Empreses

Atlàntida invertirà 11 milions en una nova residència geriàtrica

El centre reforçarà l’oferta de serveis a la tercera edat del grup sanitari, que ja disposa de dues instal·lacions

El grup es va fundar com una asseguradora mèdica i el 2000 es va diversificar

El grup sanitari i assistencial Atlàntida construirà una nova residència per a la gent gran en un solar que ha adquirit al passeig Maragall de Barcelona. El centre, que es posarà en marxa a finals de l’any 2019 o principis del 2020, representarà una inversió total d’uns onze milions d’euros, que es finançaran principalment amb recursos propis però també amb l’entrada de socis individuals.

Les 127 places que tindrà el geriàtric se sumaran a les 93 que tenen cada un dels dos altres centres d’Atlàntida: Mas d’Anglí i Mas Piteu, situats a la part alta de la ciutat.

El grup Atlàntida, que es va fundar el 1927 com a asseguradora mèdica, va decidir a partir de l’any 2000 diversificar la seva activitat cap al sector de la tercera edat. La venda a Mutua Madrileña d’Aresa, que Atlàntida havia contribuït a fundar amb altres firmes del sector, va proporcionar a l’asseguradora catalana capital per emprendre l’aposta estratègica.

El procés de diversificació d’Atlàntida també es va plasmar en la creació el 2001 del segell Dependentia, que es dedica a la prestació de serveis a domicili per a persones dependents. A diferència de la resta de serveis del grup, amb l’activitat molt centrada en Barcelona ciutat i demarcació, Dependentia té mercat a tot l’Estat.

Però el pal de paller del grup continua sent l’asseguradora, que té 35.000 abonats, principalment particulars, però també col·lectius professionals. A més de pòlisses mèdiques, la cartera de productes s’ha ampliat progressivament a assegurances de defunció, de subsidi, d’hospitalització i dental.

Des de finals dels anys noranta, Atlàntida posseeix una clínica mèdica i dental de 2.000 metres quadrats al carrer Enric Granados de la capital catalana que disposa d’un quadre de cinquanta metges. Recentment ha sumat un local complementari de 500 metres quadrats dedicat a rehabilitació, podologia i part dels serveis comercials. Ara mateix, el grup està reforçant el departament de vendes per tal d’incrementar la base d’associats. El grup sanitari català no descarta operacions corporatives per adquirir més cartera, però pensa que és difícil i aposta sobretot pel creixement orgànic. “Fins ara hem crescut gràcies a la fidelització del client i al boca-orella, però ara cal fer un esforç comercial més gran”, explica Pere Abelló, conseller delegat i membre de la tercera generació d’Atlàntida.

Abelló recorda que “Atlàntida és una companyia propietat de tres famílies (Abelló, Rabassa i Pueyo) que mai s’ha obert al capital exterior, per la qual cosa ha pogut mantenir la seva estructura accionarial i la seva filosofia empresarial íntegres al llarg de noranta anys”.

Per la seva banda, Carles Rabassa, president del grup i fill d’un dels fundadors, explica que les normes escrites i no escrites de funcionament intern han perseguit sempre el consens i l’harmonia en la presa de decisions. A més a més, fins ara, els relleus s’han fet amb un únic membre de cada família i la direcció general de l’empresa sempre ha estat en mans d’un professional extern.

Segurament això explica en bona mesura que, del grup d’asseguradores mèdiques pioneres a Catalunya, Atlàntida sigui l’única que encara sobreviu. La resta han estat adquirides, s’han integrat en grups o simplement han desaparegut.

Tecnologia.

Atlàntida té un peu en el passat i un altre en el futur. Ara està invertint en business intelligence: això significa que s’estan integrant les diferents bases de dades per obtenir coneixement i generar nou negoci. D’una banda, per aprofitar les oportunitats de vendes creuades de serveis entre els clients del grup, i, d’una altra banda, per detectar tendències i necessitats relacionades amb la salut a temps per desenvolupar nous productes.

En aquesta mateixa línia de treure profit de les noves tecnologies, Atlàntida ha decidit participar en empreses emergents de l’àmbit de la salut. La primera aposta ha estat pel portal Biwel, una comunitat de persones amb interessos comuns en temes com ara l’esport i l’alimentació saludable. “Ens ajuda a tenir una posició en aquest món i observar”, remarca Pere Abelló.

El grup destina entre el 15% i el 20% dels resultats a aquesta iniciativa.

GRUP ATLÀNTIDA

Facturació
25 M€
Treballadors
255
Any de fundació
1927
L’asseguradora va ser intervinguda durant la Guerra Civil i va passar a ser cooperativa. Només després del conflicte bèl·lic, Atlàntida va recuperar l’estatus inicial de societat privada. Abelló pensa que el caràcter familiar els ha dotat d’una visió a mitjà i llarg termini.
Norantè aniversari

Mostra sobre la sanitat privada

En el marc del norantè aniversari del grup, el pròxim 14 de setembre s’inaugurarà una mostra sobre la sanitat privada a Catalunya que té el suport d’Atlàntida, companyia que ha estat testimoni dels canvis en aquest camp. Aquest recorregut històric es podrà veure al Palau Robert de Barcelona.

D’altra banda, Atlàntida també ha volgut celebrar l’efemèride amb alguns dels seus associats més antics. Pere Abelló explica que el soci més veterà té avui 89 anys i és soci d’Atlàntida des de l’any 1928.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.