Empreses

Azuara vol crear proteïna de la sang d'escorxador

Talleres Azuara crea un procés industrial per reaprofitar la sang dels escorxadors . L'alimentació animal és el principal mercat que obren

S'espera que Hydroblood pugui generar un negoci de 24 milions d'euros l'any 2020

Talle­res Azu­ara, la firma de Valls (Alt Camp) que es dedica al man­te­ni­ment indus­trial i al dis­seny, fabri­cació i ins­tal·lació d'equips i plan­tes per a sec­tors com el pape­rer, el químic i l'agro­a­li­men­tari, dóna un tomb radi­cal al negoci amb Hydro­blood, una ini­ci­a­tiva d'alt valor afe­git mit­jançant la qual volen trans­for­mar la sang exce­dentària dels escor­xa­dors en proteïna ali­mentària, d'apli­cació al pinso ani­mal.

Aquesta reo­ri­en­tació de Talle­res Azu­ara la comanda el gerent, Josep Maria Quin­tana, el qual, encar­re­gat d'ela­bo­rar un pro­to­col fami­liar per garan­tir una plàcida suc­cessió d'aquesta pime fami­liar, va pen­sar que el futur de l'empresa l'havia de garan­tir un pro­ducte propi, de valor afe­git.

“Vam bus­car una patent que encara no s'hagués desen­vo­lu­pat, i a Sevi­lla hi vam tro­bar aquesta tec­no­lo­gia de dis­seny de plan­tes per poder trans­for­mar la sang dels ani­mals sacri­fi­cats a l'escor­xa­dor en proteïna”, explica Quin­tana.

Fins ara aquest apro­fi­ta­ment del residu només estava a l'abast de grans cor­po­ra­ci­ons dota­des de grans ins­tal·laci­ons per fer la tasca de sepa­ració del plasma de l'hemo­glo­bina, de la qual s'obte­nen pro­duc­tes des­ti­nats a l'ali­men­tació (embo­tits).

“El que volem fer nosal­tres és can­viar el para­digma, dis­se­nyar plan­tes indus­tri­als claus en mà, que poden obte­nir, a par­tir d'un procés d'hidròlisi, una proteïna hidro­lit­zada i deco­lo­rada (PHD).” Es tracta d'un pro­ducte amb un 90% de proteïna pura, dige­ri­ble en un 99%, ric en ferro i aminoàcids essen­ci­als. Les apli­ca­ci­ons prin­ci­pals són en l'àmbit de l'ali­men­tació ani­mal, en pinso per a gar­rins, al sec­tor avícola i en pis­ci­fac­to­ries. Així mateix, s'està inves­ti­gant si també se'n podria treure pro­fit en el camp de l'ali­men­tació humana.

Pri­mer obs­ta­cle.

El pro­jecte ja ha superat la pri­mera fase del pro­jecte euro­peu d'inno­vació SME Ins­tru­ment, pel qual ha rebut un suport de 50.000 euros, i si supera la segona fase, al gener del 2017, rebria un ajut més alt, per a un pro­jecte que tindrà un pres­su­post de dos mili­ons d'euros.

Com explica Quin­tana, fins ara aquesta sang de porc o de vede­lla “era un residu que s'havia d'eli­mi­nar, i això suposa un cost. Amb Hydro­blood, s'obté un guany econòmic en trans­for­mar un residu en proteïna que li poden com­prar els seus cli­ents, i ambi­en­tal, ja que s'eli­mi­nen les emis­si­ons de CO2 que com­porta el trac­ta­ment del residu.” En el pla a seguir, un cop s'hagi cons­truït una planta pilot, el 2017 ja tindríem la planta indus­trial i espe­rem que el 2018 Hydro­blood ja pugui impac­tar en el mer­cat: “Serà ales­ho­res quan els escor­xa­dors es podran ado­nar de la ren­di­bi­li­tat que podran obte­nir.” Josep Maria Quin­tana compta que l'any vinent Hydro­blood ja pugui gene­rar un negoci d'1,5 mili­ons d'euros -s'afe­gi­rien a la fac­tu­ració actual d'1,8 mili­ons– amb l'ober­tura de la pri­mera planta, i que el 2020 les ven­des aug­men­tin fins als 24 mili­ons d'euros. Com afirma el gerent d'aquesta empresa de Valls, empre­ses d'arreu, de Cata­lu­nya, Europa, el Perú i Xile ja hi han mos­trat el seu interès. En el pro­jecte Hydro­blood, Talle­res Azu­ara dis­posa de socis com ara el Cen­tre Tec­nològic de Nutrició i Salut (CTNS) de Reus; la Uni­ver­si­tat de Girona; IRTA; la UPC de Bar­ce­lona i l'empresa Atek­nea.

4,35 milions de tones de sang

Cada any, als escorxadors d'arreu del món es vessen 4,35 milions de tones de sang animal (926.000 tones a Europa), de les quals només un 7% es processen per tenir un ús com a proteïna. A més, hi ha un mercat de 20.000 milions de tones de pinso, susceptibles de contenir com a ingredient la PHD. Un escorxador que vulgui aplicar Hydroblood, perquè sigui rendible ha de lliurar 10.000 litres de sang per dia (de 3.500 porcs o 500 vaques), dels quals el procés d'hidròlisi pot proporcionar dues tones de PHD diàriament, segons les estimacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Azuara vol crear proteïna de la sang d'escorxador

Publicat a