Eines

Fermí Casado

actor i autor del llibre 'Present-Acción'

“Sense les presentacions de Steve Jobs potser l'iPhone no hauria tingut tant d'èxit”

Aristòtil deia que saber explicar una idea és tan important com la idea mateixa
Comencem per memoritzar allò que volem dir i podrem fixar-nos en com dir-ho
Hem de ser més conscients de com fem servir la veu i la comunicació no verbal
Hem d'ampliar veu i gestos: ens aporta seguretat i llancem la idea que allò que diem és important

Actor popu­lar gràcies a sèries de tele­visió com Estació d'enllaç o El cor de la ciu­tat, Fermí Casado cerca un nou espai pro­fes­si­o­nal apro­fi­tant la neces­si­tat crei­xent de par­lar en públic per fer pre­sen­ta­ci­ons o ven­dre's a un mateix. Acaba de publi­car Pre­sent-Acción (Edi­to­rial UOC, 12 €) on mira d'apli­car tècni­ques tea­trals a l'oratòria.

Per a la gran majo­ria par­lar en públic és una tor­tura, però vostè pro­posa gau­dir i fer gau­dir del moment. Com?
Patir una mica és nor­mal. Jo també em posava tens i nerviós en els rodat­ges. T'habi­tues a con­viure amb aquesta pressió. La clau és viure l'experiència com una opor­tu­ni­tat i dei­xar de veure el públic com una amenaça, perquè en el fons són per­so­nes que estan interes­sa­des pel que diràs. Un cop has can­viat l'òptica després has de començar a habi­tuar-te a estar a dalt de l'esce­nari, a fer ser­vir la nos­tra veu i el nos­tre cos.
Doni'm algu­nes tècni­ques.
Comen­cem per memo­rit­zar el que volem dir: però no de manera lite­ral, que pot sem­blar poc natu­ral, sinó memo­rit­zem la suc­cessió de les idees. Això no ha de ser gaire com­pli­cat si el tema el domi­nem. Memo­rit­zar ens alli­be­rarà per fixar-nos en com ho diem.
La veu. Diu d'ella que és la mera­ve­llosa des­co­ne­guda.

Sens dubte ho és. El que pro­poso tant amb la veu com amb la comu­ni­cació no ver­bal és que aca­bem tenint més consciència de com la fem ser­vir. Hem de poder fer una pausa quan toca fer-la, alen­tir el dis­curs i pujar el to i el volum quan convé. En defi­ni­tiva, que puguem con­duir voluntària­ment veu i cos, que tenim molt aban­do­nats.
Ens gra­vem?

La veu la fem ser­vir amb el pilot automàtic. És bo tre­ba­llar la res­pi­ració dia­fragmàtica, que ens aju­darà en la pro­jecció de la veu i també a con­tro­lar els ner­vis. I més que gra­var-nos, una cosa que fun­ci­ona molt bé des del minut zero és lle­gir en veu alta, ima­gi­nant que has de fer ente­ne­dor el text a una per­sona. Segu­ra­ment pren­drem consciència de si voca­lit­zem prou o si impri­mim prou volum.
Què és l'ampli­tud de la veu i dels ges­tos?

Hem de pujar una mica el volum i exa­ge­rar una mica els ges­tos. Com si ens con­nec­tes­sin amb un ampli­fi­ca­dor i tot ho fes­sin una mica més gros. I això és vàlid tant en un gran audi­tori com en una pre­sen­tació més petita amb inver­sors o cli­ents. Això t'aporta segu­re­tat i trans­mets que això que dius és impor­tant.
No podem sacri­fi­car la natu­ra­li­tat?

Estem uti­lit­zant les nos­tres eines d'una altra manera de com hi estem acos­tu­mats perquè el con­text és dife­rent, però això no vol dir que actuem o impos­tem. L'únic que tindràs una sen­sació estra­nya i pen­saràs “no sóc jo”, però el que estàs fent és uti­lit­zar les teves eines de cada dia d'una manera dife­rent. Es tracta de ser cons­ci­ents i a par­tir d'aquí prac­ti­car fins que sigui un hàbit.
Res­pecte al con­tin­gut, és par­ti­dari d'intro­duir anècdo­tes o notes diver­ti­des?

Sí, però, i aquí parlo com a actor, l'humor és una cosa molt seri­osa. La comèdia és impla­ca­ble. Quan fas un drama, la reacció que per­ceps del públic no és tan clara, el silenci que reps pot ser de tensió o pot ser d'avor­ri­ment, en la comèdia no hi ha mit­ges tin­tes, o riuen o no riuen.
Per tant és un risc.

Sí, és assu­mir un risc. Del món anglo­saxó ens ve la pro­posta de començar la nos­tra pre­sen­tació amb un acu­dit. Jo,si ets de la mena de per­sona diver­tida que fas acu­dits als sopars i la gent riu, llança't, però si no és la teva corda, no ho facis. Començar amb un acu­dit i que la gent no rigui és la pit­jor de les mane­res de començar.
Es declara admi­ra­dor de les pre­sen­ta­ci­ons de Steve Jobs, Apple seria menys sense aques­tes pre­sen­ta­ci­ons?

Hi fa molt, pots tenir el pro­ducte fantàstic però una mala pre­sen­tació el pot espat­llar. L'iPhone sense la pre­sen­tació de Steve Jobs no sé si hagués fun­ci­o­nat de la mateixa manera. Aristòtil deia que saber expli­car una idea és tan impor­tant com la idea mateixa. I això és vàlid espe­ci­al­ment aquí, que som molt cre­a­tius, tenim idees i tro­bem solu­ci­ons, però tenim un pro­blema a l'hora d'expli­car-lo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.