el 2017-, encara que ho farà a un menor ritme que el 2015, quan el PIB va avançar un 3,4%. Aquest creixement es fonamenta, segons ha explicat Junqueras, en gran mesura en l'impuls de la demanda interna, gràcies a la millora del consum de les llars, de la formació bruta de capital i, en menys grau, de la despesa en consum de les administracions públiques.

El saldo exterior també creixerà el 2016 i 2017, en aquest cas per les exportacions de béns i serveis. “L'aportació al PIB del saldo exterior es preveu que sigui positiva durant 2016”, ha subratllat Junqueras.

Pel que fa al mercat de treball, el Govern estima que tant aquest any com el pròxim continuarà la recuperació i es produirà una creació neta de llocs de treball i una disminució de la taxa d'atur.

En concret, per a aquest any es preveu la creació de 73.100 llocs de treball i que la taxa d'atur se situï en el 16,6%. Per a 2017, el projecte de llei de pressupostos estima que es generaran 68.600 llocs de treball i que l'índex de desocupació baixarà fins al 15%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.