Política

El PP sabia l'afer González des del 2014 i no va fer res

El dirigent Carlos Floriano admet que un diputat madrileny li va donar la prova del compte suís i que el PP no va actuar perquè “no són jutges”

Rajoy dribla l'escàndol dient que “qui la fa la paga”

El cas de l'expresident de la comunitat de Madrid Ignacio González va viure ahir un nou gir de guió en transcendir que la cúpula del PP va ser avisada que ell tenia un compte a Suïssa ja el 2014 i no va fer res. Els que van donar l'alerta van ser el parlamentari de Madrid Jesús Gómez i el secretari d'organització Juan Carlos Vera, i el receptor va ser Carlos Floriano, aleshores número tres del PP. “No som jutges”, es va excusar Floriano ahir.

Que Gómez divulgués el compte bancari a Suïssa de González –revelació avançada per El Mundo– que ha desfermat l'operació Lezo no va ser rebut amb alarma a les cúpules del PP madrileny i estatal. “Semblava que venia amb un ànim de venjança”, va gosar dir ahir Floriano del delator –que aspirava a ser alcaldable a Leganés– per justificar l'omissió del PP a l'hora de no denunciar González.

Floriano, que va ser substituït per Fernando Martínez-Maillo el 2015 com a número tres del PP, al·lega ara que en aquests processos arriba “molta informació contradictòria” i que com a dirigent del PP havia de ser “molt fred” i prendre decisions “sabent que no ets jutge”. I la decisió va ser no fer res, amb l'empar que Ignacio González els ho va negar tot. “La nostra capacitat és la que és: escoltar la gent, intentar fer consciència de què passa quan algú denuncia alguna cosa i veure quina és la decisió més adequada”, raona l'actual portaveu popular al Congrés.

A l'hora de rebatre que el PP hagi obviat els indicis que han desembocat en l'operació Lezo tres anys després de l'avís, Floriano va recordar que l'operació contra la corrupció al Canal de Isabel II –gestor de l'aigua de Madrid– neix d'una denúncia de la Comunitat de Madrid –des del 2015 presidida per Cristina Cifuentes, rival interna d'Esperanza Aguirre i González–, i assegura que això prova que “aquí ni es tapa ni s'encobreix ningú”. “Cal treure dues conclusions: una, que el senyor González no va ser candidat a la Comunitat de Madrid, i dues, que el senyor Gómez, sí”, va dir Floriano en un intent de reparar la imatge de qui ell havia vist animat per la “venjança”.

Immers en una gira al Brasil i l'Uruguai que el manté aliè a l'escàndol, el president espanyol posava fi ahir a dies d'esquivar les preguntes, i va concedir una breu declaració per instal·lar el missatge amb què aspira a driblar l'afer Lezo. “Qui la fa la paga, com s'està veient”, es va vantar Rajoy apel·lant a l'estat de dret espanyol i obviant que el cas esquitxa el PP amb els intercanvis de SMS entre el seu ministre de Justícia, Rafael Catalá, i l'acusat. A més de Catalá, José Antonio Nieto, número dos d'Interior i mà dreta del ministre Juan Ignacio Zoido, es va reunir amb el germà de González, també pres. “No penso destituir-los”, va dir Rajoy amb rotunditat ahir sobre tots ells des de Montevideo.

Si bé el PSOE, Podem i Ciutadans es disposen a exigir explicacions i forçar el Congrés a obrir aviat la comissió d'investigació pel finançament irregular del PP, Albert Rivera no es planteja retirar el suport als pressupostos estatals i a Cifuentes a Madrid.

Desestabilitzen el fiscal al cas Lezo

El fiscal de l'operació Lezo, Carlos Yáñez, va viure ahir un encreuament de notícies i de desmentiments sobre maniobres del nou fiscal anticorrupció, Manuel Moix, per apartar-lo del cas en què l'expresident madrileny Ignacio González figura a l'epicentre. Davant la desestabilització de Yáñez, la fiscalia anticorrupció es va veure forçada a divulgar un comunicat negant que el fiscal del cas Lezo sigui apartat.

El soroll que emana de la fiscalia anticorrupció neix del controvertit passat recent de Moix, que ja havia maniobrat per limitar l'abast de la investigació a González amb decisions com impedir l'escorcoll del seu domicili o bé no incloure el delicte d'organització criminal. El nom de Moix, de fet, apareix en unes gravacions entre l'ara empresonat expresident madrileny i l'exministre Eduardo Zaplana en què tots dos celebren el nomenament. Segons Moix, amb González tenia una “relació institucional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.