Azuara vol crear proteïna de la sang d'escorxador
Talleres Azuara crea un procés industrial per reaprofitar la sang dels escorxadors . L'alimentació animal és el principal mercat que obren
Talleres Azuara, la firma de Valls (Alt Camp) que es dedica al manteniment industrial i al disseny, fabricació i instal·lació d'equips i plantes per a sectors com el paperer, el químic i l'agroalimentari, dóna un tomb radical al negoci amb Hydroblood, una iniciativa d'alt valor afegit mitjançant la qual volen transformar la sang excedentària dels escorxadors en proteïna alimentària, d'aplicació al pinso animal.
Aquesta reorientació de Talleres Azuara la comanda el gerent, Josep Maria Quintana, el qual, encarregat d'elaborar un protocol familiar per garantir una plàcida successió d'aquesta pime familiar, va pensar que el futur de l'empresa l'havia de garantir un producte propi, de valor afegit.
“Vam buscar una patent que encara no s'hagués desenvolupat, i a Sevilla hi vam trobar aquesta tecnologia de disseny de plantes per poder transformar la sang dels animals sacrificats a l'escorxador en proteïna”, explica Quintana.
Fins ara aquest aprofitament del residu només estava a l'abast de grans corporacions dotades de grans instal·lacions per fer la tasca de separació del plasma de l'hemoglobina, de la qual s'obtenen productes destinats a l'alimentació (embotits).
“El que volem fer nosaltres és canviar el paradigma, dissenyar plantes industrials claus en mà, que poden obtenir, a partir d'un procés d'hidròlisi, una proteïna hidrolitzada i decolorada (PHD).” Es tracta d'un producte amb un 90% de proteïna pura, digerible en un 99%, ric en ferro i aminoàcids essencials. Les aplicacions principals són en l'àmbit de l'alimentació animal, en pinso per a garrins, al sector avícola i en piscifactories. Així mateix, s'està investigant si també se'n podria treure profit en el camp de l'alimentació humana.
Primer obstacle.
Com explica Quintana, fins ara aquesta sang de porc o de vedella “era un residu que s'havia d'eliminar, i això suposa un cost. Amb Hydroblood, s'obté un guany econòmic en transformar un residu en proteïna que li poden comprar els seus clients, i ambiental, ja que s'eliminen les emissions de CO2 que comporta el tractament del residu.” En el pla a seguir, un cop s'hagi construït una planta pilot, el 2017 ja tindríem la planta industrial i esperem que el 2018 Hydroblood ja pugui impactar en el mercat: “Serà aleshores quan els escorxadors es podran adonar de la rendibilitat que podran obtenir.” Josep Maria Quintana compta que l'any vinent Hydroblood ja pugui generar un negoci d'1,5 milions d'euros -s'afegirien a la facturació actual d'1,8 milions– amb l'obertura de la primera planta, i que el 2020 les vendes augmentin fins als 24 milions d'euros. Com afirma el gerent d'aquesta empresa de Valls, empreses d'arreu, de Catalunya, Europa, el Perú i Xile ja hi han mostrat el seu interès. En el projecte Hydroblood, Talleres Azuara disposa de socis com ara el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) de Reus; la Universitat de Girona; IRTA; la UPC de Barcelona i l'empresa Ateknea.
4,35 milions de tones de sang
Cada any, als escorxadors d'arreu del món es vessen 4,35 milions de tones de sang animal (926.000 tones a Europa), de les quals només un 7% es processen per tenir un ús com a proteïna. A més, hi ha un mercat de 20.000 milions de tones de pinso, susceptibles de contenir com a ingredient la PHD. Un escorxador que vulgui aplicar Hydroblood, perquè sigui rendible ha de lliurar 10.000 litres de sang per dia (de 3.500 porcs o 500 vaques), dels quals el procés d'hidròlisi pot proporcionar dues tones de PHD diàriament, segons les estimacions.