Opinió

Com protegir-se de la propera bombolla

El crac que es va produir el 2008 i la recessió que es va iniciar a continuació han provocat que els bancs centrals hagin augmentat molt considerablement la massa monetària. Per reanimar l'economia i evitar que la crisi sigui més profunda, s'ha augmentat molt el diner en circulació. Aquest excés de liquiditat ha provocat augment del crèdit, caiguda dels tipus d'interès i increment de preus en molts actius. Un altre efecte que es pot produir és que es facin inversions més arriscades del compte, bàsicament amb endeutament i pensant que l'accés al crèdit i els tipus d'interès sempre seran com ara. Com que els excessos de liquiditat alimenten bombolles especulatives que acaben malament, convé recordar algunes pautes que ens ajudaran a protegir-nos.

Primer, fer inversions que tinguin un volum proporcionat en relació amb la dimensió que tenim. Això vol dir, invertir en línia amb l'augment de vendes i capital que té l'empresa. Segon, intentar que una part gran de la inversió (al voltant d'un 40%) es financi amb fons propis. Així, l'endeutament augmenta però de manera prudent. Tercer, finançar les inversions a llarg termini (immobles, fàbriques, filials...) amb deutes a llarg termini. Així aconseguim que la mateixa inversió generi els fons per anar retornant el deute que l'ha finançat.

Quart, invertir en el moment adequat. Per això, cal recordar que hi ha anys en què convé comprar i anys en què convé vendre. Els millors anys per comprar són després de la punxada d'una bombolla, perquè és quan els preus baixen de manera substancial. El problema és que són anys en què costa trobar finançament.

En resum, la millor manera de protegir-nos de la propera bombolla és invertint i finançant-nos amb prudència. Segurament, el lector estarà pensant que tot això és molt bàsic i obvi. Malauradament, la cobdícia i la poca memòria fan que la majoria de persones, inclús les que tenen estudis suficients de finances, repeteixin contínuament els errors de sempre. Si analitzem moltes de les fallides de la darrera crisi econòmica, veurem que es tracta d'empreses que varen fer exactament el contrari del que estem proposant. En molts casos es varen fer inversions molt elevades, finançades totalment amb deute i a curt termini, i a sobre varen comprar en el pitjor moment, enmig d'una bombolla especulativa amb preus desorbitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.