Opinió

Erasmus i la recerca

Davant de la independència, per evitar incerteses, Catalunya durant els tràmits d’incorporació o definitivament, podria esdevenir estat associat i podria rebre ajuts en les mateixes condicions que ho fan els estats membres de la UE. Un exemple és que a la darrera convocatòria dels ajuts sènior, els Advanced Grants, Israel va obtenir 10 projectes, els mateixos que Suècia

La Unió Euro­pea (UE) en el marc de les polítiques d’edu­cació supe­rior i de recerca té com a pri­o­ri­tat afa­vo­rir la mobi­li­tat dels estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris, Eras­mus+, i la recerca de qua­li­tat, Horitzó 2020 i l’Euro­pean Rese­arch Coun­cil.

El 20 d’octu­bre de 2017 va fina­lit­zar la Cimera del Con­sell Euro­peu sense tan­car la pri­mera fase de la nego­ci­ació del Bre­xit entre la UE i el Regne Unit. Davant d’això, 22 orga­nit­za­ci­ons que repre­sen­ten les uni­ver­si­tats i les con­ferències de rec­tors dels països euro­peus van sig­nar el dia 25 una decla­ració que demana als governs dels estats de la UE acce­le­rar les nego­ci­a­ci­ons per poder començar a par­lar sobre el futur de la recerca euro­pea i la mobi­li­tat dels estu­di­ants.

El neguit no és només de les uni­ver­si­tats del Regne Unit. Algú podria pen­sar que la sor­tida de la UE per­ju­dica només a les uni­ver­si­tats britàniques. Gran error, per­ju­dica totes.

Ima­gi­nem per un moment que el Regne Unit des­a­pa­reix del sis­tema d’edu­cació supe­rior i recerca. Els estu­di­ants Eras­mus que van i venen ho dei­xa­rien de fer. L’opor­tu­ni­tat d’inter­canvi amb un dels estats líders en aquest àmbit des­a­pa­rei­xe­ria. En el pro­grama Horitzó 2020 la col·labo­ració entre grups de dife­rents estats no només és necessària sinó obli­gada. Alter­na­ti­ves teòriques al Regne Unit hi són, però efec­ti­ves ja en dubto. En qual­se­vol cas la minva de pos­si­bi­li­tat d’elecció de qua­li­tat seria evi­dent.

Si tenim en compte els aspec­tes econòmics, el Regne Unit és bene­fi­ci­ari net de fons euro­peus en recerca. En rep més que no n’aporta, però aquest no hau­ria de ser un pro­blema per als països que més n’apor­ten i que menys en reben, que són els que més es bene­fi­cien de la riquesa en conei­xe­ment de països del Regne Unit.

Els grans pro­ble­mes són 1) que els con­sor­cis euro­peus per als pro­jec­tes ja estan pràcti­ca­ment for­mats i les ofer­tes que es volen pre­sen­tar després de març de 2019, dis­se­nya­des, i 2) que els estu­di­ants que volen par­ti­ci­par en el pro­grama Eras­mus anant a una uni­ver­si­tat britànica o sor­tint d’una d’elles ho han de pre­pa­rar ben aviat. En con­seqüència és ben urgent que s’acla­reixi l’esce­nari

Convé recor­dar que l’Espai Euro­peu de Recerca i el d’Edu­cació Supe­rior no només con­si­de­ren els estats de la Unió Euro­pea, també hi ha els estats inclo­sos en el pro­grama, cas d’Eras­mus+, i els estats asso­ci­ats en l’Horitzó 2020 i Eras­mus+. Aquests estats no mem­bres de la Unió Euro­pea han de sig­nar uns acords pre­vis que no es pre­pa­ren en vint-i-qua­tre hores. De fet no seria gens com­pli­cat con­si­de­rar que el Regne Unit podria pas­sar a ser un estat asso­ciat en con­di­ci­ons simi­lars a les que té actu­al­ment. Des­co­nec els tràmits legals, però sense acor­dar el gran pro­to­col de sor­tida, que s’està nego­ci­ant ara, no es pot abor­dar la segona fase, amb els ser­rells com seria el que ens ocupa.

Deixo ara el Regne Unit i m’ocupo del cas català. M’interessa espe­ci­al­ment des­ta­car que si en un moment o altre es for­ma­litzés la inde­pendència de Cata­lu­nya i la cre­ació d’un estat sepa­rat d’Espa­nya, no ens tro­baríem als llimbs. Men­tre Espa­nya i la UE no hagues­sin reco­ne­gut Cata­lu­nya, cap pro­blema per par­ti­ci­par en els pro­gra­mes euro­peus.

El dia que reco­ne­gues­sin el nou estat, hau­ria d’haver-hi una nego­ci­ació més o menys ràpida per entrar a la Unió Euro­pea, si així ho deci­dia Cata­lu­nya. En aquesta línia, la secretària d’Estat de Recerca, Desen­vo­lu­pa­ment i Inno­vació d’Espa­nya, Car­men Vela, va dir fa pocs dies que el requi­sit per per­ce­bre aju­des de l’Euro­pean Rese­arch Coun­cil és par­ti­ci­par i con­tri­buir al pres­su­post i que per això els països han de ser mem­bres de la Unió Euro­pea. La seva con­clusió va ser que si Cata­lu­nya arribés a inde­pen­dit­zar-se d’Espa­nya sor­ti­ria també de la Unió Euro­pea i que la res­posta òbvia és que no podria rebre aju­des. No cal ni argu­men­tar que això és com­ple­ta­ment fals. Per evi­tar incer­te­ses, Cata­lu­nya durant els tràmits d’incor­po­ració o defi­ni­ti­va­ment, podria esde­ve­nir estat asso­ciat i podria rebre ajuts en les matei­xes con­di­ci­ons que ho fan els estats mem­bres de la UE. Un exem­ple és que a la dar­rera con­vo­catòria dels ajuts sènior, els Advan­ced Grants, Israel va obte­nir 10 pro­jec­tes, els matei­xos que Suècia. Això sí, cal­dria nego­ciar un acord que no reque­reix la una­ni­mi­tat dels estats mem­bres.

Els estats associats a la Unió Europea

Els estats associats a la Unió Europea són: Islàndia, Noruega, Albània, Bòsnia i Hercegovina, l’ex República Iugoslava de Macedònia, Montenegro, Sèrbia, Turquia, Israel, Moldàvia, Suïssa, Illes Fèroe, Ucraïna, Tunísia, Geòrgia i Armènia. Tots ells poden participar en els programes de recerca i mobilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.