Societat

Itàlia

Mediterrani, mar d’Itàlia

El país, abandonat per les institucions europees, està sol davant la crisi migratòria

Normes més rígides dificultaran la feina de les ONG, mentre grups d’extrema dreta patrullen les costes per fer recular els refugiats

Itàlia se sent sola davant la crisi huma­nitària dels refu­gi­ats que arri­ben a Europa via mar. I real­ment ho està.

A mit­jan juliol, va tenir l’enèsima ocasió de cons­ta­tar-ho: a petició ita­li­ana, es va reu­nir a Varsòvia el con­sell de gestió del Fron­tex, l’agència euro­pea que con­trola les fron­te­res. Allà, Itàlia va inten­tar, en va, modi­fi­car l’ope­ració Tritó, la ine­fi­ci­ent solució al flux migra­tori que la UE va posar en marxa el novem­bre del 2014. Itàlia vol­dria que els altres països obris­sin els ports per aco­llir les per­so­nes res­ca­ta­des. Només Grècia dona suport a la petició. La res­posta de Fron­tex ha estat crear un grup de tre­ball per estu­diar-ho, que s’allar­garà almenys fins al setem­bre –un cop s’hagin cele­brat les elec­ci­ons ale­ma­nyes, el dia 24.

A diferència de la pre­ce­dent, l’ope­ració Mare Nos­trum, ela­bo­rada per Itàlia amb els seus recur­sos i des­ti­nada a sal­var vides, Tritó té la missió de pro­te­gir la fron­tera d’Europa de l’arri­bada d’immi­grants. Les seves patru­lles par­ti­ci­pen, de tant en tant, en ope­ra­ci­ons de socors, amb la con­dició que els res­ca­tats siguin duts a ports ita­li­ans. El mateix val per a la guàrdia de cos­tes. És a dir que, al Medi­ter­rani, les úniques embar­ca­ci­ons pre­sents amb la missió de socórrer són les de les ONG.

Itàlia, davant la pas­si­vi­tat euro­pea, amenaça periòdica­ment de tan­car els seus ports, el que com­por­ta­ria una matança: dei­xar a la deriva milers de per­so­nes. Europa se’n renta les mans. Fins i tot l’euro­pe­ista Emma­nuel Macron deixa de ser-ho quan es tracta de com­par­tir el Medi­ter­rani: per ell, les per­so­nes res­ca­ta­des en aigües inter­na­ci­o­nals s’han de que­dar a Itàlia. Diu que esta­ria dis­po­sat a aco­llir refu­gi­ats, però en cap cas “immi­grants econòmics”.

Sem­bla que la res­posta que la soci­al­de­mocràcia euro­pea per­fila davant l’auge de la xenofòbia és clas­si­fi­car els des­es­pe­rats: els qui arris­quen la vida perquè fugen de la guerra tenen dret a ser sal­vats i aco­llits; els qui ho fan perquè fugen de la misèria, no. Mat­teo Renzi com­pe­teix amb dos blocs polítics que flir­te­gen amb la xenofòbia –la dreta de Sil­vio Ber­lus­coni, la Lliga Nord i els neo­fei­xis­tes, d’una banda, i el Movi­ment 5 Estre­lles (M5E), de l’altra–, i ha començat a fer pro­cla­mes poc favo­ra­bles a l’aco­llida. Fa poc, la pàgina de Face­book del Par­tit Demòcrata va publi­car un extracte del nou lli­bre de Mat­teo Renzi, Avanti: “Vol­dria que ens alli­beréssim d’una espècie de sen­ti­ment de culpa. No tenim el deure moral d’aco­llir a Itàlia totes les per­so­nes que estan pit­jor que nosal­tres. El que tenim és el deure moral d’aju­dar-los. D’aju­dar-los a casa seva.” La frase ha cau­sat un gran enre­nou. L’M5E va repli­car: “Ens tit­llen de racis­tes i després ens copien.” La Lliga Nord i els neo­fei­xis­tes van feli­ci­tar Renzi. I l’esquerra, bona part del PD i els bis­bes van des­mar­car-se’n o el van tit­llar de dret de “leg­hista”. Renzi va defen­sar la frase, però va aco­mi­a­dar el res­pon­sa­ble de xar­xes soci­als.

L’M5E ha ini­ciat, des de fa mesos, una cro­ada con­tra les ONG, acu­sant-les d’afa­vo­rir les màfies, d’efecte crida i de gua­nyar-hi diners. El resul­tat ha estat que el govern hagi creat un codi de nor­mes per a les ONG: se’ls pro­hi­birà d’entrar a les aigües de Líbia excepte si hi ha “perill evi­dent per a la vida humana al mar”. Tam­poc podran tru­car o enviar senyals llu­mi­no­sos a les bar­ques d’immi­grants per indi­car-los la ruta més segura.

Per si fos poc, orga­nit­za­ci­ons d’ultra­dreta ita­li­a­nes, ale­ma­nyes i fran­ce­ses, que a Itàlia es fan dir Gene­ra­zi­one Iden­ti­ta­ria, han posat en marxa la tètrica ini­ci­a­tiva Defend Europe. Han reco­llit 76.000 euros en dona­ci­ons i han llo­gat una embar­cació de 40 metres d’eslora, la C-Star, que patru­lla pel mar per fer recu­lar els refu­gi­ats cap a Líbia. També volen inti­mi­dar i moles­tar les naus de les ONG.

Les joven­tuts de la Lliga Nord pro­mo­uen l’acció, per “atu­rar la invasió dels qui es repro­du­ei­xen com conills”. Ja el mes de maig, una barca amb mem­bres d’ultra­dreta va inten­tar difi­cul­tar les mani­o­bres de la nau Aqua­rius de SOS Medi­ter­rané prop de Catània.

Com si el Medi­ter­rani fos només el mar d’Itàlia, les vides de les per­so­nes que el tra­ves­sen des­es­pe­ra­des con­ti­nu­a­ran depe­nent dels esforços de les orga­nit­za­ci­ons huma­nitàries, cada dia amb els braços més lli­gats, i de la capa­ci­tat de resistència al popu­lisme xenòfob del govern italià. Europa, ni hi és, ni se l’espera.

LA XIFRA

85.000
persones
han desembarcat a Itàlia des d’inici d’any fugint de la guerra o la misèria.

Noves regles

Vuit de cada deu dones i nenes nigerianes que arriben per la Mediterrània a Itàlia són víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual i les seves edats són cada cop més baixes, segons va denunciar l’Organització Mundial per a les Migracions (OIM). L’entitat ho ha constatat a traves de dades que ha recollit en punts de desembarcament i centres de recepció d’immigrants durant els últims tres anys, coincidents amb l’onada de refugiats i immigrants a Itàlia i Grècia a la Mediterrània. Des del 2014, el nombre de dones i nenes de Nigèria que han desembarcat a Itàlia ha augmentat un 600%, passant de 1.454 casos el 2014 a 11.009, l’any passat. Aquest any, més de 4.000 han arribat a Itàlia, un 20% més que el mateix període del 2016. Molts dels casos detectats son joves i nenes procedents de la mateixa regió de Nigèria i les seves famílies estan convençudes que les envien a Europa a través d’una dona que les fa passar per un ritual de bruixeria i les manipula psicològicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.