Opinió

El protocol i la supervivència de l’empresa familiar

L’empresa familiar és el 90% de l’empresa i el 60% de l’ocupació

Les empreses familiars són fonamentals per a la nostra economia. Representen, aproximadament, el 90% de les empreses i aglutinen el 60% de l’activitat i l’ocupació. Malauradament, molts estudis indiquen que només el 40% de les empreses sobreviu fins a la segona generació i només el 15% arriba a la tercera generació. Aquesta alta mortalitat s’explica per les febleses que poden afectar qualsevol empresa (pèrdua de competitivitat, per exemples) i per d’altres, com els conflictes familiars. Per això, té molta actualitat el protocol familiar, per minimitzar conflictes i millorar el funcionament de les empreses familiars.

Un protocol familiar és un contracte consensuat pels membres de la família que inclou principis i normes que regulen les relacions entre la família i l’empresa. Té com a principal objectiu equilibrar amb cohesió i professionalitat els objectius de la família i el bon desenvolupament futur de l’empresa. Amb aquest objectiu s’han de prioritzar l’interès social i la creació de riquesa a llarg termini per a les diferents parts interessades en l’empresa (accionistes, treballadors, societat, clients, proveïdors...)

El protocol acostuma a incloure el valors de la família i l’empresa; els òrgans de l’empresa (consell d’administració, consell de família, comitè de nomenaments i oficina de família, entre d’altres) i les normes de funcionament (com es prenen les decisions, polítiques principals de l’empresa, gestió de conflictes, successió, etcètera).

Un altre tema per regular és el dels membres de la família que treballen a l’empresa. En general, hom pensa que si un excés de familiars treballen a l’empresa es pot fer més difícil l’atracció i retenció de talent. En aquest sentit, cal que els familiars que treballen a l’empresa compleixin diverses condicions: que hi hagi una plaça vacant, titulació acadèmica i experiència adequades per al lloc de treball; i haver treballat abans un nombre d’anys en una altra empresa. En general, no és recomanable que els conjugues treballin a l’empresa, a menys que ho aprovi per unanimitat el Consell de Família.

El procés d’elaboració del protocol familiar s’inicia amb entrevistes amb membres de la família i equip directiu, i després d’anar perfilant les diferents parts del protocol, s’acaba amb l’aprovació del document i l’escriptura pública.

Sobretot és convenient preparar el protocol quan queden pocs anys perquè la següent generació s’incorpori a l’empresa; i també quan l’empresa és propietat de germans. Com deia Walt Disney: “No podem descuidar la família pels negocis”. Per això, el protocol té importants avantatges, com la professionalització de l’empresa i la millora del clima familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.