Borsa

L'inversor esdevé activista

La inversió responsable ha generat un interès creixent en els darrers anys entre accionistes cada cop més preocupats per criteris socials i ambientals, així com per minimitzar-ne el risc.

Aquesta forma d'inversió no ha parat de créixer a l'Estat espanyol des de 2002, és a dir, que ho ha fet tant en moments d'expansió com de crisi. Ja gestiona uns 170.000 milions
Molts accionistes busquen influir la societat amb el seu patrimoni
L'estratègia més estesa és l'exclusió de determinades companyies
La ISR encara és cosa d'inversors institucionals, més sensibilitzats

El pas­sat mes de novem­bre, HBSC feia públic que des­ti­na­ria 1.850 mili­ons de lliu­res dels estal­vis per a pen­si­ons dels seus emple­ats en un nou fons res­pectuós amb el medi ambi­ent. No és l'única ins­ti­tució que pren una decisió d'aquest estil. Cada cop són més les empre­ses, enti­tats, fun­da­ci­ons i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques que apos­ten per cri­te­ris res­pon­sa­bles, siguin rela­ci­o­nats amb la sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal o amb una altra causa, a l'hora de ges­ti­o­nar els fons de pen­si­ons dels seus tre­ba­lla­dors.

És el que s'ano­mena inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble, cone­guda en el sec­tor finan­cer per la sigla ISR. El con­cepte es refe­reix, a grans trets, a les inver­si­ons que es fan seguint cri­te­ris no només finan­cers, sinó també ambi­en­tals, soci­als i de govern cor­po­ra­tiu. No obs­tant això, aquesta defi­nició àmplia es con­creta amb estratègies molt dife­rents. Des de la més sen­zi­lla i estesa, la pri­mera que es va uti­lit­zar i que con­sis­teix a excloure de la car­tera les inver­si­ons en com­pa­nyies que con­tra­di­uen algun dels cri­te­ris soci­als amb els quals un inver­sor s'iden­ti­fica o aque­lles que no com­plei­xen deter­mi­na­des nor­mes inter­na­ci­o­nals, fins a la inversió d'impacte social, que busca finançar empre­ses i pro­jec­tes que tenen inte­grats en el seu model de negoci o entre els seus objec­tius aquests cri­te­ris (vegeu peça).

Pas­sant per altres com ara la selecció d'aque­lles empre­ses que tenen millors pràcti­ques ambi­en­tals, soci­als i de bon govern din­tre del seu sec­tor o uni­vers (best in class); la inversió temàtica, és a dir, fons dedi­cats a un àmbit deter­mi­nat, per exem­ple, a la lluita con­tra el canvi climàtic, a la gestió res­pon­sa­ble de l'aigua, a la gestió agrícola o fores­tal res­pon­sa­ble i a les ener­gies reno­va­bles; o l'acti­visme acci­o­na­rial, que con­sis­teix que els acci­o­nis­tes tras­lla­din a la com­pa­nyia en la qual inver­tei­xen les seves inqui­e­tuds soci­als, sigui a través del seu vot o les pre­gun­tes que fan incloure en l'ordre del dia de les jun­tes d'acci­o­nis­tes.

La inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble ha tin­gut un crei­xent desen­vo­lu­pa­ment en els dar­rers anys als països occi­den­tals. També a l'Estat espa­nyol, on el sec­tor de la ISR ha eclo­si­o­nat sobre­tot a par­tir de l'any 2010. Des de Spain­sif, fòrum d'inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble, es valora que aquesta meto­do­lo­gia d'inversió no ha parat de créixer des de 2002 i, per tant, ho ha fet tant en moments d'expansió del mer­cat d'actius com en cicles de recessió. Les dades més recents de què dis­posa l'orga­nit­zació, reco­lli­des en el seu Estudi Spain­sif 2016 sobre la inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble a l'Estat espa­nyol, situa en gai­rebé 170.000 mili­ons d'euros els que mou aquest sec­tor.

Aquesta expansió ha vin­gut acom­pa­nyada d'una major nor­ma­ti­vit­zació. En aquest sen­tit, una de les fites impor­tants va ser la publi­cació, al 2014, de la cir­cu­lar sobre ISR d'Inverco, l'Asso­ci­ació d'Ins­ti­tu­ci­ons d'Inversió col·lec­tiva i Fons de Pen­si­ons. Segons aquest text, tal i com recorda el direc­tor d'estu­dis de l'Obser­va­tori Inverco, José Luis Man­ri­que, un fons té una política d'inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble quan els valors en car­tera o la majo­ria d'ells com­plei­xen amb cri­te­ris medi­am­bi­en­tals, soci­als i de govern cor­po­ra­tiu, i exclo­uen les inver­si­ons en empre­ses els ingres­sos o bene­fi­cis de les quals, en part o en la seva tota­li­tat, pro­vin­guin d'acti­vi­tats que entren en con­tra­dicció amb l'ide­ari ISR del fons.

