Focus

Els robots ens faran el llit

La robotització destruirà molts llocs de treball, que no podran ser compensats amb els nous que es derivin de l'automatització. Caldrà repensar de quina manera es distribueix la riquesa per no generar desavantatges

La capacitat computacional en 18 mesos és el doble o la meitat de preu
No només afectarà les feines rutinàries, també les més cognitives
Es generaran bosses de gent que competirà amb els robots i serà exclosa
Cada cop caldrà combinar més feines per poder aconseguir un salari
El concepte de fàbrica del segle XX ha mort, el treball en xarxa creix
Les professions d'assistència estaran poc temps en salvaguarda
L'administració és clau per compensar les ineficiències del canvi d'era

Fox­conn, el prin­ci­pal fabri­cant de mòbils, proveïdor d'Apple, Ama­zon i Sam­sung, ha subs­tituït 60.000 per­so­nes de la seva plan­ti­lla per robots. Això és més del 50%dels seus empleat. La indústria de telèfons intel·ligents és la que s'espera que més en farà ser­vir; ara bé, la tendència a robo­tit­zar tas­ques i pro­ces­sos pro­duc­tius és cada cop més evi­dent en tots els sec­tors i ja ningú no dubta que tindrà múlti­ples efec­tes en el mer­cat labo­ral. Tot i que no es pot pre­dir en tota la seva dimensió, hi ha un aspecte que ningú no dis­cu­teix: la robo­tit­zació des­plaçarà el tre­ball.

En el dar­rer any, s'han succeït els estu­dis que han inten­tat posar xifres a aquesta evidència. La con­sul­tora MacKin­sey ha pro­nos­ti­cat que el 47% de les fei­nes als EUA seran auto­ma­tit­za­bles en 20 anys. Per la seva banda, el Banc d'Angla­terra ha cal­cu­lat que 15 mili­ons de llocs de tre­ball des­a­pa­rei­xe­ran en les pròximes dècades, només al Regne Unit, per la com­bi­nació de la robòtica i la intel·ligència arti­fi­cial. Això és la mei­tat dels ocu­pats en aquest país. Menys pes­si­mista, l'OCDE cal­cula que a l'Estat espa­nyol la des­trucció afec­tarà el 14%.

Així doncs, la revo­lució 4.0 aca­barà donant un tomb de grans pro­por­ci­ons al món del tre­ball, i en con­seqüència també a la soci­e­tat. Als robots s'unei­xen altres tec­no­lo­gies nas­cu­des arran de la trans­for­mació digi­tal, com el big data, la intel·ligència arti­fi­cial o inter­net de les coses i, empe­ses per la crei­xent capa­ci­tat de pro­ces­sar infor­mació, la llei de Gor­don Moore diu que la capa­ci­tat com­pu­ta­ci­o­nal es dobla cada 18-24 mesos. Això vol dir que en aquest espai de temps s'asso­leix el doble de capa­ci­tat com­pu­ta­ci­o­nal o la mateixa però a la mei­tat de preu.

A aquest ritme es cal­cula que a par­tir del 2040 els sis­te­mes de desen­vo­lu­pa­ment d'intel·ligència arti­fi­cial aca­ba­ran riva­lit­zant amb la de tota la huma­ni­tat.

És jus­ta­ment aquest ves­sant cog­ni­tiu que trans­for­marà els robots allò que fa més par­ti­cu­lars i impre­vi­si­bles els efec­tes de la que ja s'ha ano­me­nat la quarta revo­lució indus­trial. Genís Roca, pre­si­dent de la con­sul­tora Roca­Sal­va­te­lla i direc­tor del post­grau en trans­for­mació digi­tal de les orga­nit­za­ci­ons de la UPF, adver­teix que les màqui­nes no només ocu­pa­ran les fei­nes rutinàries i mecàniques sinó que subs­ti­tui­ran per­so­nes que pre­nen deci­si­ons.

