Opinió

DE MEMÒRIA

Massachusetts-Catalunya

Aquest atles és a l’extraordinària Biblioteca Pública de Boston (BPL). En aquesta biblioteca és on hi ha algunes de les primeres voltes catalanes que Rafael Guastavino va dissenyar als EUA, i una impressionant Guastavino Room. L’èxit de les voltes catalanes de la BPL ha estat durador: l’empresa dels Guastavino –pare i fill- projectaria voltes a més de 1.000 edificis

L’àrea del Museum of Fine Arts de Bos­ton dedi­cada a Europa es com­pon de cinc sec­ci­ons naci­o­nals: Bri­tish, Cata­lo­nian Cha­pel, Dutch and Fle­mish, Ita­lian i Nort­hern. A la secció cata­lana hi ha el con­junt de pin­tu­res murals de l’absis de l’església de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà), i una talla de fusta: un Cata­lan Crist. Són dues peces que for­men part de “about 2.000 Roma­nes­que churc­hes –lle­gim al Cul­tu­ral Atlas of Spain & Por­tu­gal- repre­sen­ting one of the lar­gest and more pre­ser­ved collec­ti­ons of such buil­dings in Europe”. És a dir: a Bos­ton –el cer­vell de la revo­lució inde­pen­den­tista nord-ame­ri­cana de finals del XVIII- situen en un pla des­ta­cat uns pro­duc­tes de la Cata­lu­nya dels segles X-XII.

I, després? Segons el mateix atles, a “Espa­nya i Por­tu­gal”, hi ha cinc moments, sin­te­tit­zats en cinc imat­ges. 1) Al 1100: un Chris­tian Knight no espe­ci­fi­cat, la política, 2) al 1500: un Por­tu­guese Ship que podria ser una cara­vel·la cata­lana, el comerç, 3) al 1600: un retrat de Cer­van­tes, la novel·la, 4) al 1700: un Cata­lan Tile, 18th Cen­tury, la indústria, una rajola d’ofici cata­lana que repre­senta un boter per al segle XVIII hispànic i por­tuguès!, 5) al 1900, Church of the Sagrada Fami­lia, Bar­ce­lona, la com­ple­xi­tat de Gaudí (i, del segle XX, als museus de Bos­ton: Miró, Mai­llol, Tor­res-Gar­cia, el Picasso jove).

Aquest atles és a l’extra­or­dinària Bibli­o­teca Pública de Bos­ton, la BPL. A aquesta bibli­o­teca és on hi ha algu­nes de les pri­me­res vol­tes cata­la­nes que Rafael Guas­ta­vino va dis­se­nyar als Estats Units, i una impres­si­o­nant Guas­ta­vino Room. L’èxit de les vol­tes cata­la­nes de la BPL ha estat dura­dor: l’empresa dels Guas­ta­vino –pare i fill- pro­jec­ta­ria vol­tes a més de 1.000 altres cons­truc­ci­ons: a l’àrea de Bos­ton, a Nova York i a 36 estats dels EUA (i al Canadà, Cuba i l’Índia).

Al 2013, una expo­sició amb un títol con­tun­dent: Guas­ta­vino’s Bos­ton Library: Buil­ding a New Demo­cra­tic Arc­hi­tec­ture. Tres anys després, en un arti­cle llarg de Ted Wid­ner, es volia expli­car com un altre català (Josep Lluís Sert, degà –molts anys (1953-69)- de la Gra­du­ate School of Design de la Uni­ver­si­tat de Har­vard) havia actuat en la defi­nició de la sky­line de Bos­ton, espe­ci­al­ment als mar­ges del riu Char­les. Vegeu-ne el Sci­ence Cen­ter, el Holyoke Cen­ter i el Cen­tre d’Estudi de les Reli­gi­ons de Har­vard, Dret i la bibli­o­teca de la Uni­ver­si­tat de Bos­ton, les residències d’estu­di­ants de les uni­ver­si­tats de Bos­ton, Har­vard, i del MIT, el Mas­sac­hu­setts Ins­ti­tute of Tech­no­logy. La pre­gunta, sense res­posta, de Wid­ner és: com un huma­nista ori­gi­nari de la Medi­terrània pot haver influït tant en els arqui­tec­tes, urba­nis­tes i dis­se­nya­dors del Bos­ton con­tem­po­rani?

A l’inrevés, com a mínim des de 1944, hi ha cata­lans al MIT. El pri­mer va ser el gironí Josep M. Bosch Ayme­rich, quan tot just havia aca­bat engi­nye­ria indus­trial a Bar­ce­lona. En dos anys, va fer un tre­ball acadèmic de màster que es troba a la bibli­o­teca del MIT: Advan­ta­ges of Ame­ri­can pro­duc­tion tech­ni­ques appli­ca­ble to Spa­nish industry.

Viatges polítics

Entre 1971 i 2007 Pasqual Maragall va establir la ‘Boston connection’. El 2012, Artur Mas va fer un viatge oficial a Nova York i Boston. Va rellançar la idea del paral·lelisme Massachusetts/Catalunya basant-se en el rol de les empreses biotecnològiques, les farmacèutiques, les universitats i els hospitals. El 2017, el president Puigdemont hi ha anat a explicar el projecte polític català. Segueixen una ja llarga tradició iniciada per Manuel Serra i Moret el 1902, amb fites com la visita de 1928 de Francesc Macià a l’acadèmia militar de West Point.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.