Opinió

Ja hem pres mal

Com si fos un consol, alguns interlocutors als quals se’ls descriu això que està passant solen respondre dient que la caiguda econòmica també afectarà la resta d’Espanya. Ben cert, però és altament probable que els efectes i la durada de la crisi siguin més aguts a Catalunya

Fa només dos mesos, el 10 de setem­bre i en aquesta mateixa secció, Gran Angu­lar/Diners, vaig titu­lar que man­te­nint l’actual tra­jectòria de con­fron­tació política entre Cata­lu­nya i l’Estat, econòmica­ment podríem “pren­dre mal”. Em sap greu –hau­ria vol­gut equi­vo­car-me- con­fir­mar avui aquells pre­sa­gis que, per cert, ana­ven acom­pa­nyats en aque­lla mateixa edició de L’Econòmic d’un con­junt d’entre­vis­tes, arti­cles i repor­tat­ges que també toca­ven el procés però que més aviat arri­ba­ven a con­clu­si­ons opo­sa­des, la de creure que tot el procés i el con­tra­procés no tin­drien con­seqüències econòmiques nega­ti­ves relle­vants, opi­ni­ons esbi­a­xa­des per l’opti­misme, per ceguesa, o per un tant­se­men­fo­tisme que dona exclu­si­vi­tat a les fites polítiques.

Des de lla­vors i en aques­tes escas­ses però des­gra­ci­a­des nou set­ma­nes, l’agreu­ja­ment de la incer­tesa sobre el nos­tre futur col·lec­tiu imme­diat, a mitjà i llarg ter­mini, ha aca­bat gene­rant exac­ta­ment aquells efec­tes nefas­tos que prevèiem en aquell arti­cle i que em feien aparèixer com un malas­truc incòmode per a lec­tors ama­bles i com un boti­fler dis­fres­sat d’eco­no­mista per al twe­ets més radi­ca­lit­zats.

En tot cas ja hi som. Ja dis­po­sem d’indi­ca­dors clara­ment a la baixa en con­sum segons les esti­ma­ci­ons de cen­trals de com­pres, cade­nes de boti­gues, reser­ves en res­tau­ració i hotels, etcètera; es detecta sus­pensió que pot deri­var aviat en can­cel·lació de deci­si­ons d’inversió visi­bles en les dades que ens faci­li­ten els nota­ris, els inter­me­di­a­ris immo­bi­li­a­ris i els ofe­rents d’alguns con­cur­sos pri­vats; i són ja dues mil empre­ses les que han can­viat la seva seu social i algu­nes la fis­cal amb efec­tes direc­tes mode­rats de moment, però evi­dent­ment amb un poten­cial devas­ta­dor en com­po­nents psi­cològics i aviat ope­ra­tius si no es rever­teix la situ­ació ràpida­ment; ofe­reix tot ple­gat un pano­rama encara aco­tat però molt pre­o­cu­pant.

Amb menys con­creció però igual­ment peri­llo­sos són els ele­ments vin­cu­lats al risc d’empo­bri­ment per deva­lu­ació d’actius vin­cu­lats a l’estalvi, ja palès en un Íbex 35 que, en ter­mes rela­tius i d’acord amb la seva limi­tada dependència de l’eco­no­mia espa­nyola, podria ja estar un 15% per sota del que hau­ria d’estar sense els efec­tes polítics; i sobre­tot -mal­grat ser l’efecte menys comen­tat-, per les con­seqüències repu­ta­ci­o­nals nega­ti­ves per a Bar­ce­lona, Cata­lu­nya i, per des­comp­tat, també per a Espa­nya. En el cas de la imatge i la repu­tació de país, es fa difícil pre­veure una plena recu­pe­ració, passi el que passi.

Com si fos un con­sol, alguns inter­lo­cu­tors als quals se’ls des­criu això que està pas­sant solen res­pon­dre dient que la cai­guda econòmica també afec­tarà la resta d’Espa­nya. Ben cert, però és alta­ment pro­ba­ble que els efec­tes i la durada de la crisi siguin més aguts a Cata­lu­nya i, per tant, només des d’un menys­preu cons­ci­ent o incons­ci­ent pel benes­tar del país es pot jus­ti­fi­car la pas­si­vi­tat i la ignorància sobre el que està i pot seguir pas­sant. Una altra forma de tran­quil·lit­zar, apa­rent­ment només, les consciències és la intro­ducció d’ele­ments ideològics en l’expli­cació dels efec­tes econòmics. És a dir, cul­pa­bi­lit­zar els con­tra­ris. No ens hau­rien d’interes­sar aquests argu­ments que duen, sobre­tot, a ren­tar-se les mans i a evi­tar la pre­o­cu­pació i per tant la res­pon­sa­bi­li­tat per refer la situ­ació com més aviat millor a través del diàleg.

Els dam­ni­fi­cats.

Final­ment cal fer una referència ràpida als prin­ci­pals dam­ni­fi­cats de tot ple­gat. I és que tots aquests des­propòsits no afec­ta­ran igual tota la població. Aquells que amb una certa edat tenim la vida rela­ti­va­ment orga­nit­zada i resolta serem els que que­da­rem menys afec­tats per la pro­ba­ble recessió i per la més impro­ba­ble –però pos­si­ble- decadència. Al con­trari, en pri­mer lloc ens hau­rien de pre­o­cu­par espe­ci­al­ment les clas­ses més des­fa­vo­ri­des, aque­lles que ja varen pagar amb el seu atur pro­lon­gat la crisi que ara tot just esta­ven superant i que pot­ser a Cata­lu­nya estaríem con­dem­nant a no tor­nar a aixe­car més el cap. I en segon lloc, els joves. També en aquests anys han estat espe­ci­al­ment cas­ti­gats per l’atur i per la manca de pers­pec­ti­ves. És aque­lla gent al vol­tant dels trenta anys que han tin­gut grans difi­cul­tats per ini­ciar la seva vida labo­ral i pro­fes­si­o­nal i que ara podrien que­dar con­fron­tats a una altra dècada dura.

Totes les opci­ons polítiques poden ser legítimes, però sense afec­ta­ci­ons radi­cals al benes­tar col·lec­tiu i pro­cu­rant no accen­tuar les desi­gual­tats, que és inde­fec­ti­ble­ment una de les més greus con­seqüències de les cri­sis. Les direc­ta­ment econòmiques o les gene­ra­des per la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.