Opinió

Creant llocs de treball en l'era de la robotització

Calen paradigmes diferents, repartir millor el treball que hi ha avui
De fet, un robot substitueix de mitjana sis llocs de treball

L'ano­me­nada Quarta Revo­lució Indus­trial, que és con­seqüència de la irrupció de noves tec­no­lo­gies com la robo­tit­zació, inter­net, Big Data, drons i la impressió digi­tal, entre d'altres, ja està començant a impac­tar en el món del tre­ball. D'acord amb un estudi del MIT, un robot subs­ti­tu­eix de mit­jana sis llocs de tre­ball i, a més, pro­mou que els sala­ris bai­xin un 25%. I segons la Inter­na­ti­o­nal Fede­ra­tion of Robo­tics al món hi ha actu­al­ment 1,5 mili­ons de robots i s'espera que en 2025 n'hi hagi 6 mili­ons. El Banc Mun­dial diu també que el 60% dels llocs de tre­ball es veu­ran afec­tats per aques­tes inno­va­ci­ons dis­rup­ti­ves. Per tant, si no fem res i con­ti­nuem amb les inèrcies actu­als, en pocs anys dese­nes de mili­ons de per­so­nes es veu­ran afec­ta­des, ja que això té mol­tes con­seqüències inde­sit­ja­des i, entre elles, que mili­ons de per­so­nes es que­din sense feina.

Una de les solu­ci­ons pos­si­bles és implan­tar una renda. I en molts països s'està deba­tent si la renda ha de ser bàsica (la per­cep tot­hom) o bé con­di­ci­o­nada (la reben les per­so­nes que com­plei­xen deter­mi­na­des con­di­ci­ons). Aquesta segona opció és en aquests moments la que té més recor­re­gut.

Sense dei­xar de banda la via de la renda, no podem resig­nar-nos a pen­sar que els robots supri­mi­ran llocs de tre­ball i que això no té solució. Calen mira­des dife­rents en relació al món del tre­ball. Per això, pro­poso dos temes per repen­sar.

En pri­mer lloc, la durada de la jor­nada labo­ral. En aquests moments tenim a Cata­lu­nya un atur del 15% (a Espa­nya, del 18%). I simultània­ment, hi ha empre­ses, espe­ci­al­ment en el món de la con­sul­to­ria, amb per­so­nes que tenen jor­na­des set­ma­nals de 45, 50 i, fins i tot, 60 hores. Per tant, tenim mili­ons de per­so­nes sense feina que con­vi­uen amb mol­tes per­so­nes que no tenen temps de viure més enllà del tre­ball. Per tant, el tre­ball actual en molts casos no està ben repar­tit.

Un segon tema és la neces­si­tat de crear nous llocs de tre­ball per tal que tots vis­quem millor. Un exem­ple: hi ha museus a Angla­terra on els visi­tants tenen l'opor­tu­ni­tat de dis­po­sar de per­so­nes que els guien per tot el museu de manera gratuïta. Aquests ser­veis els pres­ten per­so­nes que són con­trac­ta­des pels ajun­ta­ments.

És tan sols un exem­ple, però crec que cal­dria crear mili­ons de llocs de tre­ball en ocu­pa­ci­ons rela­ci­o­na­des amb ser­veis a les per­so­nes (ense­nya­ment, sani­tat, benes­tar social...)

En defi­ni­tiva, no ens hem de resig­nar a veure com els robots des­tru­ei­xen cada dia més i més llocs de tre­ball. Calen para­dig­mes dife­rents, repar­tir millor el tre­ball actual, dotar amb més recur­sos humans els ser­veis a les per­so­nes i crear ocu­pa­ci­ons que ara no exis­tei­xen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.