Opinió

Catalunya és innovadora?

Si deixem de banda aquesta trista realitat, podem afirmar que Catalunya té un sistema d'R+D+I en l'àmbit de salut que és envejable, amb independència de cues i de tancaments ocasionals de sales d'operacions.
Catalunya és altament innovadora en aquest sector. Moltes vegades no és l'empresa la que aplicarà el coneixement, sinó que serà el centre mèdic

Cata­lu­nya és un país inno­va­dor? Si mirem els indi­ca­dors inter­na­ci­o­nals, evi­dent­ment no. En sor­tim mal­pa­rats. L'Euro­pean Inno­va­tion Sco­re­bo­ard, que ens dóna una anàlisi com­pa­ra­tiva del grau d'inno­vació dels estats mem­bres de la Unió Euro­pea així com d'altres estats i regi­ons veïnes, ens situa en una posició molt dis­creta i ni tan sols líders a l'Estat espa­nyol. Ens mos­tra mol­tes feble­ses. Aquesta és una visió objec­tiva i glo­bal feta bàsica­ment amb cri­te­ris econòmics. Hi ha, però, altres dimen­si­ons.

Fa pocs dies lle­gia que Manel Este­ller, direc­tor del Pro­grama d'Epi­genètica i Bio­lo­gia del Càncer (PEBC) de l'Ins­ti­tut d'Inves­ti­gació Biomèdica de Bell­vitge (IDI­BELL), inves­ti­ga­dor d'Icrea i pro­fes­sor de genètica de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, ha lide­rat un estudi que demos­tra que és pos­si­ble emprar un test epi­genètic per des­co­brir a par­tir de quin tipus de tumor pri­mari s'ha produït la metàstasi en el paci­ent. Aquest des­co­bri­ment per­metrà desen­vo­lu­par trac­ta­ments més específics. Con­cre­ta­ment, ajuda a iden­ti­fi­car fins al 87% de casos de càncer d'ori­gen des­co­ne­gut. El test ano­me­nat EPI­CUP serà comer­ci­a­lit­zat pel grup mul­ti­na­ci­o­nal català Fer­rer.

Fa uns mesos un grup d'inves­ti­ga­dors de l'Hos­pi­tal Clínic, de l'Ins­ti­tut d'Inves­ti­ga­ci­ons Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idi­baps) i de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona van demos­trar que un test genètic del tumor en càncer de pit per­met conèixer amb pre­cisió el pronòstic del trac­ta­ment. Em sem­bla que no es comer­ci­a­litza però a l'Hos­pi­tal Clínic ja es fa ser­vir.

Són dos exem­ples, entre molts, del que fan els inves­ti­ga­dors biomèdics i clínics de les uni­ver­si­tats, hos­pi­tals i cen­tres de recerca cata­lans.

És inno­vació? Sí, però nor­mal­ment no creem empresa de la recerca trans­la­ci­o­nal. Segu­ra­ment alguna cosa més hauríem de fer, però els resul­tats s'apli­quen als paci­ents. No dis­cu­tiré si de la sani­tat n'hauríem de fer un negoci mul­ti­na­ci­o­nal, no par­laré de turisme sani­tari, tam­poc no diré res sobre l'ús de sales d'ope­ració a hores lliu­res per a cli­ents pri­vats. Són temes política­ment sen­si­bles. Només diré que aquest conei­xe­ment, que costa diners pro­duir, té demanda.

Tot el que es faci en sani­tat té una gran reper­cussió mediàtica. El govern, del signe que sigui, va amb peus de plom, però no deixa d'actuar, i malau­ra­da­ment s'actua amb menys pres­su­post del neces­sari.

A vega­des nosal­tres matei­xos ens dis­pa­rem trets al peu. El govern va apro­var al juny el pla estratègic de recerca i inno­vació en salut (Peris) 2016-2020, un pla dis­se­nyat com un nou ins­tru­ment de pla­ni­fi­cació i coor­di­nació que defi­neix les línies gene­rals de la recerca i inno­vació en salut del Depar­ta­ment de Salut per als pro­pers anys. Aquesta nova pla­ni­fi­cació es va redac­tar pre­nent d'ante­ce­dent l'ante­rior pla estratègic, en coherència amb les pri­o­ri­tats del pla de salut de Cata­lu­nya i en col·labo­ració amb el Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació, amb l'objec­tiu d'enfor­tir el lide­ratge del sis­tema de salut de Cata­lu­nya en el con­junt del sec­tor.

Aquesta con­vo­catòria específica d'ajuts de la recerca reque­ria més de 31,5 mili­ons d'euros durant els pro­pers tres anys, una quan­ti­tat sub­jecta a l'apro­vació dels pres­su­pos­tos, però com que no hi ha pres­su­post gràcies a les CUP i els seus socis espa­nyols, els diners els dedi­ca­rem a dis­mi­nuir el dèficit, com volia Cristóbal Mon­toro.

Més de cent científics.

Aquest pla ens hau­ria permès incor­po­rar més de cent científics als grups de recerca dels cen­tres sani­ta­ris i faci­li­tar que els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris dels hos­pi­tals i cen­tres d'atenció primària pogues­sin dedi­car més temps a la recerca, i posar en marxa pro­jec­tes de recerca ori­en­tats a neces­si­tats de salut dels ciu­ta­dans i implan­tar acci­ons ambi­ci­o­ses de recerca diri­gi­des a trac­tar grans pro­ble­mes de salut de la població. No ha pogut ser.

Si dei­xem de banda aquesta trista rea­li­tat, podem afir­mar que Cata­lu­nya té un sis­tema d'R+D+I en l'àmbit de salut que és enve­ja­ble, amb inde­pendència de cues i de tan­ca­ments oca­si­o­nals de sales d'ope­ra­ci­ons.

Cata­lu­nya és alta­ment inno­va­dora en aquest sec­tor. Mol­tes vega­des no és l'empresa la que apli­carà el conei­xe­ment, sinó que serà el cen­tre mèdic. D'altres, no tin­drem una empresa amb prou múscul, sovint creem noves empre­ses. El sec­tor és potent, el 7% del PIB català. Fa uns anys algú s'ho va creure i va crear Bio­cat. Em sem­bla que ara Bio­cat no té el suport que tenia ales­ho­res. Podríem recu­pe­rar-lo?

Pot­ser no és una estruc­tura d'estat, però ajuda a fer fort un estat.

Què entenen, quan parlem de la recerca translacional?


La recerca translacional consisteix a traslladar els coneixements derivats de la recerca biomèdica bàsica a prevenir i tractar els problemes que es detecten a la clínica. De fet, es podria afirmar amb tota rotunditat que és la distància més curta entre el laboratori i el malalt o el pacient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.