Política

POLÍTICA

El cisma a la CUP s'agreuja amb sis dimissions en bloc

Sotragada en la direcció de l'organització, amb crítiques d'afins a Poble Lliure referents a “actituds sectàries i maquiavèl·liques” i “disfuncions” en l'assemblea

El secretariat defensa que hi ha democràcia interna

Sis dels quinze mem­bres del secre­ta­riat naci­o­nal de la CUP van ple­gar ahir en bloc amb una carta adreçada a la militància en què denun­cien “acti­tuds sectàries i maquiavèl·liques” a l'hora de pren­dre deci­si­ons com ara en la inves­ti­dura del gener o pel que fa al man­te­ni­ment de l'esmena a la tota­li­tat al pres­su­post. Els sis dimis­si­o­na­ris obser­ven “greus dis­fun­ci­ons democràtiques” en la for­mació assem­bleària, cri­ti­quen que “la bata­lla pel con­trol de l'orga­nit­zació” hagi con­di­ci­o­nat els seus debats polítics i que s'hagi difi­cul­tat la par­ti­ci­pació de la militància en la presa de deci­si­ons.

Les sis bai­xes són les d'Ester Roca­bayera, Joel Jové, Roger Cas­te­lla­nos, Guim Pros, Omar Diatta i Tomàs Sayes, con­si­de­rats pròxims a Poble Lliure, cor­rent enfron­tat de manera soter­rada a Enda­vant OSAN, però que es va des­vin­cu­lar ahir de les dimis­si­ons. Sigui com sigui, la tensió s'ha agreu­jat en un moment en què la CUP va acor­dar que dilluns vinent s'ini­ci­a­rien els tràmits jus­ta­ment per reno­var el con­junt del secre­ta­riat, esco­llit fa un any. Els sis rebels rebut­ja­ven, però, que tots els mem­bres ple­gues­sin de cop, ja que con­si­de­ren que s'hau­ria donat “una imatge errònia i cínica de la situ­ació real de l'orga­nit­zació”.

Diver­ses fonts de la CUP con­sul­ta­des per aquest diari tro­ben pre­ci­pi­tat i equi­vo­cat el cop de porta d'ahir. “No treu cap a res”, afir­men. Des de l'altre extrem cen­su­ren “enro­ca­ments” i “intran­sigència en un àmbit per­so­nal”. També hi ha posi­ci­ons més equi­dis­tants que enqua­dren els fets en “visi­ons estratègiques con­tra­po­sa­des per arri­bar al mateix horitzó”. I què hi ha a l'horitzó? Una qüestió de con­fiança plan­te­jada per Car­les Puig­de­mont. Mem­bres de la ter­ri­to­rial de Ponent afins a Poble Lliure des­car­ten, però, que la decisió d'ahir tin­gui res a veure amb la votació al pre­si­dent. “Si es com­pleix el full de ruta, Puig­de­mont serà con­fir­mat, la votació del Par­la­ment és con­jun­tu­ral”, sos­te­nen.Sec­tors de l'òrbita d'Enda­vant OSAN també con­si­de­ren que l'ori­gen de l'enfron­ta­ment “és més com­plex” que la decisió de donar la con­fiança a Puig­de­mont al setem­bre. “Es tracta de si anem a remolc o de si pre­nem la ini­ci­a­tiva”, expli­quen. “La CUP ha renun­ciat a molts prin­ci­pis pro­pis”, abun­den, en referència als seus plan­te­ja­ments econòmics o les seves posi­ci­ons en relació amb la Unió Euro­pea.

El motiu de fons de les dimis­si­ons res­pon­dria més a la “falta de democràcia interna”. “S'ha ocul­tat infor­mació, s'han acti­vat meca­nis­mes de votació a con­veniència i quan ha interes­sat s'han pres deci­si­ons amb el GAP [grup d'acció par­la­mentària] per decan­tar la balança i des­fer empats”, denun­cien. A part d'Enda­vant OSAN i Poble Lliure, el GAP està inte­grat per orga­nit­za­ci­ons com ara Arran, Cons­ti­tu­ents per la Rup­tura, Coor­di­na­dora Obrera Sin­di­cal (COS), Crida Cons­ti­tu­ent, En Lluita, Lluita Inter­na­ci­o­na­lista (LI) i el Sin­di­cat d'Estu­di­ants dels Països Cata­lans (SEPC).

En la votació del pres­su­post van tenir un paper deci­siu per tom­bar l'aixe­ca­ment del vet als comp­tes, i no cal dir que en el rebuig a fer pre­si­dent Artur Mas els vots del GAP també van ser deter­mi­nants. En la carta, els dimis­si­o­na­ris sos­te­nen que “s'ha jugat amb els meca­nis­mes de presa de decisió per bene­fi­ciar posi­ci­ons con­cre­tes”.

En qual­se­vol cas, el secre­ta­riat naci­o­nal de la CUP va lamen­tar ahir les dimis­si­ons en un comu­ni­cat i va defen­sar que tots els pro­ces­sos de debat i decisió de la for­mació “s'han fet amb totes les garan­ties democràtiques pos­si­bles” i que els encara mem­bres de l'òrgan de direcció “tenen la consciència tran­quil·la d'haver tre­ba­llat en tot moment per faci­li­tar aques­tes garan­ties”.

Davant el fan­tasma d'una escissió, crítics amb el gest d'ahir recor­den que la for­mació ha vis­cut molts altres moments d'aquest tipus, ja des de la decisió de superar el muni­ci­pa­lisme per pre­sen­tar-se a unes elec­ci­ons al Par­la­ment: “També va anar de pocs vots”.

LES FRASES

S'ha jugat amb els mecanismes de presa de decisió per beneficiar posicions concretes
Hem estat testimonis de l'augment d'actituds sectàries i maquiavèl·liques
Carta dels dimissionaris
Tots els processos de debat i de decisió s'han fet amb totes les garanties democràtiques possibles
Els encara membres del secretariat tenen la consciència tranquil·la d'haver treballat en aquestes garanties
Comunicat del secretariat

La “deriva estètica” i el degoteig de baixes

La carta dels sis càrrecs dimitits censura la “deriva estètica de bona part de l'acció política” de la CUP, que hauria provocat “perilloses vacil·lacions estratègiques” en aquesta legislatura. Manifesten que les posicions que ha anat prenent l'organització l'allunyen de l'estratègia independentista i lamenten un degoteig de baixes important de militants en els darrers temps. Fonts pròximes als crítics concreten que entre les decisions considerades estètiques hi ha la focalització del no a la investidura en la persona d'Artur Mas o el fet d'estar pendents de si l'organització és prou d'esquerres, prou assembleària o més anticapitalista que independentista. D'altra banda, també denuncien que de vegades “la dissidència es fa difícil d'expressar” i aplaudeixen que la introducció del vot telemàtic afavorirà la participació de militants que per responsabilitats familiars no poden seguir el ritme de reunions presencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.