Opinió

L’empresa i la universitat

A partir de les dades per universitat es van obtenir les dades per estats. Al capdavant Alemanya, Estats Units, Xina, Corea del Sud i Països Baixos, per aquest ordre. A la cua França, Espanya, Grècia, Mèxic i Irlanda. Segons les dades d’aquesta anàlisi, la universitat alemanya capta vuit vegades més diners per investigador que la de l’Estat espanyol. No tenim dades de Catalunya

Ni Cata­lu­nya ni l’Estat espa­nyol des­ta­quem per la capa­ci­tat de trans­me­tre el fruit de la recerca a l’empresa, prin­ci­pal­ment a la indústria.

Acu­sen les uni­ver­si­tats cata­la­nes, ben situ­a­des en els rànquings uni­ver­si­ta­ris inter­na­ci­o­nals, de tenir poques rela­ci­ons amb la indústria. No s’acusa les empre­ses de no tenir-les amb la uni­ver­si­tat.

Els fets tenen sem­pre una expli­cació, no sem­pre evi­dent. El The Fun­ding for Inno­va­tion ranking, extret de THE World Uni­ver­sity Rankings 2015-16, va per­me­tre cal­cu­lar la mit­jana d’ingres­sos pro­ce­dents de la indústria que van obte­nir l’any 2013 les uni­ver­si­tats o, en gene­ral, de l’empresa. Els resul­tats podrien sob­tar perquè mos­tren que les millors uni­ver­si­tats de recerca no són les que millor trans­fe­rei­xen.

La llista l’encapçala la Ludwig-Maxi­mi­li­ans-Uni­ver­sität München, una bona uni­ver­si­tat, que, com la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, per­tany a la LERU (Lea­gue of Euro­pean Rese­arch Uni­ver­si­ties). En el dar­rer rànquing de Xan­gai (ARWU) estava situ­ada en el lloc 51, i no és la pri­mera de les ale­ma­nyes. La segona uni­ver­si­tat en ingres­sos mit­jans va ser la Duke Uni­ver­sity, dels Estats Units, la 25 del món i 19 dels Estats Units. La ter­cera, la Korea Advan­ced Ins­ti­tute of Sci­ence and Tech­no­logy (KAIST) que està entre la 201 i la 300 del món. La quarta, la Johns Hopkins Uni­ver­sity, que és la 16 del món. La cin­quena, la turca Ana­dolu Uni­ver­sity, que ni tan sols apa­reix al rànquing de Xan­gai. Europa compta amb 9 uni­ver­si­tats entre les 20 pri­me­res, Àsia en té 7 i Estats Units 2.

A par­tir de les dades per uni­ver­si­tat es van obte­nir les dades per estats. Al cap­da­vant Ale­ma­nya, Estats Units, Xina, Corea del Sud i Països Bai­xos, per aquest ordre. A la cua França, Espa­nya, Grècia, Mèxic i Irlanda. Segons les dades d’aquesta anàlisi, la uni­ver­si­tat ale­ma­nya capta vuit vega­des més diners per inves­ti­ga­dor que la de l’Estat espa­nyol. No tenim dades de Cata­lu­nya.

Per què Ale­ma­nya és líder? Aven­turo que els dos països que en un futur lide­ra­ran la inno­vació al món seran Ale­ma­nya i Xina. Estats Units seguirà sent un lloc, un eco­sis­tema, com està de moda dir, per crear i afa­vo­rir la recerca, pro­ba­ble­ment líders del món quant a crear empre­ses spin-off alta­ment inno­va­do­res, però Ale­ma­nya té la capa­ci­tat de tras­lla­dar conei­xe­ment i inno­vació al sec­tor més pro­duc­tiu, i des­taco la paraula més i hi afe­geixo indus­trial. Em resulta més difícil opi­nar sobre Xina.

Una de les raons de l’èxit ale­many es deu a la seva capa­ci­tat d’adap­tar els resul­tats de la recerca a la indústria i al con­junt de l’empresa, molt més gran que l’ame­ri­cana. Ens tro­bem al món que la pro­ducció no és ale­ma­nya, però la tec­no­lo­gia i les eines per pro­duir si. Qui no ha pen­sat que un pro­ducte ale­many és garan­tia de qua­li­tat? Per què?

De fet Ale­ma­nya és el bres­sol de la indus­tria química i de la gran indústria. Fins la Pri­mera Guerra Mun­dial Ale­ma­nya va ser líder indus­trial. Abans de la Segona Guerra Mun­dial s’havia recu­pe­rat par­ci­al­ment, però al 1945 estava ensor­rada. No va pas­sar gaire temps que va refer-se, l’ano­me­nat mira­cle ale­many. A hores d’ara tira for­ta­ment del carro euro­peu i mun­dial. Ajut diví? Una cul­tura i una manera de pen­sar. Lle­gia que un estu­di­ant de doc­to­rat nord-ame­ricà en informàtica mai no pensa en una car­rera en la indústria de l’automòbil o en altres camps rela­ci­o­nats amb la fabri­cació i la indústria, un ale­many sí. Aquí en què pensa? Poc o gens en la indústria.

Una carac­terística del model ale­many és que la indústria i la pro­duc­ti­vi­tat està en el seu ADN i no basa el seu crei­xe­ment en l’espe­cu­lació i ser­veis efímers. L’any 1973 va crear el model Fraun­ho­fer-Gesellsc­haft, una agru­pació de, ara, 58 cen­tres de recerca apli­cada. En els seus ini­cis va ser finançat per l’admi­nis­tració ale­ma­nya, fede­ral i estats, però actu­al­ment s’auto­fi­nança en les dues ter­ce­res parts. Només a Israel i Suïssa hi cre­uen de forma sem­blant.

A Ale­ma­nya un 22 % de l’ocu­pació és a la indústria (21% del PIB) i a Estats Units, només l’11% (13% del PIB). Ara Ale­ma­nya és la quarta potència econòmica mun­dial, dar­rere dels Estats Units, Xina i Japó, i millo­rarà. No fa gaire era la desena. El 90% de les empre­ses són PIME (allà PIME vol dir menys de 250 tre­ba­lla­dors i menys de 50 mili­ons de fac­tu­ració).

Nosal­tres què hem de fer? Fugir de les polítiques espasmòdiques, apos­tar encara més per la for­mació pro­fes­si­o­nal, espe­ci­al­ment pel model dual, intro­duir en alguns graus uni­ver­si­ta­ris les carac­terísti­ques del model dual de la for­mació pro­fes­si­o­nal i fomen­tar el doc­to­rat indus­trial. A més i espe­ci­al­ment dig­ni­fi­car i valo­rar la for­mació supe­rior no uni­ver­sitària.

Rànquing d’ingressos

El rànquing d’ingressos mitjans per estat es va obtenir dels països amb almenys cinc universitats al rànquing THE i només es van considerar cinc universitats de cada estat. Les dades corresponen als ingressos del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.