Opinió

DE MEMÒRIA

El model Nou Barris

El model de salut mental de Nou Barris és, doncs, un model d’èxit. I és un model que no és gens car, perquè té una taxa d’hospitalitzacions d’aguts més baixa que la mitjana del conjunt de Catalunya

Els ana­lis­tes de les glo­ba­lit­za­ci­ons han anat des­co­brint que els fac­tors dits no econòmics (com, per exem­ple, les ins­ti­tu­ci­ons, la política) expli­quen bona part del crei­xe­ment econòmic. També, la salut. I la salut men­tal. Una població més sana –física­ment i men­tal­ment- és una població que tre­ba­lla millor. I gau­deix més de la vida. Un ter­ri­tori sa és un ter­ri­tori atrac­tiu, on la gent vol anar a viure. I és un ter­ri­tori pro­duc­tiu.

La salut, es diu, costa diners. Els 35 anys de fun­ci­o­na­ment de l’Asso­ci­ació Cen­tre Higi­ene Men­tal Nou Bar­ris de Bar­ce­lona són una prova d’exac­ta­ment el con­trari. El 1981, a Nou Bar­ris, l’atenció medi­copsi­quiàtrica era escassa: hi havia, només, dos neu­ropsi­quia­tres de l’ICS, l’Ins­ti­tut Català de Salut. Al dis­tricte es loca­lit­zava, a més, un gran hos­pi­tal psi­quiàtric amb 290 paci­ents ingres­sats a llarga estada. Amb la reforma psi­quiàtrica ini­ci­ada ales­ho­res, les coses van començar a can­viar.

Segons l’OMS, el 20% de la població té, o tindrà en algun moment de la seva vida, algun pro­blema de salut men­tal. A Nou Bar­ris, l’any 2016, d’una població de 150.000 habi­tants, 7.469 van ésser ate­sos als cen­tres de salut men­tal del dis­tricte. Uns 2.639 van ésser diagnos­ti­ca­des d’ un tras­torn men­tal sever, un TMS.

La gran apor­tació de la reforma psi­quiàtrica ini­ci­ada al 1981 és que la detecció i el trac­ta­ment de les malal­ties es fan ambu­latòria­ment a la comu­ni­tat. Una de les idees bàsiques és que les malal­ties men­tals tenen trac­ta­ments eficaços si s’actua, precoçment i simultània­ment, en múlti­ples fronts. Des de l’atenció indi­vi­du­a­lit­zada dels paci­ents a través de dife­rents pro­gra­mes assis­ten­ci­als: de Joves, Codi Risc Suïcidi, de Psi­co­teràpies, TMS, Pla de Ser­veis Indi­vi­du­a­lit­zats. I pro­gra­mes de con­tinuïtat assis­ten­cial: suport a la Primària, a Ser­veis Soci­als, suport a Urgències i Aguts, a reha­bi­li­tació, inserció labo­ral. Fins als pro­gra­mes comu­ni­ta­ris per sen­si­bi­lit­zar la població sobre l’impacte d’estils de vida sobre la salut men­tal. També, el tre­ball amb grups vul­ne­ra­bles de la població.

Els resul­tats són espec­ta­cu­lars. A Nou Bar­ris, del 2% de TMS de mit­jana de la població de les soci­e­tats indus­tri­als avançades com les euro­pees, se’n trac­ten, als cen­tres de salut men­tal del dis­tricte, molts: un 1,45 %. Al con­junt de Cata­lu­nya hi ha només el 0,9 %.

Taxa de mor­ta­li­tat.

El 2014, la taxa de mor­ta­li­tat per suïcidi de Nou Bar­ris era de 6,1 per 100.000. A Cata­lu­nya, la taxa de suïcidi era supe­rior: el 8 per 100.000. I al con­junt de l’Estat espa­nyol, un xic més: el 8,4.

El model de salut men­tal de Nou Bar­ris és, doncs, un model d’èxit. I és un model que no és gens car, perquè té una taxa d’hos­pi­ta­lit­za­ci­ons d’aguts més baixa que la mit­jana del con­junt de Cata­lu­nya. L’Asso­ci­ació Cen­tre Higi­ene Men­tal Nou Bar­ris és una empresa de ser­veis sani­ta­ris sense afany de lucre, que té con­certs amb la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. La bona salut de Nou Bar­ris els ha fet atrac­tius per a gent -tre­ba­lla­dors- ori­ginària de tot el món: del Andes al Pakis­tan, pas­sant per Mar­roc o Roma­nia. Ja són el 14,5% de la població del dis­tricte.

Emili Mira

El 1999 se celebrà el 1r Congrés Català de Salut Mental. Els seus organitzadors van dir-ne Memorial Emili Mira i López. Era un homenatge a una gran personalitat de la Catalunya del segle XX, mort a l’exili (el 1964, a Brasil), que combinà admirablement la salut mental (i la psiquiatria i la psicoanàlisi) amb la formació i l’orientació professional. La plaça Emili Mira de la ciutat de Barcelona és, com cal, una plaça triangular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.