Eines

Ioga i pensament creatiu

Practicar ioga molt sovint m'ajuda a ser més flexible físicament, però també mentalment. M'ajuda a observar què passa a l'interior del meu cos i de la meva ment. I crec que també m'ajuda a ser una mica més creatiu

Fa molts anys que practico ioga. Tot va començar quan, de petit, em vaig trobar un llibre d'aquesta fascinant disciplina a casa dels meus pares. Em va entusiasmar tant que posava mantes al terra i al so del Tubular Bells i amb poqueta llum, practicava tot tipus d'exercicis, postures i moviments. Ara faig una hora de ioga a la setmana amb una professora particular i la resta de dies procuro fer-ne pel meu compte, encara que sigui cinc o deu minuts. M'agrada molt fer uns quants exercicis i respiracions quan vaig a caminar per l'Empordà, els caps de setmana.

Molta gent pensa que el ioga és una mena de gimnàstica. Res més lluny de la realitat. La part visible del ioga (o del hatha ioga, el més físic) és potser el menys important. Fer ioga és buscar la unió de totes les coses. És treure'ns del damunt el nostre ego i fondre'ns amb l'univers. Per tant, és una de les pràctiques de creixement personal més completes que mai s'han creat.

Dualisme.

Podem fer ioga, en efecte, asseguts al terra amb les cames creuades i l'esquena recta. Però amb els anys aconseguirem fer-ne tot passejant o anant en avió. El ioga busca l'eliminació del dualisme. Quan hom entén que el jo i el món són la mateixa cosa, quan comprèn que relaxar i tensar es poden fer al mateix temps, això és ioga.

Practicar ioga molt sovint m'ajuda a ser més flexible físicament, però també mentalment. M'ajuda a observar què passa a l'interior del meu cos i de la meva ment. I crec que també m'ajuda a ser una mica més creatiu. Ja se sap que sovint la creativitat consisteix precisament en la superació dels dualismes. Per això la meditació és tan útil. Creatius com Steve Jobs o David Lynch ho han posat de manifest moltes vegades.

Hi ha un exercici de respiració o pranayama que es diu Kapalabhati que és molt interessant. Vol dir ment brillant i, efectivament, la seva pràctica, a més de netejar tot l'aparell respiratori, fa que la ment es torni més lúcida i que les idees brollin amb més facilitat. De fet, qualsevol pràctica de respiració ajuda a treure toxines (físiques i mentals) i a aclarir el nostre pensament, fent-lo més agut i enginyós.

Una sessió de ioga ha d'incloure exercicis d'estirament, postures, una mica de pranayama, relaxació i meditació. Hi ha molts tipus de ioga, cal escollir el que s'adapti més a les nostres necessitats. Però és important recordar que el ioga no és batre rècords ni recargolar-se a mode d'exhibició de circ. Qui això fa està molt lluny de l'autèntic esperit iogui. Conec gent que, orgullosa, em diu: “Ahir vaig fer trenta salutacions al sol”, com si es tractés de fer-ne moltes. El ioga és una altra cosa.

El ioga et permet ser més actiu si el fas cercant la pau i la relaxació. Si comprens que calma i agitació són la mateixa cosa. Que podem esforçar-nos des de l'assossec.

El soroll dels carrers

Ja no és brogit difús

Sinó calma eterna

Abracem el ioga i ens abraçarà. Anem més enllà dels tòpics que s'amaguen darrere la seva essència i descobrirem un nou univers de possibilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.