Empreses

Inveslar finançarà promocions de blocs de pisos a Barcelona

Els primers passos de la firma de micromecenatge a la ciutat han estat la compra d'habitatges individuals

L'empresa ha obert una ronda per aixecar uns 400.000 euros que destinarà a créixer

La firma de micromecenatge immobiliari Inveslar està a punt de tancar la participació en el finançament de la que serà la seva primera promocions de blocs de pisos a Barcelona; resta per saber si serà de nova construcció o la rehabilitació integral d'un edifici (s'estudien totes dues opcions). L'operació, que es concretarà en les pròximes setmanes, significa un salt d'escala de la firma de micromecenatge immobiliari nascuda a l'Escala encara no fa un any (abril del 2016). Des del desembarcament d'Inveslar a la capital catalana, les operacions s'han centrat en la compra d'habitatges individuals en zones consolidades de diferents barris de la ciutat. Per a Dídac Figueras, un dels tres fundadors d'Inveslar, aquesta ràpida progressió confirma que hi havia ganes de propostes d'aquest tipus: “Fins ara invertir en immobles estava limitat a un grup reduït de persones, propostes com la nostra de democratitzar el sector donen resposta a una demanda que estava latent”, explica. El micromecenatge obre la porta a participar en operacions a partir de cent euros, tot i que la més freqüent és d'uns 2.200 euros. També és un instrument més per diversificar la inversió.

Rondes.

Això pel que fa a la captació de recursos per invertir, però un fenomen similar està passant amb els que volen entrar en el capital de l'empresa. Fins ara han aconseguit aixecar uns 300.000 euros en tres rondes de capitalització i confien tancar la nova ronda en curs per un total de 400.000 euros més. “Són recursos que dedicarem bàsicament a màrqueting, a reforçar l'equip de vendes i al desenvolupament tecnològic”, detalla Figueras. La xifra és l'equivalent a un 10% de la valoració de l'empresa pre-money, que és de 4 milions d'euros.

Tot i que volen imprimir un ritme de creixement digerible, tot ha anat molt ràpid des que tres amics, Carles Serradell, franquiciat d'Engel & Völkers a la Costa Brava, Robert Stoelzaed, programador, i Dídac Figueras, publicista expert en comerç electrònic, van decidir reproduir a Catalunya un tipus de fintech amb èxit demostrat als Estats Units, Regne Unit i França. Els perfils professionals complementaris dels fundadors els han fet ser autosuficients des de l'inici de l'empresa. Les primeres operacions es van fer a la Costa Brava i poden vantar-se d'haver fet la primera i la segona desinversió de l'Estat espanyol, “això ens va posar en lideratge absolut”, s'atreveix a dir Figueras.

En el crowdfunding immobiliari els rendiments per als inversors s'obtenen dels ingressos derivats del lloguer dels habitatges i de les plusvàlues per la venda final. Una de les claus del negoci és la selecció de les operacions: “N'analitzem entre cinc i deu cada dia”, explica Figueras. Tenen en compte aspectes com ara la ubicació de l'immoble, la qualitat i altres elements menys objectivables, com la llum del sol o si la zona és tranquil·la. Són garanties de rendibilitat però també de protecció contra les oscil·lacions del mercat.

De moment, ja han fet set operacions per un valor total d'1,2 milions d'euros i confien arribar al primer any amb un volum de 3,5 milions i al segon any, amb 16 milions. La taxa interna de retorn de la inversió és d'un 10%: “Si en sis mesos aconseguim un 5% venem perquè la liquiditat és un factor a tenir en compte”, subratlla.

Per cada operació immobiliària es munta una SL a la qual s'incorporen els inversors com a socis. Quan es ven el pis, la SL es liquida. Com que totes les gestions es fan per internet, la mateixa feina comporta que hi hagi tres socis que tres-cents.

Els fundadors defensen l'ètica del crowdfunding immobiliari: “És la democratització d'un sector fins ara molt tirànic; nosaltres no donarem suport a operacions que siguin atemptats urbanístics perquè els inversors diran que no”, explica.

Inveslar ja pensa a replicar el model en altres ciutats: “Primer hem de créixer molt a Barcelona, però el salt serà ràpid primer a l'estat i després a fora, cap al 2018”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.