Ara, ja està pas­sant, el software Nar­ra­tive Sci­ence redacta arti­cles espor­tius que es poden lle­gir als dia­ris i que ningú pot sos­pi­tar que els ha escrit una màquina a par­tir de dades aga­fa­des d'inter­net. O Black­Rock, un dels fons d'inversió més grans del món, que està subs­ti­tuint una part dels seus brokers per intel·ligència arti­fi­cial.

Peri­o­dis­tes, brokers... ara bé, es pre­veu que les pro­fes­si­ons amb més pro­ba­bi­li­tat de ser auto­ma­tit­za­des estan en les àrees de l'hos­ta­le­ria i l'ali­men­tació, i les que menys, en el sec­tor de l'edu­cació i la salut. Segons un estudi de l'Ins­ti­tut Euro­peu per l'Ocu­pació, les tas­ques d'assistència social o les que reque­rei­xen més conei­xe­ments tècnics seran les que més tri­ga­ran a ser ocu­pa­des per les màqui­nes. “L'arte­sa­nia serà el luxe en els pro­pers 40 anys, i si volem que un metge ens digui què ens passa hau­rem de pagar un preu pre­mium”, pre­veu Genís Roca.

De fet, la cata­lana Medik­tor, fun­dada el 2014, ha dis­se­nyat el pri­mer ava­lu­a­dor de salut que es basa en la intel·ligència arti­fi­cial per inter­pre­tar els símpto­mes dels paci­ents. Incor­pora un motor semàntic tan potent que és capaç d'inter­pre­tar els símpto­mes que explica l'usu­ari uti­lit­zant el llen­guatge cor­rent.

La història es repe­teix.

L'auto­ma­tit­zació de mol­tes fei­nes és, doncs, un dels can­vis més subs­tan­ci­als als quals ens porta l'ús exten­siu de robots i altres tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves. El feno­men no és nou, ja va pas­sar en el segle XVIII quan els telers van aca­bar des­plaçant molta mà d'obra. Des d'ales­ho­res i fins ara, la història ha demos­trat que es des­tru­ei­xen fei­nes però que es com­pen­sen amb altres de noves que sor­gei­xen. Però ara no és tan clar que sigui així i ho adver­tei­xen orga­nis­mes de la talla de l'ONU o l'OIT. El Fòrum Econòmic de Davos és pes­si­mista. El 2016 va adver­tir que fins al 2020 es des­trui­rien cinc mili­ons de llocs de tre­ball i que no espe­rava que les noves fei­nes absor­bis­sin els tre­ba­lla­dors expul­sats.

D'altres experts cre­uen que ens tro­bem en una etapa de tran­sició i que un cop superada serem capaços de com­pen­sar la supressió de llocs de tre­ball. Ara com ara, la indústria de la robòtica ocupa 300.000 per­so­nes al món, i es pre­veu que la demanda d'ocu­pació creixi entre un 10% i un 20% cada any. Clara­ment no serà un sec­tor gene­ra­dor de grans volums de feina.

Per si no fos prou, la velo­ci­tat d'implan­tació de la quarta revo­lució indus­trial fa més com­pli­cada la subs­ti­tució d'uns llocs de feina per altres. Si la revo­lució indus­trial va neces­si­tar 150 anys de tran­sició, en la digi­tal es cal­cula que en 40 anys estarà implan­tada, i ja n'han pas­sat 20. Genís Roca és taxa­tiu: “Aquesta nova indústria gene­rarà unes neces­si­tats de llocs de tre­ball infe­ri­ors als que es des­trui­ran i sobre­tot els llocs de tre­ball que es gene­ra­ran no podran ser ocu­pats per les per­so­nes que es que­din sense feina, ja que no tenen temps de reo­ri­en­tar-se.”

Pola­rit­zació.

