Un altre hivern de llum cara?
L’any sec i les disfuncions del sistema fan preveure un rebut de la llum car
No va ser només el pic anual registrat el dilluns 23 d’agost, quan el preu de la llum va assolir uns 182,54 euros per megawatt hora, el cert és que des de fa mesos es detecta una tendència de fons que fa pensar que aviat es podrien tornar a registrar els preus tan alts que el consumidor va patir l’hivern passat.
Com assenyala Francisco Valverde, president de l’Associació Nacional de l’Estalvi i Eficiència Energètica, “des de mitjans d’any els mercats de futur de l’energia s’han revolucionat i han apujat preus, com s’ha pogut veure als mesos de setembre i octubre”. Per a enguany, preveu una factura mitjana de 762 euros, un 2,4% superior a la factura mitjana dels darrers tres anys (744 euros) i 61 euros més alta que la de l’any passat. Tot i la sequera, que manté mig buits els embassaments, i l’escassedat de vent a causa de l’anticicló, Valverde hi detecta certs moviments especulatius: “En bona part, la pujada es deu a un cert nerviosisme dels traders europeus, que temen que passi el mateix que l’any passat a França -quan les centrals nuclears van romandre aturades- tot i que la nostra sequera no ajuda precisament.”
Cicles combinats cars.
Amb vista als mesos a venir, Antonio Delgado pensa que “el preu estarà condicionat per l’any hidràulic, i com que enguany és fluix, l’energia hidroelèctrica no pot fer de matalàs per aconseguir preus de l’energia baixos. A més, quan no plou, no fa vent, del qual també s’obté una energia més barata”. AleaSoft, amb vista a l’hivern, treballa amb la hipòtesi que França patirà una indisponibilitat de potència nuclear, com fa un any, que l’obligarà a importar energia dels veïns, i això també pesarà sobre el rebut de la llum. I al govern central només se li acut com a remei animar els grans dominadors del mercat del gas, Gas Natural Fenosa i Endesa, a escarrassar-se perquè el creador de mercat Mibgas, que a hores d’ara només comercialitza un 2% de l’oferta, ofereixi uns preus més competitius.
El fundador de Smartgrid.cat, Pep Salas, assenyala la contradicció que suposa que el mercat espanyol majorista disposi d’un topall de preu de 180 euros Mwh que no es pot depassar i que altres mercats europeus no tenen. “Aquest topall anestesia la demanda, no incentiva que un consumidor adquireixi una bateria per jugar al mercat i decidir quant consumeix. Hom demana un consumidor actiu però alhora el mercat deixa el consumidor adscrit al preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) sotmès als riscos d’alces en el preu de l’energia”. D’altra banda, la deficient interconnexió energètica de la Península amb Europa fa difícil abaratir preus: “Si Europa està a preus barats, per l’escassa interconnexió només podràs comprar uns quants Mw i la resta de les teves necessitats s’hauran de casar amb els preus del mercat local. A l’inrevés, quan exportes, has d’incrementar la demanda, amb la qual cosa el preu de cassació igualment s’eleva.”