Opinió

Com voldria la universitat

Existeix a Catalunya recerca relativament bona en altres àmbits que té dificultats per mantenir-se. Tot i compartir la idea que no és possible estar en primera línia en tot i que no hi haurà mai prou recursos per lluitar pel lideratge en tots els camps, és una necessitat de país formar professionals ben preparats en tots els sectors i això no vol dir només fer graduats ben formats

Al llarg de la meva car­rera acadèmica he par­ti­ci­pat en diver­sos estu­dis sobre els aspec­tes econòmics de la uni­ver­si­tat. He tre­ba­llat tant els aspec­tes que tenen a veure amb el finançament com els que tenen a veure amb la des­pesa i, òbvi­a­ment, la sos­te­ni­bi­li­tat.

M'amoïna molt la sos­te­ni­bi­li­tat de la uni­ver­si­tat cata­lana. Si la política no és l'ade­quada tenim el risc de con­ver­tir les nos­tres uni­ver­si­tats en esco­les sense recerca de qua­li­tat.

No exis­tei­xen patrons comuns entre països sobre com les uni­ver­si­tats reben els recur­sos. Tam­poc no hi ha barems que expli­quin com les comu­ni­tats autònomes de l'Estat espa­nyol finan­cen les uni­ver­si­tats ni en la pro­porció que cobrei­xen la seva des­pesa.

A les uni­ver­si­tats espa­nyo­les l'admi­nis­tració pública ha reduït con­si­de­ra­ble­ment els recur­sos que hi apor­tava i són les famílies les que han com­pen­sat, encara que no total­ment, aquesta dis­mi­nució de recur­sos.

La pressió econòmica no s'ha produït d'igual manera en altres països i uni­ver­si­tats. Els dar­rers indi­ca­dors inter­na­ci­o­nals publi­cats per l'OCDE mos­tren que entre l'any 2008 i el 2013 els recur­sos econòmics totals emprats en edu­cació supe­rior, públics i pri­vats, divi­dits pel nom­bre d'estu­di­ants equi­va­lents a temps com­plet va dis­mi­nuir a Hon­gria, Noru­ega, Bèlgica, Por­tu­gal, Estats Units, Mèxic, Ale­ma­nya, Espa­nya, Dina­marca i Irlanda, per aquest ordre. Tan­ma­teix, només Hon­gria, Por­tu­gal i Mèxic des­ti­nen menys recur­sos que Espa­nya a l'edu­cació supe­rior. Espa­nya en des­tina menys que l'OCDE i la Unió Euro­pea dels 22.

A l'Estat espa­nyol, la part pri­vada repre­senta el 0,4% del PIB, men­tre que la pública el 0,9%. Un total de l'1,3% del PIB del qual la con­tri­bució pri­vada és el 31%. La con­tri­bució pública entre el 2008 i el 2013 va caure un 15%. Un dels grans pro­ble­mes del pres­su­post de les uni­ver­si­tats de l'Estat espa­nyols és que un cop des­comp­tats els recur­sos des­ti­nats a pagar el per­so­nal que hi tre­ba­lla, és on menys recur­sos que­den per a altres acti­vi­tats.

Aques­tes dades, mit­ja­nes esta­tals, indi­quen una mala situ­ació glo­bal, però quan es fan com­pa­ra­ci­ons regi­o­nals i es valora Cata­lu­nya, les dades indi­quen una con­tri­bució pri­vada més ele­vada i uns recur­sos massa bai­xos per a altres acti­vi­tats que no siguin el paga­ment de les nòmines del per­so­nal.

Això va acom­pa­nyat d'unes plan­ti­lles de pro­fes­so­rat enve­lli­des i amb anys sense recanvi. Paral·lela­ment els rànquings inter­na­ci­o­nals mos­tren uns resul­tats de recerca fran­ca­ment bons si es posen en relació amb els recur­sos que les uni­ver­si­tats reben.

Tot i que el govern aporta recur­sos per a la recerca, els cen­tres es veuen afa­vo­rits davant les uni­ver­si­tats. Per àmbits, el de la salut, pel seu interès i impacte social, té més capa­ci­tat de cap­tar recur­sos d'altres fonts no com­pe­ti­ti­ves dife­rents de les públi­ques i això retro­a­li­menta el sec­tor i el situa en millors con­di­ci­ons per cap­tar nous recur­sos com­pe­ti­tius.

Exis­teix a Cata­lu­nya recerca rela­ti­va­ment bona en altres àmbits que té difi­cul­tats per man­te­nir-se. Tot i com­par­tir la idea que no és pos­si­ble estar en pri­mera línia en tot i que no hi haurà mai prou recur­sos per llui­tar pel lide­ratge en tots els camps, és una neces­si­tat de país for­mar pro­fes­si­o­nals ben pre­pa­rats en tots els sec­tors i això no vol dir només fer gra­du­ats ben for­mats. També neces­si­tem més doc­tors que s'inte­grin a la soci­e­tat i això implica que s'han de finançar con­trac­tes pre­doc­to­rals i també la recerca per tal que puguin fer les seves tesis doc­to­rals.

Gra­du­ats estran­gers.

Per altra banda molts grups de recerca de les uni­ver­si­tats cata­la­nes són atrac­tius per a gra­du­ats estran­gers que volen fer màsters o doc­to­rats. A Cata­lu­nya li convé que això sigui així. Inves­ti­ga­dors en for­mació cata­lans o d'altres llocs són i seran font de riquesa si sabem crear les con­di­ci­ons adi­ents. A Ale­ma­nya això ho veuen ben clar. Ale­ma­nya fa això perquè és més rica o és més rica perquè fa això? Cer­ta­ment cal donar pri­o­ri­tat als que que­den fora. Govern en el pres­su­post i ciu­ta­dans hem de donar suport al Ter­cer Sec­tor Social, però a banda de l'ajuda directa, la millor manera de man­te­nir un estat del benes­tar per a tot­hom és crear empre­ses i llocs de tre­ball qua­li­fi­cats. Sense empre­ses i feina no hi ha impos­tos i sense impos­tos no hi ha recur­sos públics. Convé ser com­pe­ti­tius per fer valer el conei­xe­ment com a fac­tor de pro­ducció i no per mà d'obra barata.

El govern ha d'inver­tir per situar les uni­ver­si­tats en les millors con­di­ci­ons i per fer que el conei­xe­ment es con­ver­teixi en recur­sos.

Els indicadors

Education at a Glance és una publicació anual de l'OCDE que recull un ampli ventall d'indicadors sobre tots els nivells d'educació. Els indicadors intenten homogeneïtzar les dades de tots els països que s'hi inclouen. Les dades econòmiques estan ajustades per paritat de compra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.