Opinió

Per què es produeixen els fraus

Els fraus costen molts de diners i empobreixen els que en pateixen les conseqüències, ja siguin persones, organitzacions o països. Per reduir-los és de gran ajuda entendre les circumstàncies que afavoreixen que es cometin.

Per això, és d'utilitat l'anomenat triangle del frau, proposat per D. Cressey l'any 1980. Aquest és un model que explica tres factors que, acumulats, porten a la comissió d'un frau. En primer lloc, la motivació que incentiva l'interès a defraudar. Un exemple seria una persona que vol enriquir-se. En segon lloc, la oportunitat, que és una situació que permet defraudar amb un nivell de risc baix.

Un exemple d'oportunitat és quan no hi ha control o quan el càstig a qui el comet és molt baix. I la tercera característica és la racionalització, que és el marc mental que justifica que una persona cometi el frau. La majoria de fraus són comesos per persones normals, que no es veuen a si mateixes criminals. Creuen que cometen el frau perquè tenen una causa justificada, com pot ser la de percebre una retribució que es considera merescuda.

Però també hi podem afegir altres circumstàncies addicionals per entendre per què es produeixen els fraus. Entre aquestes hi podem destacar la capacitat, és adir, les habilitats de les persones que cometen els fraus. Es tracta de tenir en compte aptituds del defraudador que expliquen que un frau es pot cometre (formació, experiència, xarxa de contactes, etc.). L'arrogància també explica que algunes persones tinguin una cobdícia il·limitada i la sensació d'impunitat en creure que les lleis no els afecten.

I finalment, una altra característica seria les intencions del defraudador. En funció de la intenció podem distingir entre el frau comès accidentalment per una persona que no tenia necessàriament la intenció de cometre'l i el frau comès per un depredador que té una voluntat permanent de cometre fraus. Per exemple, podem recordar que fa poc un acusat de cometre diversos fraus va reconèixer que era un “yonky” dels diners.

Analitzar a fons aquestes característiques i posar mesures adequades de prevenció, de control i de càstig pot ajudar molt a reduir el nombre de fraus així com també el seu impacte negatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.