Eines

Terrasses a la recerca de consens

L’ordenança municipal enfronta el Gremi de Restauració i l’Ajuntament de Barcelona des que va néixer, el 2013

L’estira-i-arronsa entre el Gremi de Res­tau­ració i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona per la nor­ma­tiva muni­ci­pal que ordena les ter­ras­ses de bars i res­tau­rants de la ciu­tat va començar pràcti­ca­ment amb l’apro­vació de la mateixa orde­nança, en l’últim ple del 2013, durant l’alcal­dia de Xavier Trias. La seva entrada en vigor –el pri­mer de gener del 2014– sig­ni­fi­cava la supressió estricta de mol­tes tau­les i cadi­res de la via pública –diver­ses fonts apun­ten fins a 25.000 cadi­res– i l’homo­lo­gació de molts ele­ments que supo­sa­ven –i supo­sen, en molts casos– des­pe­ses impos­si­bles, sobre­tot per als pro­pi­e­ta­ris de petits esta­bli­ments.

Els últims dos anys –i tres estius– han estat inten­sos en nego­ci­a­ci­ons, pro­me­ses de modi­fi­ca­ci­ons i peti­ci­ons de moratòries en l’apli­cació de l’orde­nança. Tan­ma­teix, estem a les aca­ba­lles de l’estiu –l’època de l’any més apre­ci­ada i lucra­tiva per al gremi– i l’esce­nari con­ti­nua sent el mateix: la insistència per una orde­nança més per­mis­siva, que recla­men els res­tau­ra­dors, i l’escassa deter­mi­nació del con­sis­tori en aquest tema, fruit, en part, d’una com­pli­cada aritmètica política.

El compte enrere per arri­bar a “un con­sens de ciu­tat”, segons el direc­tor del gremi, Roger Palla­rols, va començar de nou l’1 d’agost, quan el gremi va optar per pre­sen­tar una ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar (ILP) en vista del silenci del con­sis­tori. “El ter­mini posat per l’Ajun­ta­ment mateix era el 31 de juliol i des de l’última reunió que vam fer, el 22 de juny pas­sat, el silenci ha estat l’única res­posta”, informa Palla­rols. La ILP pre­sen­tada, amb una pro­posta que, explica Pere Chias, pre­si­dent del gremi, “res­pecta” tots els veïns i l’acti­vi­tat de la res­tau­ració, ha obtin­gut el suport de 23 regi­dors del Grup Muni­ci­pal Demòcrata, Cs, ERC i PP, de la soci­e­tat civil, del món patro­nal i del sin­di­cal.

La ILP, un punt a part.

La ILP es veu, des de l’Ajun­ta­ment, com un començar de zero en el con­flicte de les ter­ras­ses. “Ara ja no té cap sen­tit bus­car l’acord”, esgri­meix Jaume Coll­boni, segon tinent de l’alcal­dia i prin­ci­pal veu nego­ci­a­dora de l’Ajun­ta­ment davant el gremi, i afirma: “Fa mesos que inten­tem bus­car un con­sens ampli en aquest tema, però el fet de gover­nar en mino­ria no ho ha faci­li­tat.”

Coll­boni explica la seva sor­presa per la pre­sen­tació de la ILP: “Tot just uns dies abans havíem man­tin­gut una reunió amb en Xavier Trias, cap del prin­ci­pal grup de l’opo­sició, el Grup Muni­ci­pal Demòcrata, i teníem enlles­tit un pre­a­cord de modi­fi­cació de l’orde­nança.” Amb sor­presa també va rebre el suport gai­rebé unànime de l’opo­sició, tan com­pli­cada d’acon­se­guir, a aquest docu­ment.

L’orde­nança afecta, segons Palla­rols, tres de cada qua­tre ter­ras­ses de 8.000 punts de res­tau­ració de la ciu­tat. “Estem par­lant que durant aquest man­dat –del 2015 al 2017– ja s’han per­dut més de 20.000 cadi­res, que afec­ten sobre­tot petits nego­cis de barri.” L’orde­nança, tot i ser apro­vada el 2013, és d’apli­cació a tots els esta­bli­ments que dis­po­sin d’una llicència muni­ci­pal de ter­rassa amb ante­ri­o­ri­tat a aquesta data. Així doncs, ningú no s’esca­po­leix d’intro­duir can­vis en els ele­ments de les ter­ras­ses o en la superfície d’espai públic que ocu­pen o, fins i tot, en els lava­bos.

Pèrdua d’ocu­pació.

Palla­rols des­taca també els llocs de tre­ball que s’arri­ba­ran a per­dre si s’aplica de manera estricta l’actual orde­nança. “Els res­tau­ra­dors han pen­sat durant un temps que les coses s’aca­ba­rien arre­glant i han man­tin­gut molts llocs de tre­ball, tot i que alguns han hagut de pres­cin­dir dels cam­brers en haver per­dut la mei­tat o totes les tau­les de què dis­po­sa­ven.” Tot i això, Palla­rols alerta: “Si no es modi­fica la nor­ma­tiva i s’aplica de manera estricta, cal­cu­lem que es poden arri­bar a per­dre al vol­tant de 15.000 de les 70.000 ocu­pa­ci­ons que ofe­reix el sec­tor.”

El direc­tor del gremi admet que amb l’entrada de Coll­boni al govern “el diàleg es va fer més fluid”, i manté l’espe­rança que no s’endar­re­reixi la tra­mi­tació de la ILP “perquè endar­re­rir-la seria una gran equi­vo­cació”, opina. Tot­hom està d’acord que l’orde­nança de les ter­ras­ses ha d’acon­se­guir un con­sens de ciu­tat. Però la feina no és sen­zi­lla, ja que afecta dife­rents aspec­tes de l’espai públic i la vida ciu­ta­dana: pla­ni­fi­cació urbanística, sorolls, mobi­li­ari urbà, acces­si­bi­li­tat, medi ambi­ent... “Si hi ha un con­sens ampli, es pot arri­bar a tenir la nova orde­nança abans d’aca­bar l’any”, afirma Jaume Coll­boni, que insis­teix que, mal­grat la tensió, “no hi ha cap con­flicte amb el sec­tor, sinó amb les ter­ras­ses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.