Com a con­seqüència d'aquest desa­just hi ha el risc d'un aug­ment de la pola­rit­zació. Jordi Ser­rano, fun­da­dor del think tank Futu­re­forwork, creat jus­ta­ment per estu­diar la trans­for­mació que ve en el mer­cat de tre­ball, creu que hi haurà un gruix impor­tant de la població que s'adap­tarà per­fec­ta­ment i tindrà capa­ci­tats per assu­mir la nova rea­li­tat, però que­darà una bossa de gent que està abo­cada a com­pe­tir direc­ta­ment amb aquesta auto­ma­tit­zació i que que­darà exclosa del sis­tema.

La pola­rit­zació vindrà també per la tipo­lo­gia de demanda. Segons les pre­vi­si­ons de l'Ins­ti­tut Euro­peu de Recerca, el 2025 la demanda d'ocu­pació serà o mà d'obra alta­ment qua­li­fi­cada o de la més baixa, les pro­fes­si­ons de for­mació intermèdia ago­nit­za­ran.

En aquest esce­nari el paper de les admi­nis­tra­ci­ons serà clau per com­pen­sar les ine­ficiències d'un canvi d'era. “Els estats s'han de posar les piles per amor­tir les bos­ses d'exclo­sos que pot gene­rar el nou model de tre­ball”, afe­geix Genís Roca.

Jus­ta­ment per aquests ris­cos, dar­re­ra­ment les veus a favor d'una renda bàsica uni­ver­sal (una assig­nació pública monetària incon­di­ci­o­nal) són cada cop crei­xents des de dife­rents àmbits. El catedràtic d'estruc­tura econòmica de l'IQS School of Mana­ge­ment, San­ti­ago Niño-Becerra, argu­men­tava en el seu dar­rer arti­cle a L'Econòmic que la renda bàsica és impres­cin­di­ble per evi­tar que la major part de la població s'enfonsi en la pobresa, però també com a ele­ment man­te­ni­dor de l'ordre públic: el pit­jor ene­mic de tot sis­tema és qui no té res a per­dre. Una situ­ació, la de la pau social, que convé als estats però també a les grans cor­po­ra­ci­ons, fet pel qual Niño-Becerra no des­carta que par­ti­ci­pin en el sis­tema que man­tin­gui la renda bàsica.

Per a l'eco­no­mista, la con­cepció del que és la renda bàsica, el seu plan­te­ja­ment i existència, suposa assu­mir que el sis­tema econòmic, el capi­ta­lisme, ha evo­lu­ci­o­nat des d'aquell “una per­sona–una ocu­pació” a “l'ocu­pació que es neces­siti”. La desi­gual­tat no va a menys, ans al con­trari; i la con­cen­tració de la pro­ducció no va a menys, al con­trari

L'extrem.

Augu­rar la des­a­pa­rició total del tre­ball sem­bla tan­ma­teix exa­ge­rat. L'opinió de con­sens és que el canvi vindrà per un sis­tema més col·labo­ra­tiu entre màquina i humans. Marc Segura, direc­tor de robòtica de la firma ABB a Espa­nya, explica que l'era dels robots col·labo­ra­tius ja és una rea­li­tat, es tracta de màqui­nes que fan tas­ques com­ple­mentàries a les per­so­nes. “Això obre opor­tu­ni­tats molt grans per a les nos­tres empre­ses per poder millo­rar i ser més com­pe­ti­ti­ves, espe­ci­al­ment a les pimes”, explica Segura.

A la planta de Mar­to­rell de Seat ja saben què és con­ver­tir els robots en un mem­bre més de la família. Per al pre­mun­tatge de fars hi ha ins­tal·lats braços arti­cu­lats que col·labo­ren amb l'ope­rari per mun­tar els llums. “En un dia pot rea­lit­zar-ne 1.250 ope­ra­ci­ons, tre­ba­llant junt a una per­sona, de manera que for­men un tàndem entre la força i la fia­bi­li­tat del robot i la capa­ci­tat de pren­dre deci­si­ons que té un ésser humà”, explica Juan Car­los Rubio, ana­lista de pro­ces­sos, a la revista de la com­pa­nyia auto­mo­bilística. De fet, a la planta del Baix Llo­bre­gat ara s'aco­blen quasi el doble de fars del que es feia abans d'incor­po­rar aquest nou com­pany. Des de l'empresa expli­quen que els cobots (els robots col·labo­ra­tius de nova gene­ració) s'estan incor­po­rant pro­gres­si­va­ment als pro­ces­sos de mun­tatge per a tas­ques repe­ti­ti­ves, de poc valor afe­git i poc ergonòmiques.

