Borsa

JUAN CARLOS URETA

PRESIDENT DE RENTA 4

“A l'inversor el mou participar en l'economia”

Les noves tecnologies han canviat el sector, però l'essència és la mateixa
S'ha de veure com funcionen els models de gestió automatitzats en època de volatilitat
El ‘hub' financer que s'ha creat a Londres és irreproduïble enlloc més d'Europa
El debat entre la gestió activa i la passiva és fals. Sempre es pren una posició
L'estalviador no és conscient de la situació del sistema públic de pensions
Hem de tenir cura de no vendre solucions màgiques per a la inversió

Si els ser­veix als angle­sos o als nord-ame­ri­cans, per què no a nosal­tres? Amb aquesta pre­missa, Renta 4 intenta convèncer cata­lans i espa­nyols que hi ha una altra manera d'estal­viar, de la qual en poden treure molt bene­fici, i no només finan­cer.

El bene­fici de Renta 4 fins al setem­bre ha estat gai­rebé un 24% infe­rior al del mateix període de 2015. A què es deu aquesta bai­xada?
El patri­moni dels cli­ents ha evo­lu­ci­o­nat molt bé, cada tri­mes­tre hem tin­gut cap­tació neta de cli­ents. Però el compte de resul­tats s'ha vist afec­tat per la cai­guda intensa dels volums d'inter­me­di­ació en els actius finan­cers, una de les nos­tres acti­vi­tats, jun­ta­ment amb la gestió. Les comis­si­ons de gestió estan crei­xent un 40%, però les d'inter­me­di­ació no. Amb tot, cre­iem que el compte de resul­tats anirà millo­rant al llarg de l'any sen­zi­lla­ment perquè anem tenint més patri­moni en gestió.
La com­pa­nyia estu­dia alguna adqui­sició, tal i com ha publi­cat recent­ment un mitjà?
Aquesta notícia no té fona­ments reals. Hem fet com­pres en el pas­sat i no hi tenim res en con­tra de créixer per aquesta via. Al con­trari, ens agrada. Però no tro­bem res que sigui objecte de la nos­tra atenció.
En quin mer­cat espera créixer més Renta 4?
Cre­iem que tin­drem un gran crei­xe­ment a Lla­ti­noamèrica, però encara estem en fase d'intro­ducció. Amb un esce­nari de tipus d'interès bai­xos, que pre­ve­iem que s'allar­gui, veiem un poten­cial de crei­xe­ment impor­tant en els 950.000 mili­ons d'euros de famílies i empre­ses espa­nyo­les que encara estan col·locats en dipòsits i comp­tes cor­rents a la vista. L'estal­vi­a­dor espa­nyol està començant a veure que pot cana­lit­zar els seus estal­vis a través d'altres pro­duc­tes com ara acci­ons, fons d'inversió o SICAV, com es fa majo­ritària­ment a altres països. Però encara queda molt camí per recórrer.
Si els tipus pugen, els estal­vi­a­dors tor­na­ran a pre­fe­rir els dipòsits?
Els tipus nega­tius són una ano­ma­lia i crec que no dura­ran gaire. Però no sem­bla que tin­guem un esce­nari de tipus alts els pròxims anys. Per altra banda, inver­tir en actius finan­cers no és només una qüestió de ren­di­bi­li­tat. També hi ha un punt de qua­li­tat ciu­ta­dana. Qui inver­teix vol acon­se­guir ren­di­bi­li­tat, però també par­ti­ci­par acti­va­ment en l'eco­no­mia, per estar con­nec­tat a aquesta a través de la inversió finan­cera.
I res­pecte als plans de pen­si­ons, les ges­to­res heu notat més interès?
Hem notat un crei­xe­ment cons­tant en els dar­rers mesos, però no major que en altres èpoques. Jo crec que l'estal­vi­a­dor espa­nyol encara no és cons­ci­ent de la gra­ve­tat de la situ­ació del sis­tema públic de pen­si­ons. S'hau­ria de fer més peda­go­gia perquè el ciu­tadà espa­nyol ha d'enten­dre que ha de com­ple­tar l'estalvi per a la seva jubi­lació amb ins­tru­ments pri­vats i que els fons de pen­si­ons són molt bona opció.
La gestió d'actius ha can­viat molt en els dar­rers anys. Fins i tot es diu de vega­des que és un negoci en declivi per la irrupció de la gestió pas­siva.
Hi ha un debat molt viu entre la inversió activa i la pas­siva, però jo crec que és un debat fals. És cert que la inversió pas­siva ha gua­nyat ter­reny i que és molt bona per a deter­mi­nats seg­ments d'inver­sors. Però, en gene­ral, un inver­sor pren una posició activa quan inver­teix. Al final, la inversió pas­siva acaba esde­ve­nint un ins­tru­ment de la inversió pas­siva. A més, s'ha d'anar amb compte i no donar la sen­sació que hi ha pro­duc­tes màgics. S'ha d'adver­tir l'estal­vi­a­dor que, quan inver­teix en un actiu finan­cer, ha de saber en què inver­teix, ser cons­ci­ent dels ris­cos i ges­ti­o­nar-los.
Com afecta el sec­tor l'eclosió de les noves tec­no­lo­gies?
Estan fent que el sec­tor canviï molt, però el fons del negoci con­ti­nua sent el mateix. S'ha de tre­ba­llar amb els ris­cos, amb la uti­li­tat d'allò en què inver­tei­xes, fer bé els números... A Renta 4 tenim un con­cepte de slow finance, fem les coses amb tran­quil·litat. És cert que ara qual­se­vol pot inver­tir a l'altra punta del món a cop de ratolí, és cert que hi ha pro­gra­mes auto­ma­tit­zats que poden aju­dar, però jo crec que l'essència no can­via.
En aquest sen­tit, què en pensa dels robo advi­sors o sis­te­mes auto­ma­tit­zats?
És un feno­men molt recent. Tots volem dir que tenim el nos­tre sis­tema auto­ma­tit­zat. També Renta 4 -a la nos­tra web hi ha car­te­res model, que no dei­xen de ser models auto­ma­tit­zats-. Els que hi ha avui dia són molt sim­ples, es limi­ten a tècni­ques de gestió molt sen­zi­lles i fun­ci­o­nen amb ins­tru­ments molt limi­tats, bàsica­ment ETF. Jo crec que són un pro­ducte molt novedós, però encara s'ha de veure com fun­ci­ona en una època de vola­ti­li­tat. És fàcil que fun­ci­oni bé en èpoques amb una tendència clara, però més com­pli­cat que ho faci quan aquesta no hi és. Jo recordo que els robo advi­sors nord-ame­ri­cans van tenir pro­ble­mes al mes de gener, quan el mer­cat anava a la baixa. Així és que els con­si­dero una nove­tat tec­nològica sobre la qual s'ha de tre­ba­llar. I hi haurà un seg­ment d'inver­sors als qui els agradi. Ara bé, el nos­tre model auto­ma­tit­zat sem­pre tindrà el telèfon al cos­tat per poder tru­car a un asses­sor per­so­nal.
Són interes­sants per cap­tar un públic més jove?
Els models auto­ma­tit­zats i d'inversió pas­siva tenen l'avan­tatge del baix cost. Van diri­git a un públic amb menys capa­ci­tat adqui­si­tiva. Pot fer que un cli­ent més jove s'interessi per la inversió, amplia el públic poten­cial. Ara bé, s'ha d'anar amb compte i no ven­dre la idea que és una cosa màgica. Això és una fri­vo­li­tat.
Creu que Madrid pot ser una alter­na­tiva a Lon­dres com a capi­tal finan­cera d'Europa?
Par­lar d'alter­na­tiva a Lon­dres és equi­vo­cat perquè la capi­tal britànica té una sèrie de carac­terísti­ques que no pos­se­ei­xen ni Frank­furt, ni París, ni Berlín, ni Madrid, ni Bar­ce­lona. Per tant, cap d'elles no pot ser una alter­na­tiva. S'ha con­ver­tit en un hub tant en el ter­reny ban­cari com asse­gu­ra­dor irre­produïble en altres ciu­tats perquè s'ha tri­gat segles a desen­vo­lu­par-lo. Això no des­a­pa­rei­xerà amb el Bre­xit. És cert, però, que algu­nes com­pa­nyies de banca d'inversió han anat tras­lla­dant els seus equips d'anàlisi a Madrid, que és una ciu­tat més barata i molt ben comu­ni­cada. Per tant, ja s'ha produït certa des­cen­tra­lit­zació. Mal­grat això, la meva opinió és que Lon­dres és insubs­tituïble com a capi­tal finan­cera d'Europa.

Un mercat natural

Fa anys que Renta 4 està instal·lada a Catalunya i actualment ja té vuit oficines repartides per tot el territori català. El seu president està convençut que en uns anys n'hi haurà més perquè, segons diu, Catalunya és un mercat natural per al banc. Juan Carlos Ureta argumenta que els catalans acostumen a tenir una cultura financera per sobre que la que hi ha a altres parts de l'Estat. “L'empresari català entén molt bé la inversió financera i fa servir els mercats d'una manera correcta”, assegura. “En aquest sentit, Renta 4 troba a Catalunya un camp de desenvolupament molt natural. Fa anys que estem aquí, tenim xarxa a tot el territori català i ens hi sentim molt còmodes. L'estalviador català entén molt bé l'oferta que li ofereix un banc com el nostre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.