Política

Iglesias vol rehabilitar la seva imatge i retratar Rajoy

La moció de censura al líder del PP, que no prosperarà, comença avui al Congrés

L’abstenció serà més alta que el sí al morat

El president espanyol podria intervenir per menystenir la iniciativa

Pablo Iglesias sabia que no seria president de l’executiu espanyol quan va decidir impulsar la moció de censura que comença avui al Congrés. De fet, si no hi ha més fugues, la sessió conclourà amb l’aval només de 82 dels 350 diputats que formen la cambra. Ni tan sols una quarta part li faran confiança. Tot i ser un resultat previsible, el secretari general de Podem era força conscient del que buscava quan va presentar la iniciativa: donar un nou impuls a la seva pròpia imatge –que s’ha anat deteriorant en els darrers mesos–, ampliar la distància respecte a un PSOE que quan es va gestar la moció s’esbatussava per les cantonades i intentar retratar la part més obscura de Mariano Rajoy: la corrupció i la desigualtat social.

La qüestió, però, és que Iglesias rebrà per totes bandes: els socialistes li retrauran que s’hagi volgut aprofitar de la seva feblesa –recordant-li que fa més d’un any que el PP podria ser fora de La Moncloa– i el president del govern espanyol, l’entorn del qual dona per fet que intervindrà al llarg de la jornada, aprofitarà per demostrar que –tal com es va visualitzar en el seu debat d’investidura– no hi ha cap alternativa possible a la del seu executiu.

Menysteniment

En aquest sentit, el “to” de les primeres intervencions marcarà la decisió de Rajoy de pujar a la tribuna. En un primer moment havia optat per menystenir Iglesias fins al punt de no afavorir un cara a cara amb l’aspirant a rellevar-lo. “Cal evitar que això es converteixi en un circ”, s’havia exclamat. I, en aquest sentit, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, augurava ahir un debat “aspre”. Tant és així que la presidència del Congrés ha buscat un format que permeti conclouré la moció en una única jornada per, d’aquesta manera, restar-li la màxima transcendència; si bé tothom ahir donava per fet que la sessió continuarà fins demà al migdia. De fet, tant el grup que proposa –Podem– com l’aspirant –Iglesias– i el mateix govern espanyol tenen un temps il·limitat i el que no interessa al dirigent morat és un acarament amb el PSOE i amb el PP a darrera hora de la nit, ja que el debat comença amb les intervencions dels grups de menor a major representació.

Inicialment, Rajoy va donar ordres als seus ministres perquè es preparin per sortir en qualsevol moment a replicar la intervenció del líder morat, però els populars intueixen que serà el mateix president el que pugi a la tribuna per “ridiculitzar” la iniciativa d’Iglesias. Perquè, si bé el rebuig a la moció no sumarà ni de bon tros la majoria absoluta de 176 vots que avali la seva gestió –per dir no a Iglesias s’haurà de conformar amb els incondicionals del PP i C’s–, pitjor és l’escenari que se li presenta al líder morat. A hores d’ara només té garantits els vots dels 67 escons de Podem, quatre de Compromís, dos de Bildu i nou d’ERC.

El grup que lidera Joan Tardà ratificarà aquest aval un cop es conegui el contingut del discurs d’Iglesias i durant el seu cara a cara amb el portaveu republicà. En aquest moment espera poder constatar que hi ha un “compromís” amb el referèndum o, si més no, que no es posaran pals a les rodes perquè hi hagi una gran mobilització l’1-O. Així, en un moment en què Iglesias ha mostrat una actitud ambigua davant la convocatòria del president Carles Puigdemont –d’una banda li resta validesa pel fet de no ser pactat i per l’altra el considera una expressió “legítima”–, des d’ERC es confia a obtenir una resposta força més aclaridora que la que han donat aquests dies.

Més abstencions que sís

I, en tot cas, els 82 sís a Iglesias seran menys que el nombre d’abstencions que es visualitzarà a la cambra, que es preveu que siguin 98. A banda del PDeCAT i el PNB, també el diputat de Nova Canàries i, sobretot, els 84 diputats del PSOE ni avalaran la presidència del líder morat ni beneiran l’actual executiu de Rajoy.

És la primera vegada que no és el cap de l’oposició el que promou la moció de censura, i d’això se n’aprofita el secretari general de Podem, del fet que el que hauria de liderar-la –Pedro Sánchez– està fora de la cambra i el seu nou equip tot plegat s’està formant. Els diputats socialistes es van reunir ahir a la tarda per ratificar l’abstenció decidida pel nou secretari general. I, en aquest sentit, s’espera que durant la votació no hi hagi dissidències com per exemple les que hi va haver quan la gestora va imposar l’aval a Rajoy. El portaveu al Congrés, José Luis Ábalos, insistia que cada votació té una lectura molt diferent. I en aquest cas consideren que l’abstenció no és a Rajoy, sinó a Iglesias –el candidat a president– amb l’argument que la moció s’ha fet de manera improvisada i sent conscient que no hi ha una “veritable” alternativa de govern.

Tant de bo el PSOE en algun moment deixi de donar suport a Rajoy. De moment no ho hem vist
Pablo Echenique
sec. d’organització de podem
Iglesias vol trinxar una mica més el PSOE. Aquest és l’objectiu que es persegueix
Javier Maroto
vicesecretari general del pp
L’esquerra ha de ser una esperança, no un element de frustració. No n’hi ha prou d’indignar-se
José Luis Ábalos
portaveu del psoe al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.