Gran angular

Un altre hivern de llum cara?

L’any sec i les disfuncions del sistema fan preveure un rebut de la llum car

Una altra aturada nuclear a França incidirà en uns preus més elevats

No va ser només el pic anual registrat el dilluns 23 d’agost, quan el preu de la llum va assolir uns 182,54 euros per megawatt hora, el cert és que des de fa mesos es detecta una tendència de fons que fa pensar que aviat es podrien tornar a registrar els preus tan alts que el consumidor va patir l’hivern passat.

Com assenyala Francisco Valverde, president de l’Associació Nacional de l’Estalvi i Eficiència Energètica, “des de mitjans d’any els mercats de futur de l’energia s’han revolucionat i han apujat preus, com s’ha pogut veure als mesos de setembre i octubre”. Per a enguany, preveu una factura mitjana de 762 euros, un 2,4% superior a la factura mitjana dels darrers tres anys (744 euros) i 61 euros més alta que la de l’any passat. Tot i la sequera, que manté mig buits els embassaments, i l’escassedat de vent a causa de l’anticicló, Valverde hi detecta certs moviments especulatius: “En bona part, la pujada es deu a un cert nerviosisme dels traders europeus, que temen que passi el mateix que l’any passat a França -quan les centrals nuclears van romandre aturades- tot i que la nostra sequera no ajuda precisament.”

Cicles combinats cars.

El pic en el preu que es va esdevenir el 23 d’octubre va ser motivat per una de les disfuncions del nostre sistema elèctric. Com diu Antonio Delgado, soci fundador d’AleaSoft, firma que desenvolupa models de previsió de demanda i preus del mercat, “els cicles combinats, que estan funcionant al 15% d’hores anuals en el seu conjunt, quan s’havia planificat que fos un 55%, estan en reserva i només entren quan hi ha una emergència de subministrament, com a servei d’ajustament, i a preus alts, per compensar tot el cost d’arrencada i gestió de la planta”. Una incidència que, si s’esdevenen més pics de demanda, pot ser recurrent.

Amb vista als mesos a venir, Antonio Delgado pensa que “el preu estarà condicionat per l’any hidràulic, i com que enguany és fluix, l’energia hidroelèctrica no pot fer de matalàs per aconseguir preus de l’energia baixos. A més, quan no plou, no fa vent, del qual també s’obté una energia més barata”. AleaSoft, amb vista a l’hivern, treballa amb la hipòtesi que França patirà una indisponibilitat de potència nuclear, com fa un any, que l’obligarà a importar energia dels veïns, i això també pesarà sobre el rebut de la llum. I al govern central només se li acut com a remei animar els grans dominadors del mercat del gas, Gas Natural Fenosa i Endesa, a escarrassar-se perquè el creador de mercat Mibgas, que a hores d’ara només comercialitza un 2% de l’oferta, ofereixi uns preus més competitius.

El fundador de Smartgrid.cat, Pep Salas, assenyala la contradicció que suposa que el mercat espanyol majorista disposi d’un topall de preu de 180 euros Mwh que no es pot depassar i que altres mercats europeus no tenen. “Aquest topall anestesia la demanda, no incentiva que un consumidor adquireixi una bateria per jugar al mercat i decidir quant consumeix. Hom demana un consumidor actiu però alhora el mercat deixa el consumidor adscrit al preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) sotmès als riscos d’alces en el preu de l’energia”. D’altra banda, la deficient interconnexió energètica de la Península amb Europa fa difícil abaratir preus: “Si Europa està a preus barats, per l’escassa interconnexió només podràs comprar uns quants Mw i la resta de les teves necessitats s’hauran de casar amb els preus del mercat local. A l’inrevés, quan exportes, has d’incrementar la demanda, amb la qual cosa el preu de cassació igualment s’eleva.”

LES XIFRES

51,45€
En el grup de països més cars Amb una mitjana prevista enguany de 51,45€/MWh, Espanya se situa en el grup de països europeus cars en preus de l’energia, superat pel Regne Unit (54,86) i Portugal (51,48). Alemanya es troba en 32,39 i els països nòrdics, en 25,85.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.