Opinió

DE MEMÒRIA

La tesi de Washington (1935)

La tesi de Gibernau tenia com a objecte l'estructura econòmica de l'Estat espanyol. El concepte d'“estructura econòmica” era recent. Encara ningú –llevat de Romà Perpinyà-Grau- l'havia aplicat a la realitat econòmica espanyola

“El 1935 vaig com­ple­tar el meu grau de màster a la Uni­ver­si­tat George Was­hing­ton. La meva tesi, An intro­duc­tory analy­sis of the eco­no­mic struc­ture of Spain, anava pre­ci­sa­ment diri­gida a les pos­si­bi­li­tats de crei­xe­ment econòmic d'Espa­nya” deia Josep A. Giber­nau en un lli­bre de 1987.

La tesi de Giber­nau tenia com a objecte l'estruc­tura econòmica de l'Estat espa­nyol. El con­cepte d'estruc­tura econòmica era recent. Encara ningú –lle­vat de Romà Per­pinyà-Grau- l'havia apli­cat a la rea­li­tat econòmica espa­nyola. L'arti­cle semi­nal de Per­pinyà (publi­cat a Kiel i en ale­many, és clar) era, també, de 1935.

Tot i la importància objec­tiva del seu tema, la tesi de Giber­nau no es publi­ca­ria. Apa­reix, però, al catàleg digi­tal de World­cat Iden­ti­ties, com el que és: un text meca­nos­crit.

Per bé que sigui cone­gut el bon fun­ci­o­na­ment de les bibli­o­te­ques de la UB, sem­blava difícil acon­se­guir una còpia digi­tal, o una fotocòpia, de la tesi cata­lana de 1935 loca­lit­zada a la George Was­hing­ton Uni­ver­sity. Doncs no. El maig del 2016, Maria Pereira, la cap de la bibli­o­teca de la Facul­tat d'Eco­no­mia i Empresa, ens ha comu­ni­cat que un dels (pocs) exem­plars ori­gi­nals, o pot­ser l'únic exem­plar, de The eco­no­mic struc­ture of Spain, havia arri­bat a la facul­tat, gràcies al préstec inter­bi­bli­o­te­cari. Entre el 1935 i el 2016, malau­ra­da­ment, la tesi de Josep A. Giber­nau haurà estat ben poc, o gens, lle­gida. A par­tir d'ara, això pot can­viar. I paga la pena.

Per diver­ses raons. Pri­mera, la seva base estadística: resulta que el US Depart­ment of Com­merce, als anys 1930, va encar­re­gar, i va edi­tar!, diver­sos Eco­no­mic Sur­vey of Spain. Segona raó: pre­senta l'eco­no­mia amb un esquema con­cep­tual sòlid: I Fac­tors geogràfics i demogràfics; II Agri­cul­tura (inclou: agro­a­li­men­tació i matèries pri­me­res per a la indústria); III Mine­rals (inclou: com­bus­ti­bles); IV Fabri­cació (inclou: Heavy Indus­tries i Uti­li­ties: gas, elec­tri­ci­tat i telèfon), V Trans­ports (Railways, Highways, Avi­a­tion, Ship­ping); VI Comerç exte­rior; i VII Finan­ces.

Ter­cera raó: aquest esquema per­met anar direc­ta­ment a les qüesti­ons cen­trals. Dos exem­ples: 1. “Orange is the most impor­tant export pro­duct of Spain... one quar­ter of the value of the total exports”, 2. “Pro­duc­tion of tex­ti­les and spe­ci­ally of cot­ton yarn and cloth is the most impor­tant industry in Spain”. Expor­tem “espe­ci­ally to Latin Ame­rica”, però, també “to Africa, Aus­tra­lia and India”.

Un text valent.

Quarta raó: tot i el llen­guatge diplomàtic i/o el gust per les mati­sa­ci­ons i/o els sug­ge­ri­ments, el text de Giber­nau és un text valent, que s'acara, de forma directa, a tots els grans pro­ble­mes de l'eco­no­mia espa­nyola. I, fins i tot, s'atre­veix a fer-ne una síntesi: “For Spain, the pro­blem of deve­lo­ping from a pri­mary pro­du­cer to a more com­plex type of eco­nomy.

L'objec­tiu, al 1935!, no era única­ment la indus­tri­a­lit­zació: era una “eco­no­mia com­plexa”.

Cin­quena raó: al text hi ha la des­co­berta (per cert, quan­ti­fi­cada) de dues rea­li­tats econòmiques con­tra­po­sa­des: la perifèria marítima i l'inte­rior semi­es­te­pari.

Bipolaritat entre perifèria i interior


A la perifèria, la densitat és de 71 habitants per quilòmetre quadrat. A l'interior (tot i l'aglomeració existent a la ciutat de Madrid) la densitat és només de 30 habitants per quilòmetre quadrat. Pel que fa a les grans empreses, al 1928, un 79% tenien la seva seu a 6 ciutats de la perifèria i el 21%, en una ciutat de l'interior, Madrid. El pes de Barcelona era gran, de fet s'hi localitzaven el 42% de les grans empreses hispàniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.