Man­ri­que des­taca també que aquest tipus de fons han d'infor­mar sobre la qüestió als seus partícips, a més de comu­ni­car-los els cri­te­ris d'inversió soci­al­ment res­pon­sa­bles apli­cats a l'hora de fer la selecció d'actius, expli­car-los els mètodes d'anàlisi i la pos­si­ble existència de comitès externs d'ava­lu­ació d'aques­tes inver­si­ons.

El crei­xe­ment de la ISR en els dar­rers anys es deu a l'interès que ha des­per­tat entre un nom­bre cada cop més gran d'inver­sors. I què és el que els atreu? Segons Lisa Hehen­ber­ger, pro­fes­sora del Depar­ta­ment de Direcció Gene­ral i Estratègia d'Esade i experta en temes de filan­tro­pia empre­sa­rial i d'inversió d'impacte social, hi ha dos fac­tors que són clau. Per un cos­tat, la cons­ta­tació que la inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble, com que con­tem­pla cri­te­ris extra­fi­nan­cers, implica un menor risc. Per altra banda, hi ha inver­sors que són acti­vis­tes, és a dir, que volen influir en la soci­e­tat d'alguna manera a través de la gestió del seu patri­moni.

Més demanda i més oferta.

Des de Tres­sis, firma dedi­cada a la gestió de patri­mo­nis i l'asses­so­ra­ment finan­cer, poden par­lar de pri­mera mà aquest interès crei­xent. Així ho cons­tata Enri­que Gar­rido, res­pon­sa­ble del ser­vei de gestió de car­te­res. Segons explica, Tres­sis va començar a ofe­rir als seus cli­ents fons soci­al­ment res­pon­sa­bles fa més de quinze anys perquè tenia un col·lec­tiu de cli­ents que ho sol·lici­tava. Amb el temps, la com­pa­nyia ha apos­tat per aquest sec­tor i té un ser­vei d'asses­so­ra­ment en gestió d'inversió a través de fons ISR.

Segons Gar­rido, amb la ISR no es busca que les inver­si­ons siguin més ren­di­bles que si no es tenen en compte aquests cri­te­ris, però sí que no ho siguin menys que altres. Si a més per­met evi­tar epi­so­dis de vola­ti­li­tat, es con­ver­teix en un ins­tru­ment molt útil per a molts cli­ents.

Els inver­sors soci­al­ment res­pon­sa­bles són, fona­men­tal­ment, ins­ti­tu­ci­o­nals (fons de pen­si­ons o d'inversió, fun­da­ci­ons...) Gar­rido afirma que el cli­ent mino­rista encara coneix poc aquesta meto­do­lo­gia d'inversió “i no se sol pre­o­cu­par tant pels cri­te­ris res­pon­sa­bles”.

Amb tot, al mer­cat espa­nyol encara li queda ter­reny per recórrer per situar-se al nivell del d'altres països. I, segons l'opinió de Hehen­ber­ger, l'admi­nis­tració podria aju­dar a la con­so­li­dació del sec­tor amb una tasca de sen­si­bi­lit­zació i edu­cació en la matèria o la cre­ació de pro­gra­mes que fomen­tin la inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble. A més, comenta que països de l'entorn com ara França o Por­tu­gal han acon­se­guit impul­sar un eco­sis­tema d'ISR mit­jançant mesu­res que les auto­ri­tats espa­nyo­les podrien con­tem­plar.

Bons responsables per a capital privat

Paula Mateu

Dintre de la ISR, la inversió amb impacte social és una de les estratègies aparegudes més recentment i que, per tant, encara estan per consolidar. En aquest cas, els accionistes no són tan institucions d'inversió col·lectiva com capital privat, especialment de fundacions.

En alguns països, a més, les administracions també han jugat un paper important, a través de la inversió o la creació d'instruments que contribueixen a consolidar un ecosistema adient. Entre les experiències més innovadores, hi ha l'emissió de bons responsables o verds. Seguint l'exemple del mercat del deute públic, una administració emet bons, que són adquirits per inversors privats i que comporten un retorn. Els diners que es capten serveixen per tirar endavant projectes que pretenen donar resposta a un desafiament social. Si els resultats són positius, el projecte es pot escalar amb fons públics. Segons la professora d'Esade Lisa Hehenberger, aquesta fórmula s'ha provat ja en uns 35 països del món, però encara no a l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.