Eines

Reduir la plaga de bosses

Les autoritats ambientals malden per minimitzar l’ús de les bosses de plàstic de nanses al petit comerç

La bossa oxobiodegradable s’ha convertit en un problema seriós
Els experts creuen que els preus massa baixos no són prou dissuasius

“Les bos­ses es paguen”, con­clou lacònic però con­tun­dent el lema de la Gene­ra­li­tat per recor­dar, tant a comer­ci­ants com con­su­mi­dors, que les bos­ses de plàstic de nan­ses no són de franc i evi­den­ciar que tot i que el canvi d’hàbits ja es per­cep, hi ha feina per reduir-ne l’ús: si bé es fan ser­vir un 48% de bos­ses menys al comerç del 2007 ençà, cal fer avi­nent que al comerç urbà de pro­xi­mi­tat ha cres­cut un 16%.

Els obs­ta­cles que encara es tro­ben per era­di­car aquest residu de difícil digestió per a l’entorn, els loca­lit­za­rien a l’esglaó més vul­ne­ra­ble del comerç, la petita botiga de barri. Com cons­tata Josep Maria Tost, direc­tor de l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), “a la petita botiga, l’ús de la bossa de plàstic es manté perquè es con­si­dera que ofe­rir-la és un ser­vei inde­fu­gi­ble per no per­dre cap cli­ent, ser com­pe­ti­tius davant de la gran dis­tri­bució però també res­pecte de nous canals com aques­tes ben­zi­ne­res que han esde­vin­gut veri­ta­bles minisúpers i tota la dis­tri­bució lli­gada a la immi­gració.”

L’actual marc nor­ma­tiu de pro­hi­bició de la gratuïtat de les bos­ses de plàstic de caixa amb nan­ses i de dis­tri­bució a domi­cili als comerços, en vigor des del 31 de març pas­sat, és escla­ri­dora res­pecte del pas­sat, quan el cobra­ment dis­su­a­siu era un acord volun­tari que, al petit comerç, molts no gosa­ven adop­tar, “però es deixa el preu obert, i fer pagar un, tres o cinc cèntims, segons el cas, no és dis­su­a­siu”, segons estima Marta Bel­tran, por­ta­veu de la Fun­dació per a la Pre­venció de Resi­dus i Con­sum (Rezero). Com afe­geix, si el que real­ment es busca és “una mesura efec­tiva, cal que el preu, en la mesura que és un impost ambi­en­tal, sigui prou per­su­a­siu perquè la ciu­ta­da­nia faci ser­vir alter­na­ti­ves reu­ti­lit­za­bles, com ara el cabàs”.

El cert és que aquí no s’ha arri­bat a apli­car un preu de dos dígits, un xic més con­tun­dent, com a altres indrets, i caldrà refiar-nos de l’exhor­tació del mis­satge publi­ci­tari. Com diu el màxim res­pon­sa­ble de l’ARC, “al boti­guer li costa negar-li la bossa de franc al cli­ent de tota la vida, però si allà mateix hi ha un rètol, ja no és tan com­pli­cat, si això es com­bina amb el fet que la gent ja entén que els hàbits ambi­en­tals són neces­sa­ris”. En àmbits com els dels mer­cats muni­ci­pals, els matei­xos para­dis­tes han estat pro­ac­tius, rega­lant bos­ses de ràfia als seus cli­ents.

En tot cas, cal que la res­pon­sa­bi­li­tat ambi­en­tal del con­su­mi­dor creixi a cada ins­tant, atès que la UE vol que s’arribi al 2020 amb una ràtio de 90 bos­ses de nan­ses d’un sol ús per habi­tant i any, i a Cata­lu­nya estem en 164, quan a la mesura del 2012 estàvem en 156, si bé cal acla­rir que l’eco­no­mia havia defa­llit. És clar que el 2007 la ràtio era de 327. El dar­rer estudi de con­sum de bos­ses de plàstic a Cata­lu­nya, del 2015, informa que es van lliu­rar uns 1.229 mili­ons d’uni­tats de bos­ses de plàstic, gai­rebé la mei­tat dels més de 2.300 mili­ons de bos­ses lliu­ra­des el 2007, però supe­rior als 1.117 mili­ons del 2012, en temps de la crisi.

I les bos­ses de nan­ses no clo­uen el capítol d’aquests resi­dus que han reque­rit tanta ener­gia en el procés de fabri­cació, ja que a les auto­ri­tats ambi­en­tals se’ls gira feina amb altres tipus de bossa, com ara les de secció, que fem ser­vir en la com­pra de frui­tes i ver­du­res, o les safa­tes de por­ex­pan que tant han pro­li­fe­rat a esta­bli­ments com les pei­xa­te­ries.

L’Agència de Resi­dus ja està rumi­ant qui­nes poden ser les alter­na­ti­ves a aquests pro­duc­tes i, pel que sem­bla, la solució pas­sarà per explo­tar les pos­si­bi­li­tats de les bos­ses com­pos­ta­bles, de fibra de coco, midó o altres. Com diu Tost, “és difícil tor­nar als hàbits d’antany, quan, per exem­ple, la pei­xa­te­ria sem­pre ser­via el pro­ducte embo­li­cat en paper d’estrassa, però sí que es poden intro­duir ele­ments com­pos­ta­bles, ara que la tec­no­lo­gia ha evo­lu­ci­o­nat. A més, una pro­ducció mas­siva de pro­ducte com­pos­ta­ble n’aba­ra­ti­ria els cos­tos”. Caldrà emmi­ra­llar-nos en Itàlia, on s’ha expul­sat el plàstic del cir­cuit comer­cial, pro­hi­bint-lo com a matèria pri­mera per a la bossa, que ha esde­vin­gut com­pos­ta­ble. Així mateix, que no es jugui amb el que és o no és bio­de­gra­da­ble. La bossa oxo­bi­o­de­gra­da­ble, ela­bo­rada amb plàstic trac­tat amb addi­tius que la fan miques ràpida­ment, en rea­li­tat, com diu Marta Bel­tran, “no es pot con­si­de­rar com una alter­na­tiva sos­te­ni­ble a la bossa con­ven­ci­o­nal, ja que el que fa és dis­per­sar més el plàstic a l’entorn. Molt sovint s’eti­queta com si fos bio­de­gra­da­ble del tot”. El remei ha resul­tat pit­jor que la malal­tia, fins al punt que la UE ja n’està estu­di­ant la pro­hi­bició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.