Com ha fet Seat, en els últims cinc anys, el ritme de crei­xe­ment d'ús de robots ha estat d'un 20% anual a tot el món. Es cal­cula que n'hi ha 1.200.000, i només a l'Estat espa­nyol, al vol­tant de 300.000, 19.000 dels quals al sec­tor de l'auto­moció.

Aquests “xics nous a l'ofi­cina”, més les noves fei­nes que s'han de crear i mol­tes altres que des­a­pa­rei­xen posen en escac la figura de l'assa­la­riat. Com a tal no es creu que des­a­pa­re­gui però serà segu­ra­ment mino­ri­tari enfront de l'autònom o fre­e­lance. Un inves­ti­ga­dor del MIT, Tom Malone, augura: “El meu pare va tenir una feina tota la vida, jo tindré set fei­nes en tota la vida i el meu fill tindrà set fei­nes a la vegada.” Voldrà dir això que hi haurà una major pre­ca­rit­zació de les con­di­ci­ons de feina? Genís Roca pensa que el pre­cari serà tenir una sola feina, perquè segur que serà mal pagada, i per tant la solució serà tenir-ne qua­tre o cinc. “Can­via el con­cepte del lloc de tre­ball. El que comp­tarà serà la manera d'acon­se­guir els euros que neces­sito per viure, que no serà en una feina sinó mit­jançant dife­rents”, diu.

Tot ple­gat està sent un motiu de pre­o­cu­pació al si de les empre­ses. Per això, fa un any el bufet d'advo­cats Cua­tre­ca­sas va crear Dtech, un grup trans­ver­sal que inte­gra pro­fes­si­o­nals de dife­rents àrees per ofe­rir asses­so­ra­ment legal sobre l'impacte de les tec­no­lo­gies i la dis­rupció digi­tal en la soci­e­tat i el món empre­sa­rial. Al cap­da­vant hi ha Rubén Agote, soci de l'àrea labo­ral, que opina que s'obrirà un ven­tall molt ampli de fórmu­les de relació labo­ral entre tre­ba­lla­dor i empresa. Hora­ris labo­rals, mit­jans de pro­ducció, espai de tre­ball han estat fins ara els ele­ments que han ser­vit per deter­mi­nar quina vin­cu­lació labo­ral es tenia, si autònom o assa­la­riat. En canvi com que cada cop més el tre­ba­lla­dor pot ofe­rir els seus ser­veis sense la seva presència física, això tindrà un efecte molt per­tor­ba­dor res­pecte a la nor­ma­tiva labo­ral que se li apli­carà. Agote coin­ci­deix amb Roca en la idea que pre­vi­si­ble­ment ani­rem a un nou plan­te­ja­ment, “pos­si­ble­ment aca­ba­rem amb una jor­nada labo­ral de qua­tre hores diàries i amb un com­ple­ment de renda, perquè amb el mateix nom­bre de tre­ba­lla­dors farem menys hores”, con­si­dera Agote.

Ara bé, per al con­junt de la soci­e­tat aquesta trans­for­mació té altres con­no­ta­ci­ons, el tre­ba­lla­dor per compte aliè tenia unes obli­ga­ci­ons fis­cals i de Segu­re­tat Social que ser­vien per tenir un equi­li­bri social, però si això ja no és així, i per tant varien les regles de con­tri­bució, es genera un buit que haurà de ser reom­plert.

PerÍode de lluita.

