Eines

Miquel Camps

President d'Autònoms Pimec

“L’autònom ha de deixar de viure amb preocupació permanent pel seu futur”

Hem d’aplanar el camí per als nous autònoms i hem d’afavorir el seu creixement
Els autònoms han d’augmentar la cotització i no optar per la mínima, si es pot

Autònoms Pimec és una de les branques de la patronal de la petita i mitjana empresa catalana Pimec. La seva és una tasca d’interlocució davant l’administració i de suport a un col·lectiu carregat d’incerteses en temes de protecció social i traves burocràtiques. El mes de juliol passat Miquel Camps va prendre el relleu a la presidència a Joan Alarcón, qui passa a presidir el Consell Assessor d’Autònoms Pimec, un consell que dona suport a aquesta nova etapa de l’organització. Miquel Camps agafa el guant de l’organització en un moment amb grans canvis a la vista.

Quins són els objectius que s’han marcat per a la nova etapa d’Autònoms Pimec?
Volem fer una tasca de continuïtat en defensa dels autònoms, en un moment de canvis a causa de l’aprovació de la nova llei de l’autònom. No podem oblidar que el treballador autònom a Catalunya és una via més d’emprenedoria i hem de potenciar aquest perfil. Tenim, però, un objectiu doble, el d’aplanar el camí per als nous autònoms i el d’afavorir el creixement dels que ja hi són. És molt important que la persona que ha fet el pas senti que li donen suport.
La xifra d’autònoms va creixent però encara no s’han recuperat les xifres de la precrisi. Quin és el pas necessari per afavorir el manteniment i creixement dels autònoms?
Cal una relació fiscal que permeti la viabilitat dels autònoms, i una eina important és que s’equipari la jubilació a la de la resta d’assalariats. Ara per ara els autònoms viuen amb una constant preocupació sobre el seu futur. Tenen dubtes com ara: què em passarà si em poso malalt, si em faig mal, quina serà la meva jubilació? Etcetera. I hem de posar fi a aquestes pors i fer pedagogia. Nosaltres treballarem per aconseguir-ho.
En què creu que millora les condicions de l’autònom la nova llei aprovada el mes de juny passat al Congrés dels Diputats?
L’aprovació de la nova llei no es pot interpretar com una fita assolida sinó com un camí que s’obre per seguir reivindicant unes millors condicions per a l’autònom. Així i tot s’han aconseguit avantatges destacables.
De les 20 noves mesures aprovades, quina en destaca especialment?
L’allargament de la tarifa plana de sis mesos a dotze mesos afavoreix la incorporació de nous autònom. També destacaria el fet que es puguin reduir fins al 30% en les despeses corrents com l’electricitat, aigua, etc. per als que treballen a casa. N’hi ha d’altres més socials com la d’equiparar la baixa per maternitat amb les assalariades per compte aliè. És igualment remarcable la reducció de cinc a dos anys per poder tornar a accedir a la tarifa plana de quotes, en cas de voler reprendre l’activitat un cop hagi fet fallida. Tot són passes endavant, però han quedat reivindicacions pendents.
S’ha ignorat, de fet, una reivindicació històrica i és la de cotitzar segons els ingressos?
Sí, és cert que no s’ha inclòs en la reforma, però no donem per tancada aquesta reivindicació. N’hi ha també d’altres de pendents, com l’equiparació de la jubilació a la de la resta d’assalariats, i una major agilitat per poder donar-se d’alta.
Ara com ara, es calcula que un autònom cobra un 45% menys de jubilació que un assalariat.
És evident que aquest és un tema que desincentiva la permanència dels autònoms, cal aconseguir una major protecció social, i almenys equiparar. Però també hi ha una tasca de consciència i previsió dels autònoms que han d’augmentar la cotització i no optar pel mínim quan poden pagar més. Tampoc cal inventar-se res especial, només emmirallar-nos en el que fan altres països i que ja funciona. Que aquestes reivindicacions històriques no s’hagin assolit en la darrera reforma de l’autònom no és una batalla perduda.
La lluita continua, doncs?
Quan a un treballador li fa por posar-se com a autònom és perquè no hi ha les facilitats suficients perquè faci el pas i, per tant, hem d’aconseguir aplanar el camí. I que si algú s’enfonsa sigui per motius empresarials i no per motius externs a qüestions empresarials com l’excés de burocràcia, fiscal, etc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.