Política

De Alfonso, víctima i salvador

El director d'Antifrau perd la confiança dels diputats i serà el primer càrrec cessat pel Parlament

La compareixença indigna els polítics, que aproven enviar-ne el contingut a la fiscalia

Un grup d'empleats de l'oficina desmenteixen a la cambra haver donat cap suport al seu cap

El Parlament és a un pas de registrar un fet inèdit, la revocació, per primera vegada, d'un càrrec públic. La compareixença, ahir, del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per donar explicacions sobre les seves converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, lluny de temperar els ànims dels diputats, va dinamitar tots els ponts d'entesa i confiança de la institució en ell. Tots els grups, amb l'única excepció del PP, van aprovar traslladar el cas al ple perquè la setmana que ve en segelli el cessament. Tant va enutjar-los la intervenció del director que, després d'escoltar-lo, els diputats també van aprovar enviar el contingut de la declaració a la fiscalia per què avaluï si poden haver-hi indicis de delicte. Mentre compareixia al Parlament, es va donar a conèixer un nou capítol de les converses, en què De Alfonso proposa substituir Artur Mas per Germà Gordó al capdavant de CDC perquè aquesta abandoni el rumb independentista.

Provocador i desafiant, el director d'Antifrau es va presentar a la comissió d'Afers Institucionals per renyar els parlamentaris, mostrar-se com a víctima i erigir-se com el gran salvador i defensor de la lluita contra la corrupció. “No apartin de l'oficina l'únic home que està fent alguna cosa contra la corrupció en aquest país”, va arribar a sentenciar. De Alfonso va iniciar la seva intervenció amb un elogi a la “dignitat”, “honradesa” i “serietat” amb què ha obrat al llarg dels anys i al capdavant de l'oficina, malgrat els “intents fallits de tòrcer” la seva “voluntat”. En cap moment va entrar en el detall de les converses, tal com li havien reclamat amb anterioritat els diputats. Al contrari, el director es va aferrar a la veracitat de la trobada amb el ministre per assegurar que no era l'única i que ho havia fet amb molts d'altres dirigents de partits que estaven representats ahir a la cambra. Com havia fet abans-d'ahir el ministre, De Alfonso també es va mostrar irritat perquè unes converses privades sortissin a la llum pública i va recriminar als diputats que es mostressin “indiferents” davant d'una “vulneració de drets fonamentals”. “Vostès m'estan fent un judici sumaríssim”, va retreure'ls. I també, com va fer el ministre, va assegurar que les converses gravades estan fora de context.

De Alfonso va deixar amb la boca oberta molts diputats quan va vanagloriar-se de ser la persona “idònia” per dirigir l'OAC i d'haver rebut el suport dels seus treballadors. Tot i així, un grup d'empleats van fer una nota on van desmentir haver donat suport al seu cap. El responsable d'Antifrau va remarcar que el to de trobades com la que va tenir amb Fernández Díaz obeïa a la voluntat de “generar empatia” amb l'interlocutor. Només es va referir al contingut concret d'aquestes converses per decretar-ne la nul·litat judicial, pel fet d'haver obtingut les gravacions “de manera il·legal”. “Aquelles cintes són nul·les”, repetia sense necessitat tampoc de negar ni matissar l'objectiu de les trobades ni un sol cop.

La seva condició de víctima la va redoblar quan, a més de presentar-se com l'objecte de gravacions il·lícites, va afegir que havia estat perseguit per dos grups parlamentaris, amenaçat, empaitat i que fins i tot el dia abans havien intentat entrar a casa seva. De Alfonso va rebutjar que es titllés la seva manera d'actuar de “manca d'ètica”. “Ho hauria estat si m'hagués deixat influir però, en canvi, cap expedient dels que se citen en les converses va tirar endavant”, va certificar el director.

Ferit i acorralat

“Ferit” i “acorralat” són les paraules que va utilitzar la diputada de C's, Inés Arrimadas, per referir-se al discurs del director d'Antifrau. Pel PSC, De Alfonso no pot exercir “ni un minut més” el càrrec, i Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, va acusar-lo de malmetre la confiança dels ciutadans vers l'OAC. Rabell també va recriminar-li el reguitzell de “prejudicis una mica antics” que va utilitzar en un moment de la compareixença, quan va posar en el mateix sac “gais, cocaïnòmans i borratxos”. Per l'esquerra independentista, De Alfonso és “l'únic responsable de la seva destitució” per haver practicat una “política de saló”. La CUP va acusar l'alt càrrec de “pervertir” la condició de sentir-se espanyol. “Declarar-se espanyol no és un problema, ho és quan això es fa valer per practicar la guerra bruta”, li va etzibar Anna Gabriel, en referència a un fragment de les converses.

L'acord de la comissió de portar la compareixença d'aquest alt càrrec a la fiscalia es traslladarà ara a la mesa del Parlament. Aquest serà l'òrgan que ho tramitarà, dimarts que ve, i decidirà a quina fiscalia ho envia: si bé la compareixença s'ha fet a Barcelona, les converses que poden ser constitutives de delicte es van produir a Madrid i, per tant, se n'hauria de fer càrrec la Fiscalia General de l'Estat. Paral·lelament, ERC ja va presentar ahir una denúncia a la fiscalia contra el ministre i el director d'Antifrau per un presumpte delicte de prevaricació, revelació de secrets i tràfic d'influències. Properament també ho farà el PSC, va anunciar el diputat Ferran Pedret.

Si em destitueixen tornarem a temps pretèrits de la lluita contra la corrupció
Daniel de Alfonso
director de l'oficina antifrau
Estan fent un judici sumaríssim, volen apartar aquell que els molesta només en benefici propi i electoral
He assistit a més de 100 reunions; si això és conspirar, que tiri la primera pedra qui estigui lliure del pecat de conspirar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.