Oriol Homs, soci fun­da­dor de la con­sul­tora Notus, dedi­cada a ana­lit­zar el mer­cat de tre­ball, creu que els rep­tes que posen sobre la taula les tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves no es poden dei­xar només en mans dels governs, com a con­junt de soci­e­tat ens enfron­tem a una etapa de lluita i rei­vin­di­ca­ci­ons simi­lar a la del segle XIX per acon­se­guir l'estat del benes­tar.

En aquesta etapa de mobi­lit­zació els sin­di­cats també s'enca­ren a la neces­si­tat d'una rede­fi­nició com a orga­nit­zació. L'estiu pas­sat la con­fe­de­ració euro­pea de sin­di­cats va orga­nit­zar una tro­bada per ana­lit­zar com està can­vi­ant la natura del tre­ball i l'ocu­pació per la revo­lució digi­tal i es plan­te­ja­ven la neces­si­tat de digi­ta­lit­zar-se. “La seva força des­a­pa­reix a mesura que es dilu­eix el model d'empresa i fàbrica com a espai que agrupa els tre­ba­lla­dors”, creu Homs. De nou, la incer­tesa plan­teja dub­tes. Tin­dran les mani­fes­ta­ci­ons vir­tu­als el mateix efecte que una vaga gene­ral?

A les empre­ses també se'ls gira feina. Per una banda perquè la digi­ta­lit­zació i la funció de les tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves han fet can­viar el negoci i perquè ges­ti­o­nar les per­so­nes en aquest procés com­porta unes altres exigències. Si fem una ullada a les deu empre­ses més capi­ta­lit­za­des del món el 2016, el 80% són tec­nològiques. Fa deu anys, només ho era una. “S'ha arri­bat a dir que les empre­ses que no siguin de software no seran empre­ses, el futur és híbrid. El ser­vei que donis, l'hauràs de digi­ta­lit­zar o hauràs per­dut els cli­ents”, sen­ten­cia Agote.

A l'Estat espa­nyol es cal­cula que només el 19% de les empre­ses estan ara com ara en un procés de trans­for­mació digi­tal avançada. Encara un 7% cre­uen que no és pri­o­ri­tari.

El tei­xit empre­sa­rial es tro­barà davant la neces­si­tat de ges­ti­o­nar equips de per­so­nes de cinc gene­ra­ci­ons dife­rents amb unes capa­ci­ta­ci­ons tec­nològiques molt allu­nya­des.

Joana Sánchez, cre­a­dora de l'escola Inesdi, creu que cal una nova cul­tura empre­sa­rial més col·labo­ra­tiva.

Llibres i pel·lícules que imaginen com serà el món

Els éssers humans sempre han fantasiejat amb la idea de construir màquines intel·ligents, amb característiques humanes. La novel·la de ciència-ficció d'Isaac Asimov Jo, robot té el mèrit d'haver-se avançat més de 60 anys al que havia de venir. De fet, les tres lleis que ell va inventar per a la seva novel·la són la base en el projecte d'informe sobre les normes de dret civil de robòtica del Parlament Europeu.

L'any 2004, es va fer una adaptació cinematogràfica de l'obra d'Asimov, en què es mostra la complexitat a la qual pot arribar la coexistència d'humans i robots. Un amic per a Frank és una de les més recents, una comèdia sobre un robot que fa una tasca assistencial per a una persona gran.

En els darrers anys, s'han escrit unes quantes obres intentant entendre què passa i sobretot què passarà amb la creixent robotització. Hi ha diferents pensadors, com Ray Kurzweil amb The singularity is near o Peter de Amandis amb Abundant, amb una visió antiarmagedònica sobre les noves tecnologies que ajudarà a superar la pobresa radical o la manca d'educació arreu del món.

Un dels llibres que més ressò han tingut sobre l'impacte en el mercat de treball dels robots és Rise of the Robots, de Martin Ford, que analitza capítol per capítol les professions més afectades.

L'obra Race Against the Machine d'Erik Brynjolfsson i Andrew Mcafee explica els efectes sobre l'economia i l'ocupació de la transformació digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.