Borsa

Luis Megías

CEO de BBVA Asset Management

“Preveiem que a Europa es mantindran els tipus baixos bastant temps”

El fons d’inversió és el producte amb més beneficis fiscals i financers

Els fons d’inversió viuen un moment dolç i les dades indi­quen que la ges­tora de BBVA és una de les que més ho noten. El seu CEO fa balanç dels últims bons mesos de l’enti­tat, que a Cata­lu­nya té un patri­moni sota gestió en banca comer­cial de 5.436 mili­ons d’euros, cosa que repre­senta un 18% de tot l’Estat, un per­cen­tatge per sobre del d’altres ges­to­res espa­nyo­les.

Com veu la indústria espa­nyola dels fons d’inversió?
A tan­ca­ment de maig, els volums d’actius sota gestió se situ­a­ven en els 250.700 mili­ons d’euros, molt a prop dels màxims que es van per­dre al setem­bre de 2007 a causa de la crisi finan­cera. A més, són cinc mesos con­se­cu­tius amb cap­ta­ci­ons posi­ti­ves en fons d’inversió.
I, en aquest con­text, com es com­porta BBVA Asset Mana­ge­ment?
Fins i tot ho estem fent millor. Entre gener i maig vam cap­tar 2.300 mili­ons, un 7,06%, per sobre de la pujada gene­ral. Com a con­seqüència, gua­nyem quota de mer­cat, que se situa en el 13,92%.
A què atri­bu­eix aquests millors resul­tats?
Estem en un moment de trans­for­mació en dos àmbits. En pri­mer lloc, hem can­viat la manera de dia­lo­gar i rela­ci­o­nar-nos amb el cli­ent. Gene­ral­ment, les ges­to­res estan enfo­ca­des als pro­duc­tes, men­tre que nosal­tres ens volem cen­trar en el cli­ent i en les seves neces­si­tats d’inversió. En aquest sen­tit, esta­blim amb ell un diàleg per enten­dre quina és la fina­li­tat de la inversió. En base a això, hem creat cinc objec­tius: estalvi per a impre­vis­tos, estalvi fina­lista, obtenció d’una renda com­ple­mentària, fer créixer el patri­moni i estal­viar per a la jubi­lació. I hem creat solu­ci­ons d’inversió ad hoc per a cadas­cun. Per altra banda, estem immer­sos en una trans­for­mació digi­tal per ser més acces­si­bles per als nos­tres cli­ents, que es poden rela­ci­o­nar amb nosal­tres a través del mitjà que deci­dei­xin. De fet, el 25,3% de les ope­ra­ci­ons amb els nos­tres fons d’inversió ja es fan de manera digi­tal, men­tre que les ope­ra­ci­ons on line en el cas dels plans de pensió indi­vi­du­als s’enfila fins al 7,4%.
La causa última d’aquest moment dolç que viu la indústria dels fons són els tipus bai­xos o hi ha alguna cosa més?
És un con­junt de coses, però una de les més impor­tants és el nivell de tipus. El fet que esti­guin tan bai­xos i que, per tant, les expec­ta­ti­ves de ren­di­bi­li­tat dels dipòsits siguin min­ses, fa que els estal­vi­a­dors bus­quin alter­na­ti­ves. A això s’ha d’unir el bon com­por­ta­ment que estan tenint els mer­cats i, en con­seqüència, els fons d’inversió.
I hi ha un canvi més estruc­tu­ral rela­ci­o­nat amb la cul­tura finan­cera dels cli­ents?
El pes més gran el té l’ele­ment con­jun­tu­ral, però és cert que aquest s’assenta sobre un canvi estruc­tu­ral. Cada cop hi ha més cul­tura finan­cera i més consciència de la neces­si­tat d’estal­viar a llarg ter­mini. I, en aquest sen­tit, el fons d’inversió és el pro­ducte amb més bene­fi­cis finan­cers i fis­cals.
Quan pugin els tipus d’interès pot aca­bar aquest bon moment per als fons?
En pri­mer lloc, la pre­visió és que a Europa es man­tin­guin els tipus en nivells molt bai­xos encara bas­tant temps. A més, encara que s’apu­gin, els cli­ents con­ti­nu­a­ran neces­si­tant alter­na­ti­ves d’inversió que vagin més enllà dels dipòsits. No és una qüestió de ren­di­bi­li­tat pun­tual. En aquesta visió més estratègica, veiem que el crei­xe­ment a llarg ter­mini con­ti­nuarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.