Opinió

El precaritzat estalvi

En definitiva, no són bons temps per a l'estalvi ni per als estalviadors. L'economia, malgrat tot, dona signes evidents de recuperació, si bé encara no de forma prou sòlida. Entre els desequilibris i les debilitats pendents, aquesta precarització de l'estalvi és un dels elements més preocupants per al futur i dels quals se'n parla menys. No interessa que se'n parli?

Si inten­tes fer alguna advertència sobre la crei­xent neces­si­tat de pen­sar més en la jubi­lació o vellesa, i per tant a estal­viar més i sobre­tot a estal­viar millor, apa­rei­xen dues reac­ci­ons imme­di­a­tes. La pri­mera -del tot lògica-, cla­mant per l'enorme difi­cul­tat d'estal­viar que tenen una majo­ria de famílies amb ingres­sos afec­tats per la crisi i amb un horitzó poc enco­rat­ja­dor. Ben cert. La segona reacció és més pre­o­cu­pant: et retre­uen que en reco­ma­nar estal­viar per a la vellesa i la jubi­lació estàs pro­pug­nant algun tipus de pri­va­tit­zació de les pen­si­ons o pre­pa­rant el ter­reny per reduir-les. Reacció equi­vo­cada i argu­ment fals: la pri­va­tit­zació en si mateixa no solu­ci­ona res i des­gra­ci­a­da­ment les pen­si­ons -per impa­ga­bles- es redu­ei­xen soles si ens cre­uem de braços.

No tor­naré a insis­tir aquí en el tabú de les pen­si­ons (L'Econòmic, 11.09.2016), però no enten­dre que la lon­ge­vi­tat crei­xent, la difi­cul­tat a crear prou llocs de feina (i això tot just ini­ci­ant-se la robo­tit­zació) i el sobre­en­deu­ta­ment públic gene­ren un esde­ve­ni­dor com­pli­cat per a les pen­si­ons que hau­rien de per­me­tre'ns afron­tar els nos­tres dar­rers (usu­al­ment cada cop més) anys; és sen­zi­lla­ment un gravíssim error, és ama­gar el cap sota l'ala. A la crisi de les pen­si­ons, s'hi hau­ria de res­pon­dre tant fent-les més sos­te­ni­bles com estal­vi­ant més i inver­tint millor.

Malau­ra­da­ment, aquest estal­viar més i inver­tir millor tam­poc no té un entorn gaire favo­ra­ble. En pri­mer lloc, el que hem dit de la mate­rial impos­si­bi­li­tat d'estal­viar per a capes de la població espe­ci­al­ment per­ju­di­ca­des per la crisi amb atur i sala­ris reduïts. Però per si no n'hi hagués prou amb el que aca­bem d'esmen­tar, tota l'estruc­tura finan­cera que s'ha de pre­o­cu­par de ges­ti­o­nar i ren­di­bi­lit­zar el nos­tre poc o molt estalvi, està sot­mesa a una crisi pro­funda que pre­ca­ritza cada cop més l'estalvi col·lec­tiu del país. La con­jun­tura monetària i econòmica no pot ser més des­fa­vo­ra­ble per a l'estal­vi­a­dor; i el sec­tor finan­cer i en par­ti­cu­lar la gestió de l'estalvi i del patri­moni estan amenaçats. Ana­lit­zem breu­ment el pano­rama.

Com dèiem, l'entorn que ens envolta és el d'un mer­cat del diner inun­dat de liqui­di­tat pel BCE com a dopatge econòmic o fins i tot en res­pi­ració assis­tida, que fa que el diner perdi valor temps i els tipus d'interès hagin bai­xat fins i tot a ter­ri­tori nega­tiu. La inversió sense risc des­a­pa­reix i la inflació -de moment encara baixa- anirà fent per­dre valor adqui­si­tiu a l'estalvi. És el que s'ano­mena repressió finan­cera i que té en la pre­ca­rit­zació de l'estalvi la seva pit­jor con­seqüència.

Per part de l'oferta, ens tro­bem amb un sec­tor encara con­va­les­cent d'una crisi dura i que tot just ha començat -amb no gaire èxit- el camí de recu­pe­ració de la repu­tació per­duda i de la con­fiança dels cli­ents, quel­com impres­cin­di­ble en una acti­vi­tat basada en gran mesura a con­fiar els diners a un ter­cer. Les matei­xes enti­tats encar­re­ga­des de fer-nos créixer l'estalvi han vist reduït sen­si­ble­ment el seu marge d'inter­me­di­ació -de fet el seu fona­men­tal i tra­di­ci­o­nal modus vivendi- i depe­nen cada cop més de comis­si­ons i des­pe­ses que car­re­guen sobre ser­veis, entre ells els de gestió i dipo­sitària de l'estalvi. Iguals o majors des­pe­ses i ren­di­ments bruts bai­xos, donen ren­di­ments nets anèmics. A més, aques­tes enti­tats estan amenaçades per la com­petència deri­vada de la irrupció tec­nològica i per una regu­lació que les ofega. No és una situ­ació òptima per vet­llar per ren­di­bi­lit­zar estal­vis i inver­si­ons.

Nul·la ren­di­bi­li­tat.

Per la banda de la demanda, ja hem indi­cat la nul·la ren­di­bi­li­tat amb baix risc que avui es pot tro­bar en el mer­cat. Per a un estal­vi­a­dor petit o mitjà com l'espa­nyol o el català, acos­tu­mat a bai­xos nivells de risc -s'ha de dir massa bai­xos per a deter­mi­nats per­fils-, la sen­sació és d'inca­pa­ci­tat i frus­tració per treure algun ren­di­ment que jus­ti­fi­qui el sacri­fici de l'estalvi. Just quan més neces­sari seria anar fent un racó per al futur sense assu­mir el risc de pèrdues en el capi­tal. De fet, per inver­tir amb més risc cer­cant ren­di­ments posi­tius ens cal­drien dues coses de les quals no dis­posa l'estal­vi­a­dor mitjà del nos­tre país: con­sell i asses­so­ra­ment pro­fes­si­o­nal i una major cul­tura finan­cera. Només amb això tin­dria sen­tit esco­me­tre la necessària sofis­ti­cació mode­rada (més risc) que reque­reix impres­cin­di­ble­ment la situ­ació actual.

En defi­ni­tiva, no són bons temps per a l'estalvi ni per als estal­vi­a­dors. L'eco­no­mia, mal­grat tot, dona sig­nes evi­dents de recu­pe­ració, si bé encara no de forma prou sòlida. Entre els dese­qui­li­bris i les debi­li­tats pen­dents, aquesta pre­ca­rit­zació de l'estalvi és un dels ele­ments més pre­o­cu­pants per al futur i dels quals se'n parla menys. No interessa que se'n parli?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.