Opinió

Maquillatge a la nova LOMQE?

La despesa en educació, en termes del PIB, està per sota de la del 2005. Una mica baixa, però és que la major part dels diners es dediquen a salaris amb un professorat amb retribucions relativament elevades al començament de la carrera (segons els valors de l'OCDE), però sense millora apreciable amb els anys. La motivació és escassa i no hi ha incentius

La polèmica llei orgànica de la millora de la qua­li­tat de l'edu­cació, la Lomqe o també dita llei Wert, per recor­dar-ne l'impul­sor, se'n va cap al tana­tori. Sem­bla que la reacció con­junta de tots els par­tits polítics, tret del Par­tit Popu­lar, acon­se­guirà dero­gar aquesta llei i fer-ne una de nova en sis mesos. For­mal­ment, la dero­ga­ran i la subs­ti­tui­ran per alguna altra norma deri­vada d'un futur pacte d'estat per l'edu­cació que molt em temo que, tret de les revàlides i la religió, s'assem­blarà molt a la Lomqe.

Un pro­blema del sis­tema edu­ca­tiu espa­nyol és que pretén objec­tius incom­pa­ti­bles. Diuen, i hi estic d'acord, que no podem tenir un sis­tema edu­ca­tiu que dis­cri­mini per orígens soci­als, econòmics, ètnics... Diuen també que tots els alum­nes han d'avançar i que cal evi­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat per no gene­rar frus­tració. En el Minis­teri d'Edu­cació deien que per millo­rar el sis­tema no calien més diners i sí, més eficàcia. Deien els res­pon­sa­bles edu­ca­tius que la llei actual ja pre­veu l'atenció dife­ren­ci­ada a les neces­si­tats espe­ci­als. Els super­do­tats han de ser ate­sos com­ple­mentària­ment per apro­fi­tar les seves capa­ci­tats. Els menys dotats han de rebre un reforç per tal que no s'endar­re­rei­xin res­pecte als com­panys. Es fa, això? No és gra­tis i no hi ha recur­sos, al con­trari, dis­mi­nu­ei­xen. Solució, tots iguals i per tal que no es per­din els menys dotats no for­cem gaire el con­junt de la classe. Si ho fem, hi ha frus­tració i abandó.

El segon objec­tiu és que hem de millo­rar conei­xe­ments. Som a l'eco­no­mia del conei­xe­ment. Quan neces­si­tem pro­fes­si­o­nals, met­ges, per exem­ple, volem els millors, les nos­tres vides estan a les seves mans. És cert que es for­men a la Uni­ver­si­tat i als hos­pi­tals i que la com­petència per entrar-hi és tan gran que només hi acce­dei­xen els més ben qua­li­fi­cats als estu­dis preu­ni­ver­si­ta­ris. Si pen­sem en altres pro­fes­si­o­nals de car­re­res no tan dema­na­des, és bo que hi pugui entrar qui vul­gui? Què diem, dels aspi­rants a mes­tres? No cal selec­ci­o­nar d'alguna manera? Suposo que la majo­ria esta­reu d'acord que cal que els pro­fes­si­o­nals esti­guin ben pre­pa­rats. Això no és com­pa­ti­ble amb l'entrada a les uni­ver­si­tats de tot­hom que ho vul­gui a fer el que vul­gui.

Volem el doble objec­tiu: 1) que tot­hom arribi al màxim de les seves pos­si­bi­li­tats, i 2) pre­pa­rar els millors pro­fes­si­o­nals. També volem una eco­no­mia com­pe­ti­tiva.

La Lomqe pre­te­nia millo­rar el sis­tema edu­ca­tiu esta­tal que, objec­ti­va­ment, està a un nivell baix. L'Estat espa­nyol lidera l'abandó esco­lar de l'OCDE amb un 20%, men­tre que la mit­jana de l'OCDE és de l'11%. La des­pesa en edu­cació, en ter­mes del PIB, està per sota de la del 2005. És una mica baixa, però és que la major part dels diners es dedi­quen a sala­ris amb un pro­fes­so­rat amb retri­bu­ci­ons rela­ti­va­ment ele­va­des al començament de la car­rera (segons els valors de l'OCDE), però sense millora apre­ci­a­ble amb els anys. La moti­vació és escassa i no hi ha incen­tius. Els alum­nes espa­nyols mos­tren en les pro­ves com­pa­ra­ti­ves (informe PISA 2015) una com­prensió lec­tora, conei­xe­ments de matemàtiques i de ciències per sota dels països amb què s'hau­ria de com­pa­rar l'Estat espa­nyol.

A més d'inten­tar solu­ci­o­nar alguns d'aquests aspec­tes, aquesta llei té dos esculls que impe­dei­xen acords amplis: 1) És ideològica­ment esbi­ai­xada: la religió pun­tua en l'expe­di­ent acadèmic i treu hores d'altres matèries. I 2) Pretén “espa­nyo­lit­zar” els nens cata­lans, en parau­les del minis­tre Wert. Aquest dar­rer aspecte és un atac a la immersió lingüística i als currículums cata­lans, una estu­pi­desa majúscula.

Tot això ha pro­vo­cat un rebuig total de la comu­ni­tats edu­ca­tiva i, espe­ci­al­ment, de les dels països cata­la­no­par­lants. A Cata­lu­nya i les Illes el rebuig ha estat unànime i només petits grups anti­ca­ta­lans hi han donat suport.

El dubte: can­vi­a­ran la Lomqe o la maqui­lla­ran fent veure que es can­via?

A banda del risc que patim els cata­lans amb con­sen­sos polítics dels par­tits dits cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes, el gran perill és un acord polític que només es fixi en els objec­tius de la inte­gració sense con­si­de­rar els de la millora cur­ri­cu­lar i de for­mació de pro­fes­si­o­nals i que, a més, no valori els aspec­tes econòmics i els dels incen­tius i la car­rera pro­fes­si­o­nal dels edu­ca­dors. També que no tin­gui en compte que l'edu­cació no només es fa a l'escola. A Finlàndia, model citat i enve­jat, les famílies i la soci­e­tat hi estan impli­ca­des i els docents, soci­al­ment molt ben valo­rats.

L'informe PISA

El Programa Internacional per a l'Avaluació d'Estudiants (PISA) es desenvolupa en el marc de l'OCDE. Avalua, cada tres anys, el rendiment escolar dels alumnes de 15 anys de diferents països mitjançant proves comunes. L'anàlisi i resultats dóna lloc a informe PISA. El darrer és el 2015, (publicat el 6-12-2016).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.