Política

política catalana

pressupostos

Economia descarta incomplir l'objectiu de dèficit com demana la CUP

Pere Aragonès adverteix als cupaires que sense pressupostos no es podrà posar Catalunya “a les portes de la independència”

El secre­tari d'Eco­no­mia de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, ha adver­tit la CUP que és “neces­sari” apro­var els pres­su­pos­tos per “avançar en l'objec­tiu polític de la legis­la­tura” i poder rea­lit­zar les estruc­tu­res d'Estat que per­me­tin posar el país “a les por­tes de la inde­pendència”. “No podem aug­men­tar la dotació de l'Agència Tri­butària o d'Afers Exte­ri­ors si no hi ha un pres­su­post”, ha dit en una entre­vista a l'ACN. Pel que fa a les peti­ci­ons con­cre­tes de la CUP, Ara­gonès ha des­car­tat incom­plir l'objec­tiu de dèficit impo­sat per l'Estat, ja que això obli­ga­ria els proveïdors –hos­pi­tals, ajun­ta­ments i enti­tats soci­als, entre altres- a finançar el dèficit. El secre­tari d'Eco­no­mia ha vati­ci­nat que les nego­ci­a­ci­ons amb la CUP per evi­tar l'esmena a la tota­li­tat s'allar­ga­ran fins a l'últim moment però arri­ba­ran a bon port.

Pere Ara­gonès ha adver­tit que fer una pròrroga en els comp­tes també impli­ca­ria “pror­ro­gar” les estruc­tu­res d'Estat, que són les “eines” que calen per fer pos­si­ble la inde­pendència. Con­cre­ta­ment, ha recor­dat que la pro­posta de pres­su­pos­tos pre­sen­tada dimarts pas­sat al Par­la­ment des­tina 48 MEUR al des­ple­ga­ment de la Hisenda Pròpia, que és una “peça fona­men­tal” per poder tenir un Estat propi. A més, els comp­tes també pre­ve­uen 50 MEUR a l'acció exte­rior, dins dels quals s'inclou la una “tasca inter­na­ci­o­nal que és clau” per poder tirar enda­vant el procés.

El repu­blicà ha rei­vin­di­cat que cal “dis­creció” en les nego­ci­a­ci­ons que s'estan amb els cupai­res per garan­tir que aca­bin amb “èxit”. En aquest sen­tit ha decli­nat donar detalls sobre quins punts dels que dema­nen els anti­ca­pi­ta­lis­tes podrien tenir recor­re­gut. Sí que ha avançat que és “impos­si­ble” que el Govern deso­be­eixi l'objec­tiu de dèficit, ja que actu­al­ment la Gene­ra­li­tat només es pot finançar a través de l'Estat. “Si incom­plim l'objec­tiu de dèficit, qui finançarà el dèficit de més que fem? Si no te'l finan­cia cap enti­tat finan­cera, ni el FLA te l'estan finançant els proveïdors, i això vol dir hos­pi­tals, ajun­ta­ments i enti­tats soci­als. I cre­iem que cal ges­ti­o­nar els diners amb cura i no posar en els pres­su­post més des­pesa que aque­lla que podem assu­mir”, ha rao­nat.

El secre­tari d'Eco­no­mia ha asse­gu­rat que “res­pecta” la decisió de la CUP i de la resta de grups polítics de plan­te­jar una esmena a la tota­li­tat dels pres­su­pos­tos però ha subrat­llat que “no és cohe­rent”, ja que tots els par­tits dema­nen incre­ments de des­pesa al Govern. Ara­gonès ha asse­gu­rat que hi ha “marge” per a la nego­ci­ació i ha con­fiat que hi haurà un acord amb els cupai­res abans del debat de tota­li­tat del pres­su­post, que es farà el 8 de juny. “Serà una set­mana intensa, m'aven­turo a dir que serà intensa fins al 7 o el 8 de juny”, ha dit.

En des­pesa social, “l'hora de la veri­tat és ara”

Ara­gonès ha recor­dat que el pres­su­post inclou un incre­ment en des­pesa social de 873 mili­ons i ha avi­sat els grups par­la­men­ta­ris que haver-ne de pres­cin­dir seria una “opor­tu­ni­tat per­duda”. “Que després no vin­guin a dema­nar incre­ments pun­tu­als, l'hora de la veri­tat és ara”, ha adver­tit el repu­blicà.

Després que la CUP es queixés que no va veure el pres­su­post fins el mateix dia que es va pre­sen­tar al Par­la­ment, Ara­gonès ha asse­gu­rat que hi va haver “con­ver­ses i inter­canvi d'infor­mació” durant set­ma­nes i que l'esquerra anti­ca­pi­ta­lista dis­po­sava dels “eixos prin­ci­pals” dels comp­tes.

La recap­tació per nous impos­tos no seria efec­tiva fins al 2017

Una de les recla­ma­ci­ons de la CUP es aug­men­tar els impos­tos per poder aug­men­tar des­pesa social, però el secre­tari d'Eco­no­mia ha asse­gu­rat que qual­se­vol canvi en els tri­buts, ja sigui l'IRPF, suc­ces­si­ons o patri­moni, no impli­ca­ria un incre­ment en la recap­tació fins al 2017. “Si es con­si­derés fer un canvi per dalt o per baix en l'IRPF o en suc­ces­si­ons, l'efecte no és imme­diat”, ha rela­tat. En el cas de suc­ces­si­ons i patri­moni, impos­tos cedits a la Gene­ra­li­tat, la recap­tació seria efec­tiva a par­tir del 2017 i en el cas de l'IRPF, des del 2019.

Pel que fa a la polèmica reforma de l'IRPF, ha rei­te­rat que serà el Par­la­ment qui deci­deixi si es rea­litza i com. “El Govern té un acord per rebai­xar les ren­des bai­xes i mit­ja­nes, com ja han ver­ba­lit­zat el vice­pre­si­dent i el pre­si­dent, però a qui li cor­res­pon fer la pro­posta és als grups par­la­men­ta­ris”, ha des­ta­cat.

El secre­tari d'Eco­no­mia ha des­car­tat qual­se­vol pacte polític que no sigui amb la CUP per tirar enda­vant els comp­tes, ja que, tot i que ha anun­ciat l'esmena a la tota­li­tat, “és l'única que s'ha obert a nego­ciar”.

D'altra banda, Ara­gonès ha defen­sat que “el pres­su­post, quan abans es pugui apli­car millor”. En aquest sen­tit, ha dit que el Govern estarà “encan­tat” si la mesa del Par­la­ment deci­deix apro­fi­tar l'agost per poder acce­le­rar-ne la tra­mi­tació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.