Borsa

Quinze anys d'euro: política sense instruments polítics

Les eleccions a Holanda, França i Alemanya són oportunitats per als partits euroescèptics i populistes, i els vents que arriben dels EUA, Rússia i la Xina no són tampoc gaire esperançadors per a l'euro

“Fra­gi­li­tat”, “ris­cos”, “anys tor­tu­o­sos”, “fracàs”, són alguns dels ter­mes uti­lit­zats als mit­jans en les dar­re­res set­ma­nes, en comen­tar els pri­mers quinze anys, no de l'euro, que almenys en té divuit, sinó de la seva intro­ducció física en bit­llets i mone­des.

Hi tro­bem una gran majo­ria de crítiques, lamen­ta­ci­ons i cul­pa­bi­lit­zació gene­ral a l'euro de molts efec­tes de la crisi que encara cueja. No està de moda l'equa­ni­mi­tat, sinó la sim­pli­fi­cació; no es porta la inte­gració sinó els popu­lis­mes neo­na­ci­o­na­lis­tes; no pre­do­mina la valo­ració dels avan­tat­ges sinó remar­car els incon­ve­ni­ents. I tot això està implícit en les valo­ra­ci­ons i l'anàlisi d'aquests 15, o si es vol 18, anys de la moneda única.

L'euro -ho sabem- va ser fruit d'una decisió política més que estric­ta­ment econòmica. I com a tal va néixer coix, sense estar envol­tat de l'entorn ins­ti­tu­ci­o­nal ideal per a una divisa comuna, per a una zona monetària única. Els països que es varen inte­grar i els que poste­ri­or­ment ho han fet, són econòmica­ment molt hete­ro­ge­nis, sense ins­tru­men­tal de coor­di­nació econòmica i fis­cal que acom­pa­nyi la uni­fi­cació de la política monetària i molt menys sense sufi­ci­ent uni­fi­cació política.

Els cri­te­ris d'esta­bi­li­tat i crei­xe­ment de Maas­tricht, i sobre­tot la seva apli­cació i inter­pre­tació, no han estat sufi­ci­ents. Sobre l'euro ha pesat massa aquesta volun­tat i ini­ci­a­tiva política ini­cial que no va voler espe­rar a obte­nir un con­sens en gene­rar una estruc­tura d'acom­pa­nya­ment sufi­ci­ent­ment sòlida per a un pro­jecte tan ambiciós. Ho sabíem lla­vors i ho sabem ara, fins i tot després que -amb massa pres­ses i com a res­posta a les ame­na­ces de fracàs- es reforcés amb tots els com­po­nents de la Unió Bancària (super­visió i sis­tema de reso­lució únics) la nota­ble soli­desa del BCE i de tot el Sis­tema Euro­peu de Bancs Cen­trals que donen con­sistència a la unió monetària de la zona euro i de pas­sada a tota la Unió Euro­pea.

Si som jus­tos, ana­lit­za­rem l'acci­den­tada -però més sòlida del que era d'espe­rar- tra­jectòria de l'euro, posant per davant l'extrema difi­cul­tat del pro­jecte. Europa, no a causa de l'euro sinó mal­grat l'euro, té un seriós pro­blema de com­pe­ti­ti­vi­tat inter­na­ci­o­nal en l'entorn de glo­ba­lit­zació crei­xent i amb la volun­tat majo­ritària euro­pea de pre­ser­var un model social i econòmic de benes­tar i d'equi­tat. Cert, molt per­ju­di­cat per la crisi, però encara a anys llum del que pre­do­mina en els altres grans blocs econòmics: Estats Units i Xina/sud-est asiàtic. Ha estat i és encara aquesta difícil dis­jun­tiva -créixer, però créixer sense sacri­fi­car el model- la que ha mar­cat la nos­tra difícil sor­tida de la crisi, molt més que els efec­tes col·late­rals de l'euro i de la Unió Monetària. De fet, ha estat pro­ba­ble­ment el BCE l'única ins­ti­tució euro­pea que s'ha mani­fes­tat con­tun­dent i con­sis­tent, actu­ant per evi­tar un col·lapse econòmic i del mateix euro a Grècia (encara n'hi ha ame­na­ces) o a Por­tu­gal i Irlanda (pot­ser ja ple­na­ment supera­des). Pot­ser cal­dria con­cloure que és gràcies a l'euro i a la dis­ci­plina monetària i (menys) fis­cal que com­porta, que la crisi no hagi estat encara més dramàtica, si bé no ho sabem del cert.

Pro­ves deci­si­ves.

I ara, com­ple­tada aquesta pre­a­do­lescència (15 anys) o ado­lescència (18 anys), no s'obren per davant anys més fàcils sinó tot el con­trari. En aquest mateix 2017 hi tro­ba­rem pro­ves deci­si­ves per a l'euro i el pro­jecte euro­peu en gene­ral. Les elec­ci­ons a Holanda, França i Ale­ma­nya són opor­tu­ni­tats per als par­tits euro­escèptics i popu­lis­tes, i els vents que arri­ben dels EUA, Rússia i la Xina no són tam­poc gaire espe­rançadors.

Des d'aquests parat­ges que ocu­pem els del sud d'Europa -tin­guem la naci­o­na­li­tat que tin­guem- l'euro ens ha gene­rat a més una època des­co­ne­guda d'esta­bi­li­tat en la moneda, en el man­te­ni­ment del poder de com­pra tot accep­tant els cor­rents infla­ci­o­nis­tes gene­rats a l'inici i evi­tant les deva­lu­a­ci­ons, veri­ta­bles aque­lar­res d'empo­bri­ment rela­tiu col·lec­tiu orques­trat per governs i per auto­ri­tats monetàries ine­fi­ci­ents.

Tot, raons sufi­ci­ents per desit­jar, com per altra banda desitja la gran majo­ria de la ciu­ta­da­nia de l'euro­zona, que l'euro es reforci i es tren­quin les absur­des bar­re­res naci­o­na­lis­tes que impe­dei­xen la seva plena con­so­li